Seider nejlepším nováčkem mezi beky v historii Detroitu? Musí přidat, aby Lidströma překonal

Kdo drží rekord v Detroitu, co se týče bodů nováčků mezi obránci? Jsou to jistí Reed Larson a Nicklas Lidström. Nyní jde ve stopách těchto pánů mladík Moritz Seidera, pokud je má překonat, musí svou produkci ještě zlepšit.

Sezóna 1977/1978. V dresu Detroitu se v zadních řadách objevil doslova přízrak. Obránce, který to uměl s pukem opravdu neskutečně, zároveň se nebál shodit rukavice. Dovedu si představit, jak se fanouškům Red Wings tajil dech, stejně jako nám dnes z nastupující generace.

Tehdejším fantomem defenzívy se stal Reed Larson, kterému se povedlo nastřádat v 75 zápasech rovných 60 bodů (19+41). Nikdy žádný nováček mezi zadáky nepřekonal Larsonových 19 branek, na bodovou hranici se ovšem jeden Švéd dostal. 

Byl to samozřejmě Nicklas Lidström, ten v ročníku 1991/1992 posbíral 60 bodů za 11 tref a 49 asistencí, všechno stihl během 80 duelů. Po dlouhých třiceti letech tu máme možná obdobný úkaz, minimálně podobný zmíněným legendám Detroitu. 

Moritz Seider udivuje, dominuje, zkrátka nám dělá radost. Po 25 utkáních má na kontě 17 bodů (3+17), dva zápasy rozhodl v prodloužení. Mimochodem je jediným obráncem nováčkem, který toto v Detroitu dokázal. V rámci NHL se to povedlo vícekrát pouze Gostisbeherovi (čtyřikrát).

Seider těsně za nejlepší dvojkou

V následující tabulce vidíte predikci Moritze Seidera, pokud bude stejným tempem pokračovat. Na konci ročníku by měl mít 56 bodů.

Jméno Góly Asistence Počet bodů
Reed Larson 19 41 60
Nicklas Lidström 11 49 60
Moritz Seider 10 46 56

Jak je vidět, povede se mu překonat Larsona v asistencích, na Lidströma těsně nedosáhne v obou statistikách a s body zaostane o čtyři oproti oběma historickým postavám Detroitu.

Jistou zajímavostí je, že oba zadáci (Larson i Lidström) se dokázali během svých kariér vypracovat na kapitány mužstva. Myslíte si, že se to povede i německému talentu?

„Myslím, že jak sezóna pokračuje, tak on je každým dnem sebejistější. Když má puk na hokejce, chce vždy předvést něco, co týmu pomůže,“ vysekl Moritzovi pochvalu jeho kolega z obranného páru Danny DeKeyser.

Sezóna před vstupem do NHL

Pokud se podíváme na ročník před nováčkovskou sezónou všech tří borců, tak uvidíme, že Seider byl o něco málo produktivnější než Lidström. Larsona s tímto moc srovnávat nelze, protože hrál NCAA, navíc na jejím konci se na pár utkání do Detroitu dostal.

Jméno Tým Zápasy Body Průměr bodů na zápas
Reed Larson University of Minnesota 21 25 1,19
Nicklas Lidström Västerås IK  38 23 0,61
Moritz Seider Rögle 41 28 0,68

Na závěr si dovolím poznamenat, že Reed Larson i Nicklas Lidström měli při svém první kompletní nováčkovské sezóně 21 let, zatímco Moritz Seider je o jeden rok mladší.

(zdroj: detroithockeynow.com, eliteprospects.com; foto: nhl.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *