Detroit posílil vítěz Stanley Cupu z roku 2017. Zabojuje o pozici čtvrtého centra?

Rudá křídla včera oznámila příchod nového útočníka z listiny volných hráčů. Detroit posílil Carter Rowney, který v novém působišti podepsal roční kontrakt. Dvaatřicetiletý hokejista se popere na kempu o pozici čtvrtého centra.

Vedení Red Wings se rozhodlo zvětšit hloubku středních útočníků, týmu navíc zoufale chybí praváci. Proto se do Hockeytownu stěhuje Carter Rowney, který ví, jak vyhrávat. 

Rodák ze Sexsmithu v Albertě nebyl nikdy draftován. Juniorskou část kariéry strávil v AJHL (Alberta Junior Hockey League), kde předváděl v dresu Grande Prairie Storm úžasné výkony. Vše korunoval sezónou 2008/2009, kdy v 62 zápasech nasázel 35 branek a na 43 jich přihrál. V následném play off zaznamenal v 19 duelech 18 bodů (12+6). Po tomto ročníku odešel hrát na univerzitu North Dakota do NCAA. 

První dva ročníky se těžko prosazoval, dohromady v 67 zápasech vstřelil čtyři góly a na devět jich přihrál. V dalších dvou letech ovšem bodově explodoval, během 83 duelů si připsal 60 bodů (28+32) a vysloužil si svůj první profesionální kontrakt. 

Další skoro čtyři roky se objevoval hlavně v AHL a ECHL, druhou jmenovanou ligu rychle přerostl. A i v AHL byl za hvězdu, když v sezóně 2015/2016 odehrál 74 zápasů, nastřílel v nich 24 branek a přidal 32 asistencí. To ho katapultovalo do hlavního týmu Penguins. V následujícím ročníku tak v dresu Tučňáků vybojoval Stanleyův pohár. Od roku 2018 patří Anaheimu, v jehož dresu nasbíral nejprve 20 bodů (7+13) v 62 duelech a poté 19 bodů (8+11) v 71 zápasech. 

V minulém ročníku odehrál Rowney 19 zápasů, ve kterých si připsal šest asistencí. Poté mu sezónu ukončila operace kolene, kdy mu museli spravit meniskus. V NHL je známý důrazem. Jde o nenápadného hráče, jemuž se daří i bodově prosazovat. Do čtvrté formace ideální kus. Našemu mladému týmu bude mít rozhodně co předávat, vždyť vyhrál nejcennější klubovou trofej v hokeji. 

Vítej v Hockeytownu, Cartere!

(zdroj: mlive.com, EliteProspects.com; foto: koláž redwings.cz, mygrandeprairienow.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *