Slavné hokejové rodiny (2. díl) – Kocurovi

V bohaté historii Detroitu Red Wings se mnohokrát stalo, že v klubu působili hokejisté, kteří měli pokrevní vazbu. V tomto seriálu, který bude vycházet každé úterý, se na některé z nich podíváme. Ve druhém díle se mrkneme na rod sběračů trestných minut. 👊

1. díl – Cheliosovi

Ještě před začátkem si dovolím malou poznámku. Na úvod vždy vezmeme nejslavnějšího člena, který hrával v našem dresu. U něj zkusíme vypíchnout spíše nějakou zajímavost, neboť znát ho budete zřejmě všichni. Následně si rozebereme i jeho příbuzné, u nichž bude vztah právě k naší personě. Pojďme na to.

Joey Kocur
Joey Kocur
Joey Kocur

Joey se narodil 21. prosince 1964 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. O tom, že se stane bitkařem, nemohlo být vůbec pochyb. Již v juniorském věku nasbíral ve dvou sezónách za Yorkton Terriers přes 500 trestných minut. Ve WHL nastupoval za Saskatoon Blades. Ve 131 zápasech měl bilanci 121 bodů (63+58) a 547 trestných minut. Neskutečných čísel si všiml Detroit, ten ho také v roce 1983 draftoval v 5. kole. Red Wings ve stejném draftu zvolili i Steva Yzermana, Boba Proberta či Petra Klímu. 

Kocur právě s Probertem vytvořili známý pár Bruise Brothers, jemuž patřil konec osmdesátých let a začátek devadesátých. Oba hráči byli bitkaři, chránili své hvězdy a nebáli se s kýmkoliv poprat. Určitě vás tedy nepřekvapí, když vám prozradím statistiky obou borců. 

Joey Kocur, v Detroitu nastoupil do deseti sezón, 535 zápasů, 132 bodů (66+66), 1963 trestných minut (3,67 na zápas), druhý nejtrestanější hráč historie celé organizace.

Bob Probert, v Detroitu nastoupil do devíti sezón, 474 zápasů, 259 bodů (114+145), 2090 trestných minut (4,41 na zápas), nejtrestanější hráč historie celé organizace.

Dohromady zvládli 1009 utkání a 4053 trestných minut. A to se bavíme pouze o základní části, oba poctivě sbírali trestné minuty i v play off. Každopádně tento styl nesl úspěch, protože Kocur se s kariérou loučil jako majitel tří Stanleyových pohárů. Ten první získal v roce 1994 v dresu New Yorku Rangers. Další dva pak doma v Detroitu (1997, 1998). 

Kocur byl nejvíce známý svými ničivými údery pravou rukou. Tu si častokrát sám poranil, když mlátil do helmy soupeře, případně do jeho zubů. V jednom z rozhovorů popisoval Donald Brashear, že mu Joey svými údery rozbil helmu. Ta sice většinu ran vykryla, přesto nemohl druhý den jíst, protože pociťoval nesnesitelnou bolest v obličeji. Kocur několikrát vážně soupeře zranil, například Brada Dalgarna z New Yorku Islanders, tomu zlomil lícní kost i čelist. 

Zajímavost: je prezidentem Detroit Red Wings Alumni Association, velkou aktivitu vykonává v celé oblasti Detroitu, kde pomáhá charitám shánět finance, má vlastní nadaci pro děti a vlastní společnost Kocur Enterprises. Během NHL Alumni Showdown si v prosinci 2013 oblékl dres s číslem 24 na počest zesnulého Boba Proberta. O jejich společné cestě je napsaná knížka Bruise Brothers od Boba Duffa.

Donn Clark (bratránek)
Donn Clark
Donn Clark

Donn se narodil 4. března 1962 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. Důrazný obránce hrával ve čtyřech juniorských týmech ve WHL (Great Falls Americans, Saskatoon Blades, Nanaimo Islanders, Prince Albert Raiders), kde dohromady nasbíral 101 startů. V nich zaznamenal 27 bodů (5+22) a 331 trestných minut. 

V dospělém hokeji nepokračoval, pověsil totiž brusle na hřebík. V roce 1991 se vydal na dráhu trenéra. Dva ročníky vedl hokejisty Tacoma Rockets a Prince Albert Raiders, tři strávil v Saskatoonu Blades. V roce 2000 se k Raiders vrátil a vydržel zde v roli generálního manažera až do roku 2008. 

Bohužel se potýkal s rakovinou, které 2. března 2019, pouhé dva dny před svými 57. narozeninami, podlehl. 

Kerry Clark (bratránek)
Kerry Clark
Kerry Clark

Kerry se narodil 21. srpna 1968 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. Tento podsaditý útočník si v juniorské WHL prošel dvěma týmy, Reginou Pats a Saskatoonem Blades. Během čtyř sezón dokázal nastřádat 219 zápasů, 71 bodů (37+34) a hlavně 698 trestných minut. 

Jeho udatné pěstě mu vynesli draftování. Stalo se tak v roce 1986 v 10. kole, ukázali na něj zástupci New Yorku Islanders. Už nyní vám sdělím, že do nejslavnější soutěže se Kerry nikdy nepodíval. Jeho deset sezón bylo rozprostřeno mezi AHL a konkurenční IHL. 

V AHL strávil necelé čtyři ročníky, téměř dva ve Springfieldu Indians a dva hrál za Portland Pirates. Dohromady nastoupil do 196 utkání, v nich dal 25 gólů a na stejný počet přihrál. V kolonce trestných minut mu svítí číslo 928 (4,7 na utkání). V IHL nastupoval za pět týmů – Indianapolis Ice, Phoenix Roadrunners, Salt Lake Golden Eagles, Orlando Solar Bears a Milwaukee Admirals. Za 423 zápasů nastřádal 126 bodů (60+66) a 1884 trestných minut (4,5 na utkání).

Kariéru musel ukončit v necelých třiceti letech, protože byl po jednom z brutálních hitů na pokraji ochrnutí kvůli problémům s krkem a obratlem. 

Zajímavost: je 14. nejtrestanějším hráčem v historii IHL. Když skóroval, tančil na ledě ve stylu Michaela Jacksona (video).

Wendel Clark (bratránek)
Wendel Clark
Wendel Clark

Wendel se narodil 25. října 1966 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. Byl hráčem, který ovládl již juniorskou soutěž. Začínal v Saskatoon Blades ve WHL. Působil zde dva ročníky. Jeho bilance? 136 zápasů, 155 bodů (55+100), 478 trestných minut. Spojení ofenzivního dynama s tvrdostí před draftem 1985 lákalo. Není tak divu, že byl Clark vybrán jako celková jednička draftu, sáhlo po něm Toronto. 

V debutové sezóně v NHL 1985/1986 se teprve devatenáctiletý Wendel naplno rozzářil. Se 34 góly v 66 zápasech byl nejlepším střelcem Toronta, k tomu přidal 11 asistencí. S 227 trestnými minutami byl zároveň nejtrestanějším hráčem Maple Leafs. Není divu, že od dalšího ročníku plnil funkci asistenta kapitána. 

Clark byl v Torontu devět sezón, z toho tři plnil funkci kapitána týmu. Po celou dobu předváděl svůj um – sbíral body a zároveň se nebál s nikým poprat. Kvůli vážnému zranění zad z roku 1987 se nikdy nedostal na úroveň opravdové superhvězdy, přesto byl v kanadském městě velmi oblíbený a vzorem pro mnoho mladých hokejistů. 

Po jeho nejlepší sezóně v kariéře 1993/1994 (64 zápasů, 46+30) se stěhoval do Quebec Nordiques. To zahájilo početné stěhování, kdy během šesti let vystřídal šest různých celků. Po Quebecu nastupoval za New York Islanders a znovu za Toronto. Sezónu 1998/1999 strávil v Tampě Bay a 12 duelů s bilancí 4+2 měl v Detroitu. Poslední ročník profesionální kariéry oblékal dres Chicaga a na konci se stěhoval do svého Toronta. 

Zajímavost: fanoušci Maple Leafs na něj nedají dopustit. Po odchodu do důchodu byl zaměstnán klubem coby reprezentant komunity / PR. Jeho dres s číslem 17 visí pod stropem torontské haly, nikdo jej nemůže obléknout. Vlastní několik pro USA a Kanadu typických sportovních grill barů. 

Kory Kocur (bratránek)
Kory Kocur
Kory Kocur

Kory se narodil 6. května 1969 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. Drobné pravé křídlo mělo obrovský talent a potenciál stát se hvězdou NHL. Juniorskou kariéru začal v celku Humboldt Broncos v SJHL. Následně v roce 1986 začal hrát WHL za Saskatoon Blades.

Zde během tří sezón bodově explodoval. Ve 197 duelech nastřádal 203 bodů (92+101). Dalších 27 bodů (12+15) zaznamenal ve 22 zápasech play off. Jednou se stal nejproduktivnějším hráčem týmu, bylo to v závěrečném ročníku 1988/1989, to už byl rok draftovaným hráčem. 

V prvním kole na 17. pozici na něj ukázali zástupci Detroitu Red Wings. V roce 1988 byl tehdy na draftu výčet zajímavých person – Mike Modano (1.), Trevor Linden (2.), Martin Gelinas (7.), Jeremy Roenick (8.), Rob Brind’Amour (9.), Teemu Selänne (10.)… Nebylo pochyb, že se Kocur také stane obrovskou hvězdou. 

Kory měl působivou první sezónu mezi dospělými na farmě v Adirondack Red Wings. V 79 zápasech nasbíral 55 bodů (18+37) a byl pátým nejproduktivnějším hráčem týmu. V dalším ročníku jeho produkce upadla, v 65 duelech se trápil, k osmi brankám přidal 13 asistencí. Následující dvě sezóny proto strávil v IHL v dresu Fort Wayne Komets. Během 135 utkání vstřelil 46 gólů, přidal 76 asistencí a dvakrát se stal pátým nejproduktivnějším hokejistou organizace.

Sezónu 1992/1993 ale ve Fort Wayne nedokončil, ještě si odskočil na dva zápasy do Adirondacku. Ve 24 letech ukončil profesionální kariéru.

Zajímavost: za brzkým koncem kariéry zřejmě stojí zraněné rameno. To si Kory způsobil v exhibičním duelu proti ruskému týmu. Od té doby prý nikdy nebyl stejným hráčem jako před zraněním…

Barry Melrose (bratránek)
Barry Melrose
Barry Melrose

Barry se narodil 15. července 1956 v Kelvingtonu v Saskatchewanu v Kanadě. Řízný obránce hrál juniorskou soutěž v SJHL a WCHL. Produktivní byl zejména ve druhé zmíněné lize. V roce 1976 se proto dočkal draftu, ve druhém kole si ho vybral Montreal. Do NHL se Melrose dostal až za tři roky, protože do té doby hrával v AHL a WHA. 

To už se stihl vyprofilovat ve rváče. Za Cincinnati Stingers odehrál 178 zápasů, vyprodukoval 32 bodů (5+27) a 343 trestných minut! V debutové sezóně za Winnipeg Jets byl druhým nejtrestanějším hráčem týmu. Během dalšího ročníku se dostal do Toronta, kde opět zvládal sbírat kvanta trestů. 

Od roku 1983 patřil Barry Melrose Detroitu Red Wings. V hlavním mužstvu si až do konce kariéry v roce 1987 zahrál celkem 35 duelů, zaznamenal jednu asistenci a 144 trestných minut. Na farmě v AHL v Adirondack Red Wings zaznamenal bilanci 200 utkání v základní části, 40 bodů (13+27) a 637 trestných minut. Dvakrát byl nejtrestanějším hráčem týmu. 

Po konci kariéry se vrhnul na trénování. V jeho životopise uvidíme celky Medicine Hat Tigers (WHL) a Seattle Thunderbirds (WHL), ale i Adirondack Red Wings (AHL) nebo Los Angeles Kings (NHL), kde jim v roce 1993 těsně unikl Stanley Cup, protože padli až ve finále. 

Později se stal analytikem a komentátorem NHL pro ESPN, od září 2011 pracuje i pro NHL Network. Zahrál si v seriálu Všichni starostovi muži (Spin City) a ve filmech Nakládačka 2: Zpátky na led (Slap shot 2: Breaking the ice) a Mystery, Aljaška (Mystery, Alaska). 

Zajímavost: ve svém posledním play off na farmě odehrál 11 zápasů, dal gól a na dva přihrál. V kolonce trestných minut mu svítilo neuvěřitelné číslo – 107! Přesto nebyl nejtrestanější… O jednu minutu ho překonal spoluhráč Steve Martinson. To je jiná legenda, Martinson si opravdu s nikým a ničím nebral servítky. Během nejplodnějšího ročníku 1985/1986 v Hershey Bears v AHL nasbíral 432 trestných minut v 69 zápasech základní části (6,3 na zápas) a ve třech duelech play off 56 (18,7 na zápas). 

Chandler Stephenson (bratránek)
Chandler Stephenson
Chandler Stephenson

Chandler se narodil 22. dubna 1994 v Saskatoonu v Saskatchewanu v Kanadě. Od útlého věku prokazoval značný talent, v patnácti letech hrál za Saskatoon Blades U18 v SMAAAHL, kde byl jeho spoluhráčem Taylor Leier, bývalý útočník Philadelphie, který se v minulém ročníku mihnul v Třinci. Chandler ve 42 zápasech nastřádal 54 bodů (17+37), byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. V roce 2009 byl jako celková pětka draftován do WHL Reginou Pats. 

Zde se od druhé sezóny začal výrazněji prosazovat, zahrál si na TOP Prospect Game a v roce 2012 ho čekal draft do NHL. Ve 3. kole na něj ukázali Washington Capitals. Chandler odehrál ve WHL 230 utkání, vstřelil 73 gólů a na 122 jich přihrál. V kabině se potkal s Jordanem Wealem (dříve Philadelphia, Arizona, Montreal, nyní Kazaň), Brandonem Davidsonem (Buffalo), Martinem Marinčinem (dříve Edmonton, Toronto, nyní Třinec), Jackem Rodewaldem (dříve Ottawa, Třinec, nyní TPS) či Samem Steelem (Anaheim).

Chandlerova kariéra pokračovala typickým bojem na farmě. V Hershey Bears strávil tři sezóny mezi lety 2014 až 2017. Ve 174 zápasech v základní části zaznamenal 81 bodů (25+56). Do NHL mezitím stihl nakouknout třináctkrát, ale bodově se neprosadil. 

Zlom přišel v ročníku 2017/2018, který z drtivé většiny již strávil v dresu Washingtonu. V 67 zápasech nasbíral 18 bodů (6+12), dalších 24 duelů zvládl v play off, kde pomohl dvěma góly a pěti asistencemi. První sezóna v NHL a hned z toho byl Stanley Cup. 

V hlavním městě Spojených států strávil ještě sezónu a půl, jenže jeho bodová produkce se Capitals tolik nelíbila. Proto byl v prosinci 2019 vyměněn do Las Vegas za 5. kolo draftu 2021. Pro kasinové město se to ukázalo jako trefa do černého. Chandler dosud za Golden Knights stihl 92 zápasů v základní části se ziskem 57 bodů (22+35)!

Zajímavost: Stephenson odvezl při oslavách Stanley Cup do Humboldtu, kde krátce předtím zemřelo 11 členů juniorského hokejového týmu Broncos. Dva z přeživších – Brayden Camrud a Kaleb Dahlgren – byli Chandlerovi kamarádi ze Saskatoonu.

Colton Stephenson (bratránek)
Colton Stephenson
Colton Stephenson

Colton se narodil 16. července 1992 v Saskatoonu v Saskatchewanu v Kanadě. Kariéra drobného centra skončila bohužel velmi rychle. V patnácti letech hrával za Saskatoon Blazers U18 v SMAAAHL, kde se potkal i s brankářem Darcy Kuemperem. Ve 37 zápasech nasbíral 30 bodů (10+20) i proti o tři roky starším soupeřům. 

Na talentovaného hokejistu měl od roku 2007 práva juniorský celek Edmonton Oil Kings. Bohužel častá zranění defacto znemožnila Coltonovi, aby se dokázal do velkého hokeje prosadit. Sezónu 2009/2010 vynechal prakticky celou, měl problémy s krkem. O ročník dříve nastoupil pouze osmnáctkrát. V roce 2011 v 19 letech musel s hokejem praštit. Během čtyřletého působení ve WHL mu byl pětkrát diagnostikován otřes mozku. 

„Bylo to to nejtěžší rozhodnutí, které jsem kdy musel udělat. Pamatuji si, jak jsem jel domů ze stadionu se zabalenými věcmi a celou cestu plakal. Měl jsem v hlavě jen to, že už nemůžu hrát hokej,“ svěřil se po letech v rozhovoru pro globalnews.ca. 

Během své juniorské kariéry se v Edmontonu potkal s řadou známých hokejistů. Namátkou to byli Mark Pysyk (naposledy Dallas), Laurent Brossoit (naposledy Winnipeg), Griffin Reinhart (nepovedená čtyřka draftu 2012, naposledy v Iserlohn v DEL), Curtis Lazar (Boston), z Čechů hrál s Tomášem Vincourem (Kometa Brno) a Markem Hrbasem (Litvínov).

(zdroj: eliteprospects.com, globalnews.ca, csfd.cz, nhl.com, wikipedia.org, mlive.com; foto: oilkings.ca, tsn.ca, Pinterest, Twitter/Kory Kocur, hockeydb.com, ebay.com, The Star Phoenix, Getty Images)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *