Report 1. kola draftu: Spokojenost! Seznamte se, Simon Edvinsson a Sebastian Cossa

Dlouhé první kolo je za námi, skončilo těsně před šestou ranní hodinou. S dovolením jsem se na chvilku vyspal, abych načerpal síly do druhého dne. Pojďme si ale shrnout, na které mladíky Red Wings ukázali a co od nich můžeme čekat. Pod každým představením naleznete sestřih videí a statistiky všech sezón. LGRW! 🐙

6. pozice | Simon Edvinsson, obránce

Osmnáctiletý rodák z Onsaly, která má zhruba 12 tisíc obyvatel, si prošel typickou švédskou cestou. Dlouho hrával za slabší týmy a v nižších ligách, kde se vypracoval ve hvězdu a pak se posouval výš. Aktuálně patří Frölundě, a to poslední tři sezóny.

Určitě vás proto nepřekvapí, že se v týmu potkával s dalšími našimi prospekty. V minulém ročníku to bylo v kategorii U20 s Theodorem Niederbachem, s tím se potkal i v hlavním celku, hrávali zde i Lucas Raymond a Elmer Söderblom. Talentovaný zadák hostoval část sezóny ve Västeråsu, zde byl i Gustav Berglund. Simon se účastnil mistrovství světa osmnáctiletých, kde bral bronzovou medaili. Své zemi pomohl v sedmi zápasech čtyřmi body (1+3).

Tohle jsme si vyjasnili, nyní si řekněme něco o herním stylu mladé věže. Edvinsson měří 195 centimetrů a váží 94 kilogramů, hokejku drží vlevo. To se nám hodí, protože momentálně máme na soupisce nadbytek praváků a další se klubou mezi prospekty. Simon je – ač se to nemusí zdát – ofenzivně laděný obránce, přesto zvládá hrát skvěle dozadu. „Luke Hughes, Brandt Clarke, Owen Power. Dovolím si říct, že Edvinsson je nejlepším defenzivním hráčem z těchto jmen, což je fascinující s ohledem na to, že je to ofenzivní obránce. Je velmi podobný Philipu Brobergovi z Edmontonu,“ napsal o něm expert na prospekty Samuel Tirpák. 

Edvinsson je výborným bruslařem, jeho hra je právě na bruslení založená. Dokáže si chránit modrou čáru, přesně odhaduje vzdálenost a díky tomu se správně rozhodne. To znamená, že buď soupeře pošle na zem tělem nebo mu puk vypíchne hokejkou. Potřebuje ovšem proaktivnější přístup v poziční hře ve vlastním pásmu, na tom bude mít čas pracovat. 

Co se přechodové fáze týče, je hvězdou. Tvoří si prostor a ve středním pásmu je skvělým rozehrávačem. Díky velkému rozpětí rukou a ohromné výšce využívá své tělo v herních situacích. I když se to nemusí na první pohled zdát, je možné, že Red Wings v něm získá obránce, který se rozvine jako Moritz Seider. Ne stejným způsobem, ale rozhodně může překonat některé jiné beky draftu, o kterých se více psalo.

Detroit o Edvinssona velmi stál, naši skauti Håkan Andersson a Thomas Carlsson ho sledovali ve Švédsku na mnoha duelech, už jen z důvodu, že hrával s dalšími prospekty Red Wings. Další skauti z naší organizace, to už byla početnější skupinka, koukala na talentovaného zadáka na mistrovství světa do osmnácti let v Texasu.

15. pozice | Sebastian Cossa, brankář

Vzhledem k mrzkému prospect poolu, co se brankářů týče, bylo zřejmé, že se Detroit pokusí některého ulovit. Prognózy hovořily o Jesperu Wallstedtovi již z šestého místa. Nakonec Steve Yzerman a spol. všechny překvapili. Red Wings výběr číslo 23, 48 a 138 vyměnil do Dallasu, od Stars jsme na oplátku získali volbu číslo 15. 

Čekali jsme švédského brankáře, nakonec zaznělo jméno Sebastian Cossa. Obrovitý Kanaďan (197 cm, 96 kg) se narodil v Hamiltonu v Ontariu, což je město zhruba 300 kilometrů daleko od Detroitu. ‚Seb‘ to tak nebude mít daleko domů. 😊

Cossa chytal uplynulé dva ročníky v Edmontonu Oil Kings ve WHL, kde loni upoutal fantastickými statistikami. Je sice pravda, že Oil Kings měli velmi silnou obranu, nicméně nějaké věci Sebastian ukázal. Odchytal 19 utkání, 17 z nich vyhrál, úspěšnost zákroků měl 94,1 % a průměrně inkasoval pouze 1,57 gólů na zápas!

„Je to nejlepší druhý brankář na draftu za poslední tři roky. Je blízko Askarovovi, Knightovi i Wallstedtovi a je dalším brankářem, kteří jsou tzv. „safe bet“, jsou menším rizikem, že se neprosadí. Cossa v brance příliš neriskuje, snaží se být stále v ideální pozici. Je velmi vysoký, zároveň obratný a rychle dokáže měnit pozice. Očekávám, že na úrovni NHL bude jedničkou, na to má talentem i bojovností. Může se stát, že Detroitu vychytá Stanley Cup,“ uvedl Samuel Tirpák.

Ředitel skautingu Red Wings Kris Draper řekl, že měl Cossa s Detroitem skvělý pohovor před draftem. Sebastian o příchod do Detroitu stál, angažoval se a vyptával se vedení Detroitu na různé otázky. Hovořili například o bývalém brankáři našeho týmu Dominiku Haškovi. „Podívali jsme si o Hašanově pracovní morálce a všiml jsem si, jak se mu rozzářily oči. Bylo to, jako kdyby chtěl makat víc,“ uvedl Draper o Cossovi.

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ DRAFTU – 2. AŽ 6. KOLO (KLIKNI ZDE)

(zdroj: Oh my Hockey, foto: Frölunda HC, nhlentrydraft.com, smahtscouting.com)

One Comment on “Report 1. kola draftu: Spokojenost! Seznamte se, Simon Edvinsson a Sebastian Cossa”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *