MSJ, den 1: Edvinsson a Niederbach řídili výhru Švédů, Sebrango pomohl gólem Kanadě k obratu

Úvodní den mistrovství světa juniorů nepřinesl výsledkově žádné překvapení, byť Češi vedli proti Kanadě o dvě branky a Slováci slušně potrápili Američany. Z prospektů Red Wings byl nejvíce vidět obránce Simon Edvinsson, gólově se prosadili tři hráči z šesti.

Finsko – Německo 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Eemil Viro (Finsko), 0+0, 1 střela, čas na ledě 20:13
Obránce Eemil Viro byl napsán před utkáním jako zadák třetího páru a přesto byl druhým nejvytěžovanějším hráčem Finska. V první třetině zkoušel překvapit Quappa, ale trefil pouze jeho betony. Viro hrál v defenzívě dobře, neztrácel puky a naopak některé situace vyřešil svižnou rozehrávkou. U mantinelu hrál také dobře, přestože není příliš urostlý. Byl u inkasované branky, když hráli Finové v oslabení, ale nemohl s ní nic udělat. Solidní výkon, na kterém může stavět.

„Velmi dobře bruslí, rozehrál nepozorovaně spoustu útoků. Není to žádný technický hráč, ale děláš správné věci ve správném čase,“ všiml si na Twitteru jeden z fanoušků Detroitu Red Wings. 

Rusko – Švédsko 3:6 (0:1, 1:2, 2:3)

Simon Edvinsson (Švédsko), 1+2, 2 střely, čas na ledě 23:43
Simon hrál v prvním obranném páru a také v prvním oslabení, v přesilové hře se objevil krátce pouze jednou. Přesto byl nejlepším hráčem na ledě, určitě tedy na straně Švédů. Edvinsson dal nádherný gól, chvilku předtím mu ještě fantasticky Askarov jeden pokus vyrazil. Dvě jeho přihrávky byly proměněné, odvedl spoustu práce v obranném pásmu a výborně se rozhodoval, zda vypíchnout puk, nebo soupeře poslat na led. Kaňkou může být vlastní branka, když se mu puk otřel o brusli a zapadl za záda Wallstedta. V tomhle klukovi ale máme budoucnost.

– gól

– asistence Niederbachovi

– asistence Ljungmanovi

– ukončení akce Čibrikova tělem

Theodor Niederbach (Švédsko), 1+0, 2 střely, čas na ledě 17:40
Šikovný centr nastupoval na středu třetí formace a chodil i na přesilové hry. Díky tomu byl čtvrtým nejvytěžovanějším útočníkem týmu a důvěru splatil v pěknou branku po přihrávce Edvinssona. Theodorovi se zápas povedl, zejména v prvních dvou třetinách byl pro soupeřovu obranu nebezpečný a jeho lajna si vytvářela šance. Jeho trefa přišla v důležitý čas, z pravého kruhu zamířil přesně mezi betony

„Nemohu se dočkat, až uvidíme Niederbacha hrát v Severní Americe,“ napsal na Twitter Nolan Bianchi z The Detroit News.

Česko – Kanada 3:6 (3:3, 0:2, 0:1)

Jan Bednář (Česko), náhradní brankář

Sebastian Cossa (Kanada), zdravý náhradník

Donovan Sebrango (Kanada), 1+0, 1 střela, čas na ledě 19:50
Donovan nastupoval ve třetím obranném páru a chodil také na oslabení. I on byl zřejmě překvapen českým náporem v začátku zápasu a produktivitou, na ledě se pohyboval při dvou inkasovaných trefách. Nakonec se Sebrango stal hrdinou, když dokázal nejprve Čechům překazit brejkovou situaci dvou na jednoho a následně podpořil útok, který zakončoval přesnou střelou a méně než půlminuty před koncem prvního dějství vstřelil důležitý gól na 3:3. Mně se jeho výkon líbil, od druhé třetiny byl dozadu pevný a neudělal žádnou chybu. Přiznal, že byl před zápasem nervózní, ale nakonec to z jeho pohledu dobře dopadlo.

– gól

USA – Slovensko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Carter Mazur (USA), 0+0, 2 trestné minuty, 5 střel, čas na ledě 16:44
Carter hrál ve druhé útočné formaci a řekl bych, že byl hodně vidět. Po celý zápas byl aktivní, energický, měl dost možností a střel, bohužel se netrefil. V té největší se pokusil vyjet zpoza branky před ní a zakončovat na bližší tyč, ale vychytal ho brankář Slovenska. V závěru zápasu zakončoval do odkryté klece, jenže mu puk přeskočil hokejku. V tomhle měl možná smůlu, ale hrál pěkně a pokud takhle bude pokračovat, body přijdou. Upozornil na sebe také tvrdým hitem, za který byl nakonec vyloučen. 

Red Savage (USA), 0+0, 0 střel, čas na ledě 11:03
Red neměl na křídle čtvrtého útoku příliš mnoho příležitostí na to, aby se nějak do zápasu nesmazatelně zapsal. Bojoval, u mantinelu byl důrazný. Plnil, co se od hráče bottom six očekává, předvedl poctivý výkon. V jednom brejku dvou na jednoho mohl zakončovat, ale Cooley raději situaci sobecky zadrbal. 

(zdroj: iihf.com; foto: iihf.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *