DRAFT 2021 SPECIÁL – hráči pro Detroit, žebříčky prospektů, jedinečná draftová e-kniha

Jedna z nejdůležitějších akcí každé sezóny je tu, čeká nás draft do NHL! Letošní ročník bude výjimečný. Jasná jednička není zřejmá, byť se lehce favorizuje obránce Owen Power. Nedostatek odehraných zápasů v juniorských soutěžích významně zamával některými hokejisty. Pojďme se společně podívat na možnou budoucnost Red Wings, žebříčky a v závěru článku také na e-knihu Oh My Hockey.

Draft začíná 24. července od 2 hodin ráno prvním kolem. Druhé až sedmé je naplánováno na sobotu od 17 hodin. Detroit má k dispozici celkem deset voleb, z toho dvě jsou v prvním kole. 

Kolo Číslo volby
1. 6
22
2. 37
47
3. 69
4. 101
127
5. 133
137
6. 165

Jak to bude s výběry v prvním kole draftu?

• pick #6

Z této pozice budeme určitě draftovat. Nedovedu si představit, že bychom pick číslo 6 měnili. Teoreticky je možné vyměnit třeba o tři místa dolů a k tomu vzít druhé kolo, případně třetí. Této variantě ale nevěřím. Pojďme si tedy rozebrat, kdo by se mohl na šestém místě objevit.

Pojďme se na některé zajímavé tváře podívat.

LUKE HUGHES
Datum narození 9. září 2003
Místo narození Canton, Michigan, USA
Pozice obránce
Držení hole levé
Výška 188 cm
Váha 80 kg
Uplynulá sezóna
U.S. National U18 Team (USDP) 38 zápasů, 34 bodů (6+28)
USNTDP Juniors (USHL) 18 zápasů, 15 bodů (4+11)

Kvůli zranění vynechal mistrovství světa do 18 let, přesto má za sebou Luke fantastickou sezónu. V americkém národním programu se držel těsně pod hranicí bodu na zápas. 

Podle expertů ze zámoří je Hughes velmi mobilní, skvělý bruslař, dokáže sám vozit puky do útočného pásma. Co ho dělá na jeho věk vyspělým, je jeho hokejové IQ. S kotoučem zajede do útoku a při ztrátě dokáže rychle předvídat situace a akci soupeře ubránit. V defenzívě si pomáhá hokejkou i poměrně urostlou postavou. Povahou je to ovšem ofenzivní obránce, což je někdy na škodu.

„Luke je stejně dynamický bruslař a tvůrce hry jako jeho bratr Quinn. Rozdílem je, že mladší Hughes je větší a o jeden nebo dva levely nad svým nejstarším bratrem v defenzivní činnosti,“ – Steve Kournianos, The Draft Analyst

JESPER WALLSTEDT
Datum narození 14. listopadu 2002
Místo narození Västerås, Švédsko
Pozice brankář
Lapačka v levé ruce
Výška 191 cm
Váha 97 kg
Uplynulá sezóna
Luleå (SHL) 22 zápasů; 2,23 gólů na zápas; úspěšnost 90,8 %
Luleå U20 (J20 Nat) 1 zápas; 0 gólů na zápas; úspěšnost 100 %
Švédsko U20 (MS-20) 2 zápasy; 2,4 gólů na zápas; úspěšnost 92,3 %

Brankáři v prospect poolu Detroitu jsou velkou slabinou, tak proč ji nezacelit gólmanem, který má potenciál překonat Spencera Knighta i Jaroslava Askarova? Švédský zázrak Jesper Wallstedt je na svůj věk velmi vyspělý, využívá svou postavu na zneškodnění střel a díky dobré obratnosti si dokáže poradit s případnými dorážkami. 

Tím, že se dokázal prosadit do švédského týmu v nejvyšší soutěži, patří mezi prověřené brankáře. Čeká ho ovšem ještě několik let vývoje. Přesto by jeho volba byl dobrý krok.

„Wallstedt využívá velkou postavu ve svůj prospěch a kombinuje ji s velmi dobrou poziční hrou. Je to však jeho IQ a předpovídání, jak se bude hra vyvíjet, co z něj dělá faktor X pokaždé, když se postaví mezi tři tyče,“ – Danny Tiffany, Dobber Prospects

DYLAN GUENTHER
Datum narození 10. dubna 2003
Místo narození Edmonton, Alberta, Kanada
Pozice levé/pravé křídlo
Držení hole pravé
Výška 185 cm
Váha 82 kg
Uplynulá sezóna
Edmonton Oil Kings (WHL) „A“ 12 zápasů, 24 bodů (12+12)
Sherwood Park Crusaders 4 zápasy, 5 bodů (3+2)
Kanada U18 (MS-18) „A“ 7 zápasů, 7 bodů (4+3)

Kanadské křídlo je jedním z nejlepších hráčů celého draftu. Vyniká zejména tím, že branku dokáže vstřelit z jakéhokoliv prostoru. Jeho přemýšlení je na vysoké úrovni, disponuje skvělým čtením hry a schopností střílet i tvořit hru. Je to opravdu moderní typ útočníka, má velkou škálu vlastností, které ovládá. 

Co by mohlo hrát v budoucnu proti němu je někdy malé fyzické zapojení do hry, není silný při bránění. Jeho potenciál je křídlo v elitním útoku, kde bude sbírat velké množství bodů. Problémem je, že by mohl být vybrán v top 5 a na Detroit by tím pádem těsně nezbyl. 

„Jeho síla, bruslení a všestranná hra z něj dělá jednu z nejnebezpečnějších voleb draftu,“ – Josh Bell, Future Considerations

FABIAN LYSELL
Datum narození 19. ledna 2003
Místo narození Göteborg, Švédsko
Pozice pravé křídlo
Držení hole pravé
Výška 179 cm
Váha 78 kg
Uplynulá sezóna
Frölunda J20 (J20 Nat) 11 zápasů, 13 bodů (3+10)
Luleå (SHL) 26 zápasů, 3 body (2+1)
Švédsko U18 (MS-18) 7 zápasů, 9 bodů (3+6)

Švédsko a Detroit prostě jde k sobě, navíc když se Seveřani opět umisťují v tabulkách vysoko. Lysell je nejdynamičtějším hráčem celého ročníku. Přestože měl slabší produkci v premiérovém ročníku mezi dospělými, v ostatních aspektech hry naprosto zazářil. Jeho přihrávky jsou dech beroucí, zároveň se za žádné situace nevzdává. Vytváří prostor pro sebe i spoluhráče, kromě toho umí bránit. Pro přechod do NHL bude muset ale defenzivní činnost vylepšit, na evropskou ligu stačí. 

„Sledovat Lysella během této sezóny pro mě byla velká zábava. Velmi se mi líbí jeho dynamický styl hry, nekompromisní napadání rozehrávky, neúnavné bruslení. Je kreativní, šikovný nahrávač s výborným přehledem ve hře. Je přesně tím hráčem, kterého chcete mít ve svém týmu,“ – Tomáš Zahorák, Dobber Prospects

WILLIAM EKLUND
Datum narození 12. října 2002
Místo narození Haninge, Švédsko
Pozice centr/levé křídlo
Držení hole levé
Výška 178 cm
Váha 78 kg
Uplynulá sezóna
Djurgårdens (SHL) 40 zápasů, 23 bodů (11+12)

Podle mého názoru by se měl stát celkovou jedničkou draftu. Líbí se mi ze všech hráčů nejvíce, byť nejsem žádným expertem na prospekty. Eklunda jsem sledoval, protože jsem koukal na Djurgårdens, protože tam loni hrál Albin Grewe. Eklund mě uchvátil, bodově mu vyšla sezóna lépe než třeba Alexandru Holtzovi či Lucasi Raymondovi.

Podle hokejových expertů na prospekty je William velmi silný na puku, má velmi dobrý výběr místa. Na ledě dělá správná rozhodnutí, pod tlakem se dokáže rozhodovat dobře pro svůj tým a dokáže upřednostnit jednoduchou přihrávku na úkor své kreativity. Vše pro mužstvo!

„Svou hrou mi připomíná Mathewa Barzala. Velmi rád krouží s pukem na hokejce kolem útočného pásma, kde si tvoří prostor pro sebe nebo spoluhráče, kterým následně přihraje do šance. Fantastický přehled ve hře doplňuje vynikající technikou. Pro mě jednoznačně jeden z nejlepších hráčů celého draftu,“ – Tomáš Zahorák, Dobber Prospects

Bylo by velkým překvapením, pokud by nešel v TOP 5, počítejte ovšem spíše s tím, že bude vybrán v elitní trojce.

• pick #22

Existují v zásadě tři varianty. První možností je, že si z této pozice vybereme jakéhokoliv dostupného hokejistu. Druhou možností je výměna s tím, že se posuneme v draftu nahoru, poslední varianta je posun dolů.

MATTHEW CORONATO
Datum narození 12. října 2002
Místo narození New York, New York, USA
Pozice levé křídlo
Držení hole pravé
Výška 178 cm
Váha 83 kg
Uplynulá sezóna
Chicago Steel (USHL) 51 zápasů, 85 bodů (48+37)

Jeden z hokejistů, které bych si tajně přál. Coronato trhal rekordy v nejlepší americké juniorské soutěži, jedním z nich byla například série 28 zápasů v řadě s minimálně bodem. Neuvěřitelný střelec, jemuž nedělá problém skórovat z jakékoliv pozice. Mínusem je slabá defenzivní hra, na té bude muset zapracovat, aby se v NHL prosadil. Měl by se z něj vyklubat produktivní forvard do druhé formace.

„Základem jeho ofenzivních schopností jsou šikovné ruce. Chce mít pořád puk na hokejce, dirigovat hru. Má opravdu tvrdou a přesnou střelu, nebojí se vypálit odkudkoliv. Jeho uvolňování soupeřům je rychlé,“ – EliteProspects

LOGAN STANKOVEN
Datum narození 26. února 2003
Místo narození Kamloops, Britská Kolumbie, Kanada
Pozice centr/pravé křídlo
Držení hole pravé
Výška 173 cm
Váha 77 kg
Uplynulá sezóna
Kamloops Blazers (WHL) „A“ 6 zápasů, 10 bodů (7+3)
Kanada U18 (MS-18) „A“ 7 zápasů, 8 bodů (4+4)

Výškou je nízký, čehož se snaží využívat tím, že po ledě doslova létá. Bojovník, snaží se hrát tvrdě. Má velkou rychlost a skvělou přesnou střelu. Jeho bruslení je největším plusem, vytváří si tím prostor k zakončení.

Jeho velkým záporem je velké sólování a sobeckost na ledě. 

„Nebojácný, dopravuje puky do útočného pásma, nebojí se. V hlavě má jen útočení, hraje ve velmi vysokém tempu,“ – EliteProspects

BRENNAN OTHMANN
Datum narození 5. ledna 2003
Místo narození Scarborough, Ontario, Kanada
Pozice levé křídlo
Držení hole levé
Výška 183 cm
Váha 79 kg
Uplynulá sezóna
EHC Olten (SL) 34 zápasů, 16 bodů (7+9)
Kanada U18 (MS-18) 7 zápasů, 6 bodů (3+3)

Zajímavý hokejista, který uplynulý ročník strávil na hostování ve švýcarské druhé lize.

Má kvalitní střelu, typologií je silový útočník. Přestože na to nemá postavu, dokáže hrát výborně tělem, fyzicky. 

Mínusem je bruslení, hlavně tedy rychlost. 

SIMON ROBERTSSON
Datum narození 5. února 2003
Místo narození Piteå, Švédsko
Pozice pravé křídlo
Držení hole levé
Výška 183 cm
Váha 86 kg
Uplynulá sezóna
Skellefteå (SHL) 22 zápasů, 2 body (1+1)
Skellefteå J20 (J20 Nat) 15 zápasů, 20 bodů (9+11)
Piteå (HockeyEttan) 7 zápasů, 3 body (2+1)
Švédsko U18 (MS-18) „A“ 7 zápasů, 4 body (3+1)

Robertsson je dalším velmi zajímavým Švédem na draftu. Jeho velkou výhodou je všestrannost. Je silný v osobních soubojích, má tvrdou střelu, kvalitní přihrávky a aktivně forčekuje. Co se líbí skautům je jeho podpora zadních řad. Pracovitý člověk, svou hru zkoumá do detailů, takže nemá žádné velké nedostatky. 

Měl by se stát kvalitním hokejistou do druhé nebo třetí formace, kde bude sbírat spoustu bodů.

„Jeho největším přínosem je ofenzíva. Střelu má tvrdou, jako když kopne kůň. Pracuje na sobě velmi tvrdě,“Anders Eriksen, hlavní trenér švédské osmnáctky, asistent trenéra švédské dvacítky

 

FRANCESCO PINELLI
Datum narození 11. dubna 2003
Místo narození Hamilton, Ontario, Kanada
Pozice centr
Držení hole levé
Výška 185 cm
Váha 83 kg
Uplynulá sezóna
HDD Jesenice (AlpsHL) 13 zápasů, 11 bodů (5+6)
Kanada U18 (MS-18) 7 zápasů, 11 bodů (4+7)

Pinelli je kanadským hráčem s italskými kořeny. V uplynulém ročníku se vydal hostovat do Slovinska, kde hrál Alpskou hokejovou ligu. Mezi dospělými začal rozpačitě, ale potom se mu dařilo. Formu si přenesl i na mistrovství světa osmnáctiletých.

Na vysoké úrovni má techniku, umí si najít prostor v útočném pásmu. Umí načasovat střelu i přihrávku tak, aby ji soupeř neočekával. Z toho dokáže těžit celý tým. Možná nejlepší vlastnost, kterou má, je ta, že dokáže hrát s kýmkoliv. Jako centr může mít kohokoliv na křídle a stejně to funguje. 

Nebojí se napadat rozehrávku soupeře, vyvíjí na ní aktivní tlak. Velkým mínusem je defenzíva, kde moc neumí vypomáhat. Stojí mimo, špatně odebírá kotouče. Pokud tohle zlepší, stane se hvězdou. Je velmi pravděpodobné, že bude vybrán dříve než na 22. pozici. 

Detroit o něj poměrně stojí. Skaut Vladimír Havlůj létal na jeho zápasy, drtivá většina ostatních týmů si nechala ze Slovinska poslat pouze videosestřihy. Red Wings řešili i povahovou stránku hráče.

Další možností je, že se druhým výběrem posuneme. 

Mohli bychom zkusit vzít třeba kontrakt Erikssona z Vancouveru výměnou za jejich volbu číslo 9 a poslat jim právě pick 22. Pokud bychom se posouvali dolů, tak bychom třeba pick číslo 22 poslali například za číslo 29 a volbu ve druhém nebo třetím kole draftu. Variant je hned několik. 

Steve Yzerman říkal, že případnou výměnu bude řešit až na draftu.

Jak to bude s výběry ve druhém až sedmém kole draftu?

Těžko odhadovat, je to čistá loterie. Do hry vstupuje mnoho faktorů. Předně draft vede náš šéf klubového skautingu, kterým je Kris Draper. Steve Yzerman mu do této práce moc často nevstupuje, výjimkou byl například Moritz Seider. Toho Red Wings vybrali právě na žádost generálního manažera. Během toho, jak přicházejí na řadu třetí kola a vyšší, nemá GM Detroitu šanci vůbec odhadovat, kdo by mohl být vybrán. Jednoduše kvůli tomu, že dané hráče nezná. Proto se spoléháme na lokální skauty. Nejznámějším je asi Håkan Andersson či Jesse Wallin. Právě oni a jejich další kolegové mají o mladých hráčích největší informace a povědomí. 

Je velmi těžké odhadovat, koho by tak Detroit mohl od druhého kola preferovat.

Dnes se ovšem můžete těšit na článek z naší dílny, kde zkusíme nadraftovat podle svého uvážení. Za čas si můžeme naše volby a volby Red Wings srovnat a uvidíme, kdo byl úspěšnější. 😂😂

Žebříčky prvního kola

*u kluků z Oh My Hockey uvidíte kompletní seznam po prokliknutí na jejich Twitter.

Samuel Tirpák | Oh My Hockey, Dobber Prospects | Final 2021 NHL Draft Rankings

Jakub Hromada | Oh My Hockey, Recruit Scouting | Final 2021 NHL Draft Rankings

McKeen’s 2021 NHL Draft Rankings | TOP 32

Pozice Jméno Post Národnost
1 Owen Power obránce Kanaďan
2 Matthew Beniers útočník Američan
3 William Eklund útočník Švéd
4 Luke Hughes obránce Američan
5 Jesper Wallstedt brankář Švéd
6 Brandt Clarke obránce Kanaďan
7 Mason McTavish útočník Kanaďan
8 Dylan Guenther útočník Kanaďan
9 Chaz Lucius útočník Američan
10 Fabian Lysell útočník Švéd
11 Simon Edvinsson obránce Švéd
12 Aatu Räty útočník Fin
13 Logan Stankoven útočník Kanaďan
14 Simon Robertsson útočník Švéd
15 Kent Johnson útočník Kanaďan
16 Matthew Coronato útočník Američan
17 Cole Sillinger útočník Američan
18 Isak Rosén útočník Švéd
19 Sebastian Cossa brankář Kanaďan
20 Oskar Olausson útočník Švéd
21 Xavier Bourgault útočník Kanaďan
22 Brennan Othmann útočník Kanaďan
23 Jack Peart obránce Američan
24 Mackie Samoskevich útočník Američan
25 Francesco Pinelli útočník Kanaďan
26 Nikita Čibrikov útočník Rus
27 Corson Ceulemans obránce Američan
28 Carson Lambos obránce Kanaďan
29 Zachary Bolduc útočník Kanaďan
30 Fjodor Svečkov útočník Rus
31 Zachary L’Heureux útočník Kanaďan
32 Ville Koivunen útočník Fin

Sportsnet’s 2021 NHL Draft Rankings | TOP 32

Pozice Jméno Post Národnost
1 Owen Power obránce Kanaďan
2 Matthew Beniers útočník Američan
3 Simon Edvinsson obránce Švéd
4 Dylan Guenther útočník Kanaďan
5 William Eklund útočník Švéd
6 Luke Hughes obránce Američan
7 Brandt Clarke obránce Kanaďan
8 Mason McTavish útočník Kanaďan
9 Kent Johnson útočník Kanaďan
10 Cole Sillinger útočník Kanaďan
11 Matthew Coronato útočník Američan
12 Chaz Lucius útočník Američan
13 Fabian Lyssel útočník Švéd
14 Brennan Othmann útočník Kanaďan
15 Jesper Wallstedt brankář Švéd
16 Isak Rosén útočník Švéd
17 Sebastian Cossa brankář Kanaďan
18 Fjodor Svečkov útočník Rus
19 Carson Lambos obránce Kanaďan
20 Samu Tuomaala útočník Fin
21 Nikita Čibrikov útočník Rus
22 Xavier Bourgault útočník Kanaďan
23 Daniil Čajka obránce Rus
24 Zachary Bolduc útočník Kanaďan
25 Corson Ceulemans obránce Kanaďan
26 Aatu Räty útočník Fin
27 Simon Robertsson útočník Švéd
28 Zach Dean útočník Kanaďan
29 Francesco Pinelli útočník Kanaďan
30 Wyatt Johnston útočník Kanaďan
31 Zachary L’Heureux útočník Kanaďan
32 Sasha Pastujov útočník Američan

Recruit Scouting TOP 32 – Final Rankings

Pozice Jméno Post Národnost
1 Matthew Beniers útočník Američan
2 Owen Power obránce Kanaďan
3 Brandt Clarke obránce Kanaďan
4 William Eklund útočník Švéd
5 Luke Hughes obránce Američan
6 Fabian Lysell útočník Švéd
7 Kent Johnson útočník Kanaďan
8 Dylan Guenther útočník Kanaďan
9 Mason McTavish útočník Kanaďan
10 Cole Sillinger útočník Kanaďan
11 Chaz Lucius útočník Američan
12 Francesco Pinelli útočník Kanaďan
13 Nikita Čibrikov útočník Rus
14 Simon Edvinsson obránce Švéd
15 Xavier Bourgault útočník Kanaďan
16 Jesper Wallstedt brankář Švéd
17 Carson Lambos obránce Kanaďan
18 Oskar Olausson útočník Švéd
19 Logan Stankoven útočník Kanaďan
20 Fjodor Svečkov útočník Rus
21 Sebastian Cossa brankář Kanaďan
22 Isak Rosén útočník Švéd
23 Stanislav Svozil obránce Čech
24 Jack Peart obránce Američan
25 Aatu Räty útočník Fin
26 Zachary Bolduc útočník Kanaďan
27 Simon Robertsson útočník Švéd
28 Sasha Pastujov útočník Američan
29 Brennan Othmann útočník Kanaďan
30 Samu Tuomaala útočník Fin
31 Ayrton Martino útočník Kanaďan
32 Olen Zellweger obránce Kanaďan

Craig Button, TSN | TOP 31 – Final Rankings

Pozice Jméno Post Národnost
1 Owen Power obránce Kanaďan
2 Brandt Clarke obránce Kanaďan
3 Matthew Beniers útočník Američan
4 William Eklund útočník Švéd
5 Luke Hughes obránce Američan
6 Fjodor Svečkov útočník Rus
7 Jesper Wallstedt brankář Švéd
8 Simon Edvinsson obránce Švéd
9 Dylan Guenther útočník Kanaďan
10 Mason McTavish útočník Kanaďan
11 Matthew Coronato útočník Američan
12 Zachary L’Heureux útočník Kanaďan
13 Cole Sillinger útočník Kanaďan
14 Kent Johnson útočník Kanaďan
15 Sebastian Cossa brankář Kanaďan
16 Chaz Lucius útočník Američan
17 Brennan Othmann útočník Kanaďan
18 Zachary Bolduc útočník Kanaďan
19 Samu Tuomaala útočník Fin
20 Corson Ceuleans obránce Kanaďan
21 Carson Lambos obránce Kanaďan
22 Zach Dean útočník Kanaďan
23 Aatu Räty útočník Fin
24 Francesco Pinelli útočník Kanaďan
25 Xavier Bourgault útočník Kanaďan
26 Nikita Čibrikov útočník Rus
27 Daniil Čajka obránce Rus
28 Isak Rosén útočník Švéd
29 Oskar Olausson útočník Švéd
30 Fabian Lysell útočník Švéd
31 Shai Buium obránce Američan

Kde sledovat?

Na draft se můžete dívat na našem webu, přidáme odkaz na stream kolem 01:45.

Co dělat do draftu?

Můžete si o prospektech zjistit ještě více, stačí si koupit draftovou e-knihu od Oh My Hockey. Mohu vám ji doporučit, také jsem z ní něco čerpal. Jsou tam informace o více než stovce prospektů, rozhovory s českými a slovenskými mladíky, spousta žebříčků a zajímavostí.

Jedinečný projekt na československé scéně. Cena e-booku je 4,99 € / 129 korun.

ODKAZ NA KNIHU ZDE.

(ukázka z knihy Oh My Hockey)

Cením všechny, kdo si tenhle článek přečetl! 🐙

PS: Odkaz na knížku není žádnou reklamou, opravdu jsem s prací Oh My Hockey spokojen. Ani bych si za to promo nic nevzal.

(zdroj: nhlportal.cz, nhl.com, DobberProspects, draftlook.netlify.app; foto: rawcharge.com, thedraftanalyst.com, sportsnet.ca, nhlentrydraft.com, tsn.ca, ontariohockeyleague.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *