Představení posily: Nick Leddy

To bylo probuzení. Rudá křídla a Ostrovani vymysleli přes noc výměnu, kterou někdy kolem třetí ranní našeho času oznámili. Do Detroitu zamířil zkušený obránce Nick Leddy, tak si ho pojďme představit. Jen pro kontext doplním, že do New Yorku odešel Richard Pánik a výběr v druhém kole draftu letošního roku číslo 52.

Životopis

Nick Leddy se narodil v Eden Prairie v Minnesotě, což je zhruba šedesátitisícové město. V něm žil poměrně dlouhou dobu, protože zde strávil časy na střední škole. Čekali byste, že se v juniorském věku vydá do prestižnější soutěže, ale Nick ne. Měl se sice přidat do amerického národního programu, ze kterého vzešel například Dylan Larkin, ale rozhodl se zůstat doma. 

Nick Leddy v dresu své střední školy

V draftové sezóně zaznamenal 37 bodů (8+29) ve 25 zápasech. Další čtyři góly a čtyři asistence si připsal v šesti duelech play off. Jako kapitán Eden Prairie High získal prestižní cenu Minnesota Mr. Hockey a titul Metro Player of the Year od deníku Minneapolis Star-Tribune. Leddyho střední škola play off vyhrála, když ve finále překonala Moorhead High School. Minnesota se rozhodla na talentovaného obránce ukázat již v prvním kole, konkrétně to bylo v roce 2009 ze 16. pozice. 

Leddy strávil rok v NCAA na University of Minnesota, kde v 30 zápasech nasbíral 11 bodů (3+8) a následně podepsal profesionální smlouvu s Chicagem Blackhawks, kam byl mezitím vyměněn. Zde strávil čtyři sezóny, ofenzivně patřil k nejlepším bekům týmu a povedlo se mu vyhrát Stanleyův pohár v roce 2013.

Od sezóny 2014/2015 patřil k základním stavebním kamenům New Yorku Islanders. Během sedmi odehraných sezón vyprodukoval tolik bodů, že pětkrát vyhrál týmovou produktivitu mezi obránci. V uplynulém ročníku zvládl v 56 zápasech 31 bodů (2+29). Pokud by se sezóna převedla na 82 utkání, dokázal by zaznamenat 45 bodů!

Co nám výměna přinese?

Nick Leddy, vítěz Stanley Cupu

Předně kvalitního a zkušeného obránce. Okamžité vylepšení naší modré čáry. Leddy je na svůj věk velmi zkušený, vyhrál Stanley Cup a v posledních třech sezónách odehrál v play off 49 zápasů. To je velké množství. Naší organizaci a hlavně mladším hráčům předá zkušenosti, které prozatím většina nemá. 

Mentalita vítěze a produktivní aura. Důležitá věc. Co třicetiletého zadáka zdobí? Rozhodně ofenzíva. Bodová produkce se tak v týmu více rozprostře, v obraně by se mělo ulevit Filipu Hronkovi, protože přesilová hra už nebude stát jen na něm. 

Mentorství. To nejdůležitější, co GM svým mladým obráncům může dát. Příchod beka v ideálním věku, který je může učit. 

Na ledě skvělého bruslaře s dobrou rozehrávkou. Přesně někoho, koho jsme dozadu potřebovali. Vzrůstem menšího poctivého zadáka se solidní střelou a skvělými schopnostmi, co se přihrávek týče.

‼️ 1. kolo draftu? Předpokládám, že na to Steve Yzerman také myslel. Když se Leddymu povede sezóna, je klidně možné, že bude před trade deadline vyměněn do týmu, který bude hrát o Stanley Cup. V takovém případě ani nebude mít drahou smlouvu a cena za produktivní beky bývá zpravidla vyšší. Ale to je pohádka budoucnosti.

Závěrem: ztrátu druhého kola bych rozhodně nijak tragicky nebral. Získali jsme zkušeného obránce, který nám ihned pomůže a navíc bude skvělým učitelem pro naše mladší beky. O bodové produkci se ani nemusíme bavit. Vítej, Nicku. 🙌🐙

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *