KOMPLETNÍ PŘEHLED: Turnaj nováčků je za dveřmi. Představujeme všechny hráče Red Wings

Ve čtvrtek 16. září začíná Turnaj prospektů v Traverse City. V prvním článku jsme publikovali rozpis zápasů a přidali jsme sestavu Red Wings. V tomto článku si jednotlivé hráče představíme detailněji a zopakujeme si, kdy budou mladíci Detroitu hrát. 

Zápasy Red Wings

Všechny duely na turnaji prospektů budou vysílány na oficiálních stránkách Detroitu Red Wings. My samozřejmě budeme streamy přidávat také, jak už jste zvyklí během nočních zápasů NHL. Sledujte proto jak naše webovky, tak facebookové stránky. 

Pátek, 17. září
01:00 | Detroit Red Wings – Dallas Stars

Neděle, 19. září
01:00 | St. Louis Blues – Detroit Red Wings

Pondělí, 20. září 
00:05 | Columbus Blue Jackets – Detroit Red Wings

Soupiska Red Wings

Brankáři

#33 Sebastian Cossa | 18 let, 197 cm, 96 kg

Osmnáctiletého brankáře s výbornými fyzickými parametry jsme draftovali v roce 2021 v prvním kole na 15. pozici. Krátce po draftu Cossa podepsal s Detroitem tříletou nováčkovskou smlouvu. Momentálně je jedním z největších talentů Javorových listů za posledních 15 let. Naposledy byl dříve vybraný kanadský brankář v roce 2006, kdy na 11. příčce ukázali Los Angeles na Jonathana Berniera.

Cossa strávil uplynulé dvě sezóny v juniorské soutěži WHL, kde obléká dres Edmontonu Oil Kings. V minulém ročníku v opravdu našlapaném týmu předvedl v 19 zápasech 17 výher, procentuální úspěšnost dostal na 94,1 a průměrně na utkání inkasoval neuvěřitelně malý počet gólů – 1,57!

Naše brankářská budoucnost prokázala tuhý kořínek. Se svou rodinou před pěti lety přežila ničivý požár ve státě Alberta, který se později ukázal jako nejnákladnější katastrofou kanadské historie. Tehdy shořelo a nebo nemohlo být obýváno téměř pět tisíc domů, vystěhovat se muselo na 90 tisíc obyvatel a zničená plocha činila téměř 590 000 hektarů!

#34 Victor Brattström | 24 let, 196 cm, 90 kg

Zkušený gólman se turnaje účastní, protože se bude s největší pravděpodobností ucházet o místo jedničky na farmě v Grand Rapids Griffins. Švédský brankář má za sebou čtyři sezóny mezi profesionály, přičemž naplno rozkvetl právě v minulém ročníku ve Finsku. 

Brattström ale v zemi tisíce jezer pokračovat nebude, protože kontrakt v KooKoo mu vypršel. Aktuálně mu běží poslední rok z jeho nováčkovské smlouvy v Detroitu, takže rozhodně dostane prostor k tomu, aby prokázal své schopnosti. 

Není moc pravděpodobné, že bychom jej viděli v sezóně 2021/2022 v hlavním týmu, ale do AHL/ECHL se podívá.

#60 Jan Bednář | 19 let, 194 cm, 89 kg

Odchovanec karlovarského hokeje byl Detroitem draftován ve 4. kole v roce 2020. Bednář je na svůj věk zkušeným brankářem, mezi dospělými v české nejvyšší a druhé lize má na kontě téměř šest desítek startů. V uplynulém ročníku chytal v kanadské juniorce, kde minimálně příští sezónu zůstane. 

Red Wings na vývoj mladého gólmana dbají, což nedávno potvrdil v rozhovoru pro hokej.cz: „Od Detroitu jsem měl napsaný takový list surovin, co bych měl jíst. Ten jsem celkem dodržoval. A musím říct, že jsem se tam naučil, jak jíst zdravěji. Oběd se skládal ze salátu, kuřete či nějakého sendviče. K večeři pak nějaká rýže s masem, hodně se tam jí masové kuličky. Před zápasem to pro mě byl vždy losos s grilovanou zeleninou.

Jídlo v Kanadě není tak těžké. Tady máme omáčky, svíčkovou nebo knedlo, vepřo, zelo. Takové věci tam moc neexistují. Pro mě dobře, alespoň jsem se to naučil. Jasně, že jsem se těšil domů. Hned jsem si dal segedín se šesti,“ usmíval se prospekt Detroitu.

Obránci

#3 Jared McIsaac | 21 let, 186 cm, 89 kg

Mladý obránce, držitel zlatých medailí z juniorského mistrovství světa, synovec Jona McIsaaca, rozhodčího NHL, se pokusí odrazit kariéru vstříc lepším zítřkům. Ofenzivní zadák s vysokým hokejovým IQ byl draftován v roce 2018 ve 2. kole. Jeho obrovským mínusem jsou dvě těžká zranění ramen, se kterými musel na operaci a dlouhé rekonvalescence. 

Na konci uplynulého ročníku odehrál deset zápasů v AHL a vedl si velmi dobře. Nevypadalo to, že by ho ramena limitovala, což je super. Na turnaji by měl patřit k lídrům našich zadních řad. 

A jak to s ním bude vypadat do budoucna? McIsaac si musí v první řadě vybudovat silnou pozici v Grand Rapids a vyhnout se zdravotním lapáliím, poté můžeme spekulovat, co dál… Talentovaný bek má nováčkovskou smlouvu s Detroitem do léta 2023.

#44 Donovan Sebrango | 19 let, 185 cm, 86 kg

Sebrango byl draftován naší organizací v roce 2020 ve 3. kole z 63. pozice a stal se prvním vybraným prospektem Red Wings toho roku, který uzavřel nováčkovskou smlouvu.

Kanadského obránce s kubánskými kořeny zdobí aktivita, bodová produkce i schopnost plnit roli týmového šerifa a shodit rukavice. V juniorské lize patřil v Kitcheneru k nejlepším a tuto predikci by bez okolků naplnil i v „covidové“ sezóně, jenže tu strávil mezi profesionály. 

Nejprve si odskočil na Slovensko, kde hostoval v Levicích. V pěti zápasech zaznamenal gól a dvě přihrávky, kromě toho měl na kontě rovných 50 trestných minut. V Grand Rapids na farmě nastoupil do 31 zápasů a byl velmi chválený jak vedením Griffins, tak vedením Red Wings. 

Sebrango je sympatický mladík, který se rád věnuje charitě. Během sezóny vypomohl nasbírat prostředky k výcviku asistenčních psů. Jednoho z nich používá i jeho vlastní matka, ta po nehodě utrpěla zranění mozku (příběh jsme psali zde). Od Donovana čekám, že bude s McIsaacem lídrem našich zadních řad. I v následujícím ročníku bude zřejmě působit na farmě. Jeho nováčkovský kontakt vyprší v létě 2024.

#47 Wyatt Newpower | 23 let, 191 cm, 88 kg

Zkušený obránce by měl na kempu vyčnívat. Třiadvacetiletý harcovník má za sebou zajímavou cestu, která má jediný cíl – NHL. 

Newpower nepůsobil v žádné top juniorské soutěži, ba naopak, léta hrával ve středoškolské lize. Za White Bear Lake High se mu bodově velmi dařilo, během čtyř sezón nasbíral 76 bodů (19+57) ve 105 zápasech. Upsal se proto v univerzitní NCAA Univ. of Connecticut. Zde opět strávil čtyři roky a vypracoval se až do pozice kapitána. V sezóně 2019/2020 byl vyhlášen nejlepším obráncem divize Hockey East a dostal se i do druhého All Star Teamu. 

Jeho dalším krokem byl profesionální hokej, ten okusil v uplynulém ročníku v AHL, kde hájil barvy Clevelandu Monsters. Nasbíral téměř půl bodů na zápas a zejména v duelech proti naší farmě se mu dařilo podávat kvalitní výkony. To oslovilo vedení Red Wings, které mu nabídlo smlouvu do léta 2023, tu Newpower přijal. Pravoruký obránce se bude chtít předvést, protože ho čeká boj o co nejlepší místo v sestavě Griffins a následně se bude prát o příležitost nastupovat v Detroitu. 

#77 Oscar Plandowski | 18 let, 183 cm, 86 kg

Produktivního obránce jsme si vybrali na uplynulém draftu v pátém kole. Plandowski byl odhadován jako dřívější výběr, takže se klidně může ukázat jako správnou volbou a prosadit se až do NHL. Ofenzivní schopnosti a další dovednost na to má. 

Jeho otcem je Darryl Plandowski, současný ředitel amatérského skautingu Arizony Coyotes, který dlouhá léta pracoval ve štábu Steva Yzermana v Lightning na pozici skauta. Právě díky tomu mohl Oscar v útlém věku legendu Detroitu potkat. 

Velký vliv na Plandowskiho rozvoj měla jeho maminka Jill, která v Halifaxu pracuje jako trenérka silového bruslení a během let pomáhala i řadě hráčů NHL. 

Ofenzivní Kanaďan prokázal naplno své schopnosti v uplynulých dvou ročnících QMJHL v dresu Charlottetownu Islanders. V minulé sezóně nasbíral téměř půl bodů na zápas. Velkým plusem pro něho je blízké přátelství s Jaredem McIsaacem, což mu pomůže v aklimatizaci. I následující ročník stráví v kanadské juniorské soutěži.

#83 Mason Ward | 19 let, 195 cm, 99 kg

Fyzicky velmi dobře stavěný zadák draftem neprošel, šanci na to bude mít v příštím roce. Skautům Red Wings se ovšem zejména z defenzivních důvodů pozdává, proto jej pozvali na kemp prospektů, kde bude mít prostor ukázat, co v něm je. 

Obrovská hora je platná zejména ve vlastním pásmu, bodovou produkci od něj příliš nečekejte. Své o tom ví v Red Deeru, kde strávil uplynulé dvě sezóny v juniorské soutěži WHL. Během 83 zápasů vstřelil tři branky a na dalších 13 přihrál. V kolonce trestných minut mu svítí číslo 83. To ukazuje na další jeho přínos, kterým je tvrdá hra. To není vzhledem k muskulatuře vůbec překvapením.

Příští sezónu stráví Ward ve WHL, ovšem oblékat bude dres Brandonu Wheat Kings. 

#84 Alex Cotton | 20 let, 188 cm, 83 kg

Velmi zajímavé jméno mezi prospekty Detroitu. ‚Bavlnku‘ jsme draftovali v roce 2020 až v pátém kole. Je pravda, že na draftu byl starší než řada jeho konkurentů, nicméně byl nejproduktivnějším obráncem WHL. 

Cotton je ofenzivní dynamo, má rychlé bruslení, vysoké hokejové IQ, přesnou střelu a dokáže chytrou přihrávkou uvolnit spoluhráče. Rád řídí přesilové hry. Co je mu ovšem vytýkáno, je bránění. To rozhodně není na úrovni NHL, zejména co se týče soubojů u mantinelu a před brankou. Na tom bude muset zapracovat. Šanci by po kempu mohl dostat na farmě Red Wings v Grand Rapids. 

V uplynulém ročníku Alex kvůli pandemii a přerušené soutěži odešel do AJHL, kde ve dvou duelech nasbíral tři body (1+2). Bohužel krátce po jeho příchodu byla i tato soutěž přerušená. Po obnovení WHL nastoupil za Hurricanes do 24 zápasů a nastřádal v nich 26 bodů (7+19). Od Cottona očekávám hodně, jelikož má potenciál prosadit se. Doufejme, že se mu to postupnými krůčky povede, protože kreativních pravorukých obránců mezi prospekty máme jako šafránů.

#86 Adam Brubacher | 25 let, 193 cm, 93 kg

Další pozvaný hokejista na tento kemp. Brubacher si musí věkem mezi ostatními mládežníky připadat jako důchodce. Rodák z Elmiry v Ontariu je ofenzivním obráncem, který bude bojovat o dvoucestnou smlouvu, případně o kontrakt na farmě v Grand Rapids Griffins. 

Brubacher prošel kanadskými nižšími juniorskými soutěžemi a ve všech exceloval. V BCHL, která již patří k nejlepším a chodí se z ní na univerzitní ligy, nasbíral v nováčkovské sezóně v 68 zápasech 55 bodů (21+34)! Není divu, že vstřelil nejvíce branek mezi zadáky a navíc byl jmenován do druhého All Star Teamu. 

Podobných individuálních úspěchů dosáhl i na univerzitě v NCAA. Nastupoval za Rochester Inst. of Tech., kde se vypracoval i v kapitána. Jeho bodová produkce se během čtyř let zastavila na čísle 106 bodů (26+80) ve 148 duelech. 

Brubacher byl dvakrát členem Conference Teamu, v nováčkovské sezóně byl vyhlášen nejlepším nováčkem roku a byl v All-Rookie Teamu. V uplynulém ročníku poprvé nakoukl mezi profesionály, když odehrál sedmi utkání na farmě v Manitoba Moose, na své konto si připsal dva zásahy.

Útočníci

#23 Lucas Raymond | 19 let, 179 cm, 83 kg

Čtyřka draftu z roku 2020, obrovský talent Detroitu Red Wings a doufejme, že klíčová postava naší přestavby. Od švédského útočníka toho všichni určitě čekáme spoustu. Dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, zlatý medailista z mistrovství světa osmnáctiletých a člen bronzového kádru z mistrovství světa dvacítek. Tak by se dal popsat devatenáctiletý šikula podle výčtu úspěchů. 

Evropu v rámci možností dokázal dobýt, nyní míří do zámoří. S kolegou Jonatanem Berggrenem již do státu Michiganu přijel. Na turnaji prospektů se bude chtít stát hlavní ofenzivní zbraní. Předpoklady k tomu má obrovské, ceněný je především díky svým dovednostem, kterými jsou vysoké hokejové IQ, skvělá práce s pukem, šikovné ruce, rychlost, pracovní morálka, zápal do hry a řada dalších. 

Raymondovi velmi přeji úspěch, působí na mě sympaticky a pokorně. Pokud se mu povede nováčkovský turnaj, dodá mu sebevědomí k boji na kempu Detroitu Red Wings. Lucas má reálnou šanci dostat se na soupisku Detroitu, pravděpodobnější bude ovšem rok strávený na farmě, kde si „osahá“, jak se zámořský hokej hraje. Nováčkovský kontrakt mu vyprší v létě 2024.

#46 Chase Pearson | 24 let, 189 cm, 91 kg

Pro rodáka z americké Alpharetty, který má i kanadské občanství, mám opravdu slabost. Pearson má vůdčí schopnosti, což prokazoval v juniorské USHL, kde se v dresu Youngstown Phantoms vypracoval v asistenta kapitána. Tuto schopnost převedl i na univerzitu (NCAA), v Maine byl dokonce kapitánem. Protože se mu bodově velmi dařilo, Detroit s ním uzavřel nováčkovský kontrakt ještě předtím, než mohl dostudovat.

Pearson má ovšem čtyřiadvacet let a stále se nedokázal prosadit na soupisku Red Wings. Ideální by pro něj byl čtvrtý centr, nicméně příchodem Rowneyho se mu podle mě znovu uzavírají dveře. Uvidíme, jak si povede na nováčkovském kempu a poté i v Detroitu. Pokud by se poctivý pracant neprosadil, v Grand Rapids jej určitě rádi uvítají. 

Na kempu nováčků od něho čekejte právě poctivý hokej, kdy nevynechá jediný souboj a odvede práci, kterou od něho bude trenér vyžadovat.

#51 Hayden Verbeek | 23 let, 178 cm, 83 kg

Verbeekův strýc strávil v dresu Detroitu dvě sezóny, v současné době pracuje jako asistent generálního manažera Steva Yzermana a jako GM vede farmu v Grand Rapids. 

Jeho synovec Hayden se k Red Wings dostal výměnou s Montrealem za obránce Jona Merrilla. Po konci sezóny mu ovšem nebyl kontrakt prodloužen, přesto dostal smlouvu alespoň od Grand Rapids. 

Třiadvacetiletý centr či levý křídelník nastoupil krátce v minulém ročníku i na Slovensku, kde hájil barvy Banské Bystrice. Za Griffins odehrál osm utkání s bilancí 0+2. Mezi profíky se mu zatím nedaří navázat na bodově produktivní sezóny z juniorských let.

Nováčkovský turnaj je pro něj příležitostí, jak nabrat sebevědomí do dalších týdnů. Tam se bude lámat chleba. 

#52 Jonatan Berggren | 21 let, 180 cm, 83 kg

Jestli někdo udělal za poslední rok obrovský progres, je to právě Jonatan Berggren. Švédský šikula bodově naprosto explodoval. Ve dvaceti letech táhnul Skellefteu, ve 49 zápasech nastřádal 45 bodů (12+33) a dočkal se i debutu v seniorské reprezentaci na evropských turnajích. 

Je logické, že to zkusí výše. Proto společně s Raymondem zamířil do zámoří, kde se pokusí uspět v těžké konkurenci křídelníků Red Wings. Na kempu nováčků bude k nezastavení, protože na sobě v létě pořádně dřel, alespoň to tak vypadalo na Instagramu. 

Pokud se mu nepovede uspět přímo na hlavní soupisku, dostane se na farmu a troufám si tvrdit, že bude jedním z prvních hráčů, kteří budou v případě nouze povolaní. Berggren má úžasnou kontrolu a držení puku, je velmi rychlý a hbitý, což v kombinaci s jeho nevelkou postavou je pro soupeře poměrně oříšek. I on má podobně jako Raymond skvělou přihrávku. Nováčkovská smlouva v Detroitu mu vyprší v létě 2024.

#56 Pasquale Zito | 18 let, 183 cm, 79 kg

Kanadského drobného centra jsme draftovali na uplynulém draftu v 6. kole. Jde poněkud o riskantní tah, neboť Zito vynechal celý minulý ročník, jelikož OHL nezačala. Je ovšem jasné, že bude mít obrovskou chuť uspět. Sám v rozhovorech po draftu ukazoval sebevědomí, neboť vyhlašoval, že hodlá být nejlepším tahem Red Wings draftu 2021. V nováčkovské sezóně OHL nastřádal ve 46 zápasech 13 bodů (3+10).

Jeho devízou je obousměrnost, dobře hraje na obou stranách kluziště. Zito dělá pod tlakem dobrá rozhodnutí, což rozhodně není v jeho věku časté. Plusem je, že dokáže hrát tak, aby se nedostával do složitých situací. Nejsilnější stránkou u tohoto centra jsou jednoznačně šikovné ruce, bruslení a hokejové IQ.

Ano, je to vzácný balíček dovedností u kluka z šestého kola, nicméně Zitovi uškodila právě roční pauza. Uvidíme, zda motivovaný mladík dokáže splnit vyhlášení, která udělal. Bude k tomu potřebovat nabrat svalovou hmotu a zlepšit produkci. Držím palce. 

#58 Cam Butler | 19 let, 193 cm, 92 kg

Nyní jde na řadu skupinka pozvaných útočníků. Začneme Camem Butlerem, který bude mít nárok na draft i v příští sezón, letos mu to nevyšlo. Fyzicky velmi dobře vybavené křídlo hraje rádo do těla a daří se mu vyhrávat souboje o kotouč. 

Butler umí dobře bránit, což je mezi útočníky ceněná vlastnost. Co se týče produktivity, ani zde to není zlé. V uplynulém ročníku OHL sice neodehrál ani minutku, protože stejně jako Zito nenašel angažmá jinde, nicméně o sezónu dříve nastoupil do 66 zápasů s bilancí 18+14. Upřímně si myslím, že mu roční pauza uškodila, jinak by draftován zřejmě byl. 

Na kempu nováčků bude bojovat o to, aby zůstal na očích skautů Red Wings. Ti by na něj mohli ukázat v některém z pozdních výběrů příštího draftu. Jestli se to skutečně povede, to je otázka, na kterou dostaneme již na turnaji odpověď.

Od Butlera čekejte fyzickou hru s řadou hitů, neštítí se ani potyček. Bude si plnit defenzivní povinnosti, co se týče ofenzívy, tam jsem na něj velmi zvědavý. 

#61 Davis Codd | 18 let, 175 cm, 74 kg

Rodák z Brightonu v Michiganu je domácím hokejistou. Známý je pod přezdívkou T-Bone. Codd hokejově vyrůstal v Little Caesars, v sezóně 2019/2020 debutoval v OHL. Za Saginaw Spirit odehrál 53 utkání s bilancí 5+9. Mladý centr je dalším z hráčů, kteří vynechali uplynulý ročník. 

Postavou drobný hráč se bude muset opravdu snažit, protože řada jeho konkurentů je mnohem lépe stavěných. 

Codd se draftu v roce 2021 nedočkal, šanci bude mít příští rok. Pokud by se mu nepovedla kariéra v hokeji, má nakročeno v golfu, ten mu jde skutečně skvěle. Během přerušené soutěže v OHL vyhrál státní titul Michiganu Divize 1. 

Upřímně nemám tohoto hráče nakoukaného, jsem na něj zvědavý. Určitě se bude snažit prosadit, protože i příští sezónu stráví v Saginaw Spirit. 

#62 Cooper Walker | 19 let, 174 cm, 71 kg

Jestli jsem tvrdil, že je Codd fyzicky znevýhodněn, tak u Walkera se tato slova jen potvrzují. Rodák z ontarijského Cambridge taktéž vynechal uplynulou sezónu, protože patří do týmu Guelph Storm. 

V debutovém ročníku 2019/2020 odehrál 45 zápasů, ve kterých dvakrát skóroval a přidal šest asistencí. Walker je synem bývalého hráče NHL Scotta Walkera, ten hrával za Vancouver Canucks a Nashville Predators. 

„Táta byl neustále na ledě, sledoval jsem tolik jeho zápasů, až jsem se do hokeje také zamiloval,“ uvedl pro guelphstorm.com. Cooperovým cílem v nováčkovské sezóně OHL bylo odehrát co nejvíce utkání a etablovat se do ligy. To se mu sice povedlo, ale vynechaný ročník v tomto věku prostě bude znát. Přesto je připraven čelit budoucím výzvám, jednou z ní je právě turnaj nováčků. 

#64 Luke Toporowski | 20 let, 180 cm, 81 kg

Dvacetiletý křídelník taktéž pochází z hokejové rodiny a na turnaj nováčků je přizván. Jeho otcem je Kerry Toporowski, známý bitkař z nižších zámořských soutěží. Třiadvacetiletý bratr Jake pověsil po juniorské kariéře brusle na hřebík a začal se věnovat trenéřině. Hokej hráli i jeho sestra a dva strýcové.

Toporowski vyrůstal v Chicago Mission, kde ve třech sezónách patřil k nejlepším útočníkům, srážela ho ovšem agresivní hra. To v juniorské WHL značně vylepšil. 

Přestože v dresu Spokane Chiefs pravidelně bodoval, draftu se nedočkal. Uplynulý ročník strávil přechodně mezi USHL v Sioux Falls Stampede (32 zápasů, 33 bodů, 14+19) a WHL (6 zápasů, 4 body, 1+3).

Toporowski umí využívat svou velkou rychlost, je hráčem pro důležité okamžiky. Umí skórovat nebo vytvářet příležitosti. Snaží se vždy hrát s pukem na hokejce a jeho velkým plusem je houževnatost a práce rukou, kdy udrží kotouč i v těžkých situacích. Bude zajímavé sledovat, jak se mu bude na turnaji nováčků dařit.

#74 Cross Hanas | 19 let, 185 cm, 80 kg

Devatenáctiletého Texasana jsme draftovali v roce 2020 ve 2. kole z 55. pozice. Hanas je produktivním forvardem, jehož oblíbenou kratochvílí je nabrat za brankou puk na hokejku a dopravit ho na ní za překvapeného brankáře. Na Youtube je pár videí s jeho povedenými kousky. 

Hokejově vyrůstal v Dallasu, juniorský hokej okusil ve WHL. V Portlandu Winterhawks byl v draftové sezóně k nezastavení, zapsal 49 bodů (22+27) v 60 duelech. 

Uplynulý ročník strávil částečně v USHL, kde nastupoval za Lincoln Stars (27 zápasů, 3+13). S 99 trestnými minutami patřil nejen k nejtrestanějším hráčům týmu, ale i ligy. Nutno dodat, že jde o výjimku, většinou bývá viděn na ledě při kreativních akcích, nikoliv na trestné lavici za zákeřné zákroky či bitku. Šest utkání zaznamenal i v Portlandu, kde se dvakrát trefil a přidal stejný počet asistencí. 

Hanas je můj oblíbený prospekt, protože má chuť se neustále zlepšovat. Má dobrou schopnost práce s pukem, daří se mu vyhrávat osobní souboje a rád vymýšlí různá netradiční zakončení a přihrávky. Potřebuje zlepšit bruslení, ale jeho dovednosti a talent mu dávají slušnou možnost stát se hráčem do middle six.

#78 Patrick Curry | 25 let, 183 cm, 84 kg

Další „stařík“ na turnaji nováčků. Curry hokejově vyrůstal v USHL, kde nastupoval za Tri-City Storm a Blooming Thunder. V roce 2016 nastoupil na Boston University, dokázal se v posledním ročníku vypracovat na kapitána mužstva.

V NCAA nasbíral ve 141 duelech 79 bodů (39+40). V uplynulém ročníku poprvé okusil profesionální hokej. Vinou pandemie se stěhoval na Slovensko, osm zápasů hrál za Detvu s bilancí 0+2. Čtyřiadvacet utkání zapsal v Grand Rapids, na farmě Detroitu zaznamenal čtyři branky a jednu asistenci. 

Na následující sezónu podepsal s Griffins smlouvu, takže na turnaj nováčků přinese zkušenosti, vůdcovské schopnosti a podporu pro mladší hráče. Upřímně si nejsem jistý, že bychom ho někdy v NHL viděli. Jeho cílem pro ročník 2021/2022 bude etablovat se v AHL. Grand Rapids budou mít silný tým, takže ho čeká spousta práce. 

#79 Kirill Ťuťajev | 21 let, 175 cm, 66 kg

EliteProspects uvádí u talentovaného Rusa tyto míry. Nejsem si ovšem jistý, zda jsou pravdivé, protože se od draftu z roku 2019, kdy jsme tohoto hokejistu v sedmém kole vybrali, nezměnily. Pokud jsou stejné, pak má rodák z Jekatěrinburgu problém. S touto muší vahou nemůže v zámoří obstát.

Ťuťajev hokejově vyrůstal ve Spartakovec Jekatěrinburg, juniorská léta strávil v MHL, kde v sezóně 2018/2019 zaznamenal v 60 zápasech základní části stejný počet bodů za 19 branek a 41 přihrávek. V play off měl bilanci 5+9 ve 20 startech.

Kirill poté okusil i druhou nejvyšší ruskou soutěž (VHL), kde se mu také bodově dařilo. Do KHL ovšem nespěchal, uplynulý ročník strávil v běloruském Minsku. V Yunostu hrál skvěle, bodoval a prokazoval své schopnosti. Dokázal týmu výrazně pomoci k titulu.

Kvalitní výkony mu pomohly k tomu, že jej na rok vyzkouší v Grand Rapids, kde na sezónu 2021/2022 podepsal smlouvu. Na turnaji nováčků se bude snažit navyknout si na zámořský hokej. Ťuťajev je kreativní šikula, který rád řídí hru. Má skvělý přehled, je cenným přínosem pro každé mužstvo, protože dokáže jak střílet, tak vyrábět řadu šancí.

#90 Joe Veleno | 21 let, 186 cm, 88 kg

Volba v prvním kole draftu se rozvíjí v zajímavého hráče. Talentovaný centr se po explozi bodů v juniorské QMJHL v sezóně 2019/2020 dokázal ihned prosadit v AHL. Za Griffins nastoupil do 54 zápasů a připsal si solidních 23 bodů (11+12). Zlatý medailista z mistrovství světa dvacetiletých a vítěz QMJHL hrál v uplynulém ročníku ve švédském Malmö. Ve 46 duelech dal 11 gólů a přidal devět asistencí. 

Po návratu do zámoří naskočil do čtyř zápasů na farmě (1+2) a debut prožil i v NHL. Kouč Blashill mu dal pětizápasovou porci, ve které se dokázal kanadský forvard odvděčit svým prvním gólem v nejlepší hokejové lize světa.

Veleno na turnaji prospektů před dvěma lety exceloval a stal se nejlepším střelcem. Jsem si jistý, že na to naváže letos a opět bude hodně vidět. Dokázal bych si ho představit na prvním centru se švédskými křídly Raymondem a Berggrenem. 

Volba v prvním kole draftu z roku 2018 má s Detroitem smlouvu do léta 2023. 

(zdroj: eliteprospects.com, Dobber Prospect, osobní poznámky autora; foto: koláž redwings.cz)

2 Comments on “KOMPLETNÍ PŘEHLED: Turnaj nováčků je za dveřmi. Představujeme všechny hráče Red Wings”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *