DRAFT 2021 REPORT: Dvě obranné věže, domácí hráč a kapitáni týmů z mistrovství světa do 18 let

Draft 2021 byl v mnoha věcech přelomový. Skauti vinou pandemie neměli takové možnosti jako dříve, takže se stalo, že některé týmy volily hráče absolutně mimo ratingy. Detroitu se povedlo do svého poolu získat osm nových prospektů. Pojďme si je představit.

1. kolo, 6. pozice – Simon Edvinsson (D)

O švédském obránci jsme psali zde ▶️ KLIKNI NA ČLÁNEK

1. kolo, 15. pozice – Sebastian Cossa (G)

O kanadském brankáři jsme psali zde ▶️ KLIKNI NA ČLÁNEK

2. kolo, 36. pozice – Shai Buium (D)

Americký velmi dobře fyzicky vybavený obránce (191 cm, 97 kg) s ofenzivními choutkami. Shodou okolností ho moc dobře znám, protože jsem v minulé sezóně koukal na Sioux City Musketeers (USHL), kde hrál náš prospekt Chase Bradley. A jeho spoluhráčem byl právě Shai Buium. 

Shaiovi na draftu výrazně pomohl závěr ročníku. V posledních 20 zápasech zaznamenal 17 bodů (1+16), další tři (1+2) přidal ve čtyřech duelech play off, kde vedl týmovou produktivitu.

Co potřebujete o urostlém bekovi vědět? Jeho rodiče se narodili v Izraeli, ale dostali se do Spojených států. Zde Shaiovi hokej ukázal bratranec a náš prospekt se do něho ihned zamiloval. Své mimořádné nadání prokazoval od útlého věku, v minulé sezóně byl k nezastavení. 

Buium je mimořádně talentovaný obousměrný obránce, který se neustále snaží podporovat ofenzívu. Dělá to například tím, že rád zaváží puky do útočného pásma a poté je přihrává na spoluhráče. Při přesilovkách si rád sjíždí na křídlo, odkud střílí nebo přihraje. V obraně se mu daří účinně narušovat akce soupeře, staví jim do cesty své tělo nebo vypíchne puk hokejkou. Hraje dost fyzicky, využívá postavu, proto rozdává poměrně dost hitů. 

Jeho hlavním herním prvkem je bruslení. Shai ho během roku ladil a vylepšoval, což skauti ocenili. Na svou postavu je to opravdu rychlík, zároveň si dokáže krýt puk, aby o něj nepřišel. Právě jeho rychlosti využívali v Sioux-City v situacích, kdy bylo potřeba dostat puk do pásma soupeře. Další devízou je střelba. Buium se toho nebojí a jede dle hesla „není branky bez ranky“. Na bránu posílá kotouč vždy, když je to možné. Proto je neustálou hrozbou soupeřům, při každém jeho výstřelu je možnost puk tečovat, případně i sám Shai dokáže skórovat.

Dalším ze silných aspektů hry je celkový přehled o dění na ledě a tolik propírané hokejové IQ. Snaží se odhadovat, co se může stát několik vteřin dopředu, což mu pomáhá zejména v obraně, ale díky přesným pasům do křídel i při útocích. 

Nebudeme ovšem pouze chválit, protože Buium by se potřeboval dostávat do lepších střeleckých pozic. Často se stává, že stojí na modré a střílí. Když si sjede ke kruhům, tak místo rány hledá, komu by přihrál. K tomu se možná váže druhý bod. Shai potřebuje zlepšit tvrdost a přesnost střely nápřahem.

Kde stráví následující sezónu není jasné, zřejmě to bude ještě v USHL. Od ročníku 2022/2023 bude hrát univerzitní ligu (NCAA) za University of Denver. 

3. kolo, 70. pozice – Carter Mazur (LW)

Jaký sen jste měli v osmi letech? Carter Mazur to věděl hned – stát se hokejistou Detroitu Red Wings. Nyní je na začátku cesty, jeho vysněná organizace ho draftovala. Carter se narodil asi hodinu a půl cesty od Detroitu, je to michiganský chlapec.

Ano, mám nového oblíbeného prospekta. 😄 Mimochodem Carter se již zná s naším vedoucím skautingu Krisem Draperem. Hrál totiž v michiganském výběru nejlepších hráčů celého státu do deseti let. No a právě Draper tento výběr trénoval, bylo to před devíti lety. Ještě starší je přitom kresba Mazura ze základní školy, kde na téma My dream (můj sen) odpověděl opravdu lehce – stát se hokejistou Detroitu Red Wings a dávat peníze nemocnicím. Jestli se ptáte, proč má Mazur na fotce na dresu číslo 43, tak je to kvůli tomu, že jeho nejoblíbenějším hráčem je Darren Helm. Stalo se tak poté, co mu náš forvard dal svou hokejku. 

Pojďme od těchto zajímavostí pryč a podívejme se přímo na schopnosti nového prospekta Red Wings. Ten byl v uplynulém ročníku kapitánem Tri-City Storm v USHL, kde nasbíral takřka bod na zápas (47 zápasů, 20+24). Od dalšího ročníku bude působit na univerzitě v Denveru, kde si zahraje se Shaiem Buiumem.

Carter má spoustu ofenzivních schopností, velmi efektivně využívá svou rychlost, čímž donutí obránce před ním couvat. Následně může vystřelit, případně přihrát spoluhráčům do střelecké pozice. Jaké jsou nejsilnější stránky michiganského rodáka? Předně jde o střelbu, má ji přesnou. Dozadu je celkem solidním hráčem, nicméně jeho hra se stáčí hlavně kolem ofenzívy. Co je jeho největším benefitem je to, že je rozeným vůdcem, rád se staví do role kapitána, strhne tým svou hrou. Takoví hráči bývají velmi cenní.

Mazur má potenciál dostat se do NHL, kde by mohl hrát někde na úrovni třetí pětky. Jeho obrovským problémem je, že je tintítko a váží pouhých 76 kilogramů při výšce 183 centimetrů. Tady bude muset přidat a dostat se ideálně někam k 90 kilogramům. Nabrání svalů bude mít benefit i pro střelbu, která bude tvrdší. Věřme, že na tom na univerzitě zapracuje.

4. kolo, 114. pozice – Red Savage (C/LW)

Red je synem Briana Savage, který hrával 12 sezón v NHL, nejčastěji v dresu Montrealu a na svém kontě má 674 startů v základní části a 359 bodů (192+167). Navíc byl draftován až ze 171. pozice, takže ho jeho potomek o 57 míst překonal.

V roce 2019 se Red dostal do amerického národního rozvojového programu, kterým si v minulosti prošel například Dylan Larkin. Tento program má sídlo v Plymouthu v Michiganu, takže Savage strávil v našem státě nějakou dobu a Detroit měl jeho skautování jako na dlani. V uplynulém ročníku učinil talentovaný útočník zajímavý progres. V 69 zápasech zaznamenal 62 bodů (28+34) a pro svou mimořádnou pracovitost a morálku byl jmenován kapitánem americké reprezentace na mistrovství světa do osmnácti let.

Turnaj mu bodově ovšem nevyšel, během pěti duelů vstřelil pouze jednu branku. Nedařilo se ani Spojeným státům jako týmu, porážka ve čtvrtfinále se kousala těžce. I to je jeden z důvodů, proč se na draftu propadl až do čtvrtého kola.

Red je výborným obousměrným centrem, dovede hrát i na křídle. Má dobré vhazování, jeho devízou je schopnost bránit. Právě jeho zastavování útočných akcí soupeře je na něm velmi ceněno. Také má vysoké IQ a přesnou přihrávku. Kolikrát je schopen vymyslet řešení, které by nikdo neočekával. 

O obraně už jsem se částečně zmínil, ale činnost, na které ho jistě očekávejte, je oslabení. Podle The Hockey Writers má předpoklady pro to, aby se stal top six centrem (to by byl velký steal draftu), ale potřebuje na sobě ještě pracovat.

V následující sezóně začne studovat na univerzitě, dostal se na Miami University v Oxfordu v Ohiu, což je nějakých 400 kilometrů od Detroitu.

5. kolo, 134. pozice – Liam Dower Nilsson (C)

Liam Dower Nilsson byl Detroitem draftován včera v pátém kole. Na obrázku je vpravo, vlevo je jeho kamarád z dětství Simon Edvinsson, ten byl organizací Red Wings vybrán o den dříve. Oba nyní budou bojovat, aby si spolu zahráli v NHL. Úžasný příběh.

Další z oboustranných útočníků, znovu dokáže zahrát jak na centru, tak na křídle. Predikován byl někde na 60.-85. pozici, takže podstatně klesl. Jeden z nejlepších hráčů, co se přechodové části týče, kteří byli od třetího kola k dispozici. „Perfektně čte hru ve všech pásmech, umí dostat puk efektivně a bez problémů přes střední pásmo. Defenzivně je zodpovědný, vrací se a vypomáhá obráncům. Nikdy nemá hlavu dole, proto se téměř nikdy nedostane do špatné pozice. Skvěle bruslí,“ napsal o něm expert na prospekty Sam Tirpák z Oh My Hockey.

Osobně jsem Liama několikrát hrát viděl, když jsem v juniorce Frölundy sledoval Theodora Niederbacha. Líbil se mi a tak mě jeho draftování potěšilo. Mladý Švéd umí být velmi produktivní, prokázal to i během svého hostování ve třetí lize. Mezi muži se neztratil, takže dostal i pár startů v hlavním týmu Frölundy. Bodově se neprosadil, ale ukázal se – dostal trest do konce utkání za seknutí holí do soupeřova krku. 

Liam byl stejně jako Savage kapitánem svého mužstva během mistrovství světa osmnáctiletých. Dower Nilsson zaznamenal během sedmi duelů gól a tři asistence, čímž přispěl k bronzovým medailím. 

V následujícím ročníku by měl začít opět v juniorce Frölundy, nicméně odhaduji, že bodově exploduje jako letos Niederbach a následně se dostane do švédské nejvyšší soutěže, kde bude mít čas a prostor na sobě dál pracovat. 

5. kolo, 155. pozice – Oscar Plandowski (D)

Kanadský zadák je dalším hráčem, který se na draftu oproti žebříčkům celkem propadl. Rodáka z Halifaxu měl Bob McKenzie, expert TSN na prospekty, na 94. pozici. Detroit po něm sáhl až v pátém kole.

Oscarova maminka Jill je trenérkou silového bruslení v oblasti Halifaxu. Je vyhledávaná pro své schopnosti, vždyť s ní spolupracuje řada hokejistů z NHL a také prospekti z posledních draftů, například Drake Batherson (Ottawa), Jared McIsaac (Detroit) či Luke Henman (Carolina). Otec Oscara se jmenuje Darryl a pracuje jako ředitel amatérského skautingu pro Arizonu Coyotes.

Jako malý hrával Plandowski v útoku, až když mu bylo 13 let, tak přesedlal do obrany. Oscarovou doménou je rychlost, výborné reakce a odhadování, kdy si může dovolit vyjet dopředu a kdy je to naopak nebezpečné. Je také velmi zodpovědný, takže se nepouští do zbrklých kreativních rozehrávek, ale nedělá mu problém plácnout do puku a poslat ho o mantinel do středního pásma nebo až k soupeři. 

Zapracovat by měl na střelbě z větší vzdálenosti, protože jeho puky od modré lítají většinou na mantinel mimo branku. Naopak v čem je skvělý, tak je defenzivní činnost. Pokud ho máte v obranném pásmu nebo střední třetině, nemusíte se bát, že byste často inkasovali. Tvrdě dojíždí útočníky, co si nahodí puk za branku a jednoduše ho pošle pryč. Hraje účelně, efektivně. Přechody mezi třetinami ovládá, umí dostat puk k soupeři. 

Podle smahtscouting.com má Plandowski strop jako obránce druhého páru. Svou hrou připomíná Joshu Tesslerovi, amatérskému skautovi, obránce Kevina Shattenkirka z Anaheimu.

6. kolo, 166. pozice – Pasquale Zito (C)

Detroit si asi řekl, že bude na draftu brát jen obousměrné hráče, protože i poslední draftovaný Pasquale Zito tuto definici splňuje. Pod tlakem dělá dobrá rozhodnutí, zároveň dokáže s pukem hrát tak, aby o něj nepřicházel a pod tlak se nedostával. Jeho nejsilnějšími stránkami jsou bruslení, šikovné ruce a hokejové IQ. 

To je poměrně vzácný balíček dovedností u kluka z šestého kola. Ano, Zitovi velmi uškodilo, že celý minulý ročník vynechal. Hraje v OHL za Windsor Spitfires, jenže ontarijská juniorská liga loni ani nezačala. Těžko říci, jak taková pauza Pasquala „utlumí“. On však krátce po draftu vyhlásil, že chce být stealem pro Detroit. Tuší, že kdyby hrál, mohl být vybrán daleko dříve. 

V následujícím ročníku bude nadále oblékat dres Windsoru. Ontarijská juniorská liga by měla normálně začít.

(zdroj: eliteprospects.com, nhl.com, smahtscouting.com)

2 Comments on “DRAFT 2021 REPORT: Dvě obranné věže, domácí hráč a kapitáni týmů z mistrovství světa do 18 let”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *