Kdo z obránců opustí Detroit? Veteránům končí smlouvy, v létě můžeme čekat solidní obměnu

Detroit je nejspíše jediným týmem v lize, který má do budoucna vyřešenou pravou stranu obrany a v současnosti ji platí menší peníz, než veteránům na levém spektru. Co čeká trojlístek třicátníků s ohledem k blížící se transfer deadline a hlavně létu, kdy jim vyprší smlouvy? Pokusil jsem se rozebrat v článku, příjemné čtení. 😊

Situace na pravé straně je báječná

Moritz Seider. Smlouva do června 2024 za nováčkovské peníze. Výkonnost? Neskutečná. Kdo pozorně sledoval německého mladíka od draftu, ten nemohl být tolik překvapen. Na druhou stranu až takhle lehký přechod do NHL se také nečekal. Seider se nepochybně stal prvním bekem organizace, hraje pravidelně a je velmi vytěžován. 

Místo Filipa Hronka je taktéž jisté. Čtyřiadvacetiletý zadák je schopný při rozehrávce, podepsal za rozumné peníze (4,4 milionů dolarů do června 2024) a přestože občas dozadu udělá chybu, myslím, že jeho ofenzivní kvality a potenciál převažuje. Zapomenout nesmíme ani na Švéda Gustava Lindströma, který má podepsáno do léta 2023 za 850 tisíc dolarů. Roste z něho zajímavý defenzivní obránce a přiznám se, že pro něj mám poměrně slabost. 

Pravá strana se tedy zřejmě měnit nebude. Příští rok navíc za tuto trojici vyplatíme 6,1 milionů dolarů. To je naprosto skvělá částka, když vezmeme v potaz excelentního Seidera, produktivního Hronka a defenzivní příslib v podobě Lindströma. Úchvatné, tleskám. 👏

Aktuálně uzdravující se Troy Stecher odehrál před operací šest zápasů, smlouva mu končí po sezóně a tady bude dost zajímavé sledovat, zda dostane možnost podepsat novou. 

Ach, co vlevo?

Doslova přesný opak je strana levá. 

Zde působí pětatřicetiletý veterán Marc Staal, jenž je příkladem toho, že věk prostě zastavit nejde. Jeho rychlost už není taková, jako v dobách největší slávy. Dopředu je zkušený zadák téměř nepoužitelný. Podle rozšířených statistik je jeden z nejméně efektivních hráčů Red Wings v ofenzívě a ani vzadu to není žádná sláva, přestože hrubé chyby omezil na minimum. Vzhledem k jeho věku si nemyslím, že mu bude smlouva prodloužená. Vyprší mu na konci tohoto ročníku. 

Do stejné doby platí smlouva i Nicku Leddymu (30 let) a Danny DeKeyserovi (31 let). Ti by měli být na vrcholu sil, přesto je jejich situace naprosto odlišná. Prvně jmenovaný přišel do Detroitu za druhé kolo a Richarda Pánika. Což o to, Leddy posloužil dobře. Ofenzivně se od něho asi čekalo víc, nicméně dost se svezl s produkcí ostatních hráčů. Je horkým kandidátem na výměnu, jelikož z jeho pěti a půl milionového platu by nový zaměstnavatel zaplatil jen část. Navíc s ním poté může podepsat smlouvu dle svého uvážení, Detroit to již zřejmě nebude. Plusem totiž je varianta, že by za prověřeného obránce Steve Yzerman dostal druhé kolo, což bude (myslím) minimum, o které zájemce požádá.

DeKeyser. Věčné téma. Měl být důležitým článkem organizace, bohužel ho velmi ovlivnilo dlouhodobé zranění. Jeho výkony mají od předchozích sezón klesající tendenci, přesto je určitě dobrým mentorem pro Seidera. Jeho obrovská mzda ve výši rovných pět milionů dolarů se rozhodně opakovat nebude. Velký zájem o jeho služby napříč ligou žádný insider neregistroval, čili bych to viděl na krátkodobou smlouvu s mnohem menší cifrou zatěžující náš cap hit. Nepředpokládám ani, že by se Danny dokázal probojovat do prvních dvou párů.

Vlevo máme taktéž Jordana Oesterleho, dalšího rodáka ze státu Michigan. Ten v letošním ročníku stihl zatím dvacet utkání. Je platnou náhradou, když někdo z předchozí trojice vypadne z jakéhokoliv důvodu ze sestavy a zásadní změnu role nečekejme. Starosti o svou budoucnost mít prozatím nemusí, jelikož jeho kontrakt vyprší v červnu 2023.

Čeká nás zajímavé léto?

Pokud Detroit neprodlouží smlouvu se Stecherem, bude chtít zřejmě v létě na trhu volných hráčů získat krátkodobě náhradu typu Oesterleho. Nedá se moc počítat s tím, že by se někdo z prospektů vyšvihl do hlavního týmu. Nemá smysl držet si mladičkého beka v kádru a nenechat ho hrát zápasy.

Vlevo to bude zajímavější. Pokud by nezůstal ani jeden ze zmíněné trojice Staal – Leddy – DeKeyser, nebudeme se v létě nudit. Red Wings na cap hitu za tento trojlístek ušetří 12,5 milionů dolarů.

Jednou variantou by byl příchod talentovaného Simona Edvinssona, který dosud nemá podepsanou nováčkovskou smlouvu. Naopak ta ve Frölundě mu platí do června 2023, čili by Detroit za jeho předčasný příchod musel zaplatit. Upřímně to tady vidím 50 na 50, zatím je brzy hodnotit. 

Smlouva po této sezóně končí zajímavým bekům. Red Wings by se klidně mohli pokusit o dva nebo tři hráče z následujícího seznamu (pokud zůstane DeKeyser a přijde Edvinsson, tak o jednoho): Mark Giordano, Hampus Lindholm, Alex Goligoski, Brayden McNabb, Calvin de Haan, Alexander Edler, Brett Kulak, Ian Cole, Ben Hutton.

Závěrem

Je opravdu těžké předpovědět situaci, která v létě nastane půl roku dopředu. Pravdou ovšem je, že Steve Yzerman rozhodně může být spokojený s pravou stranou obrany a potřebuje vylepšit tu levou. Bude k tomu mít ideální podmínky, protože všem třem současným zadákům končí v červnu smlouva. 

My jako fanoušci můžeme jen doufat, že se nám povede posílit a opět se v přestavbě posunout o kousek dál. LGRW! 🐙

(inspirace: wingsnation.com; zdroj: capfriendly.com; foto: wxyz.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *