Velký rozdíl oproti minulé sezóně! V čem tkví úspěch Detroitu? Vyhráváme těsné zápasy

Co stojí za zlepšenými výsledky Rudých křídel? Kromě řady skvělých výkonů jde o vyhrávání vyrovnaných zápasů. V této statistice jsou na tom hráči Detroitu mnohem lépe, než jak tomu bylo v minulém ročníku.

2020/2021

Bilance těsných zápasů, které skončily rozdílem gólu
5 výher (vč. 3 v p/sn) 7 proher 10 proher po p/sn 20 bodů z 44 možných

Z tabulky vyplývá jednoznačné zjištění – Detroit dokázal těsné zápasy dostat do nastaveného času. Sedmkrát jsme v normální hrací době o gól prohráli, dvakrát zvítězili. Po prodloužení a nájezdech byla bilance 3-10 z našeho pohledu. To znamená, že jsme navíc získali pouhé tři body za výhry v nastaveném čase či nájezdech. Dost málo.

Neúspěchem byla hra bez brankáře. Ve třech duelech jsme prohráli o dvě branky, když jsme na konci inkasovali do prázdné branky. Dvakrát jsme tuto prohru zažili i s gólmanem na ledě. Sami jsme naopak také třikrát dokázali duel zlomit na rozdíl dvou tref střelou do odkryté klece, třikrát jsme takhle vyhráli o tři góly.

Detroit také srážela nízká produktivita v těsných zápasech. Sedmkrát se nám v sezóně 2020/2021 nepovedlo v utkání skórovat, třikrát z toho byla porážka 0:2 (jednou s gólem do prázdné branky), jednou jsme prohráli 0:3 s tím, že nám nevyšlo odvolání brankáře. Dokonce by se dalo tvrdit, že jsme neskórovali v osmi duelech, jeden jsme totiž zvládli vyhrát 1:0 po samostatných nájezdech nad Tampou Bay.

2021/2022

Bilance těsných zápasů, které skončily rozdílem gólu
12 výher (vč. 10 v p/sn) 1 prohra 6 proher po p/sn 30 bodů z 38 možných

V této sezóně máme zkušenější a silnější mužstvo. Vidět je to na tabulce. Rudá křídla třikrát v základní době dohrála utkání o jednu branku, z toho dvakrát jsme slavili. Pokud počítáme i prodloužení a samostatné nájezdy, i zde máme pozitivní bilanci – deset ku šesti.

V pěti zápasech se nám nepovedlo skórovat a prohrálo se v některých dobře rozehraných duelech. Příkladem budiž následující souboje s Tampou Bay (6:7p, vedli jsme 4:1 a 6:3 v čase 53:42), Columbusem (3:5, vedli jsme 2:0 a 3:2 v čase 55:41), Arizonou (1:2p, v té době proti nejhoršímu celku ligy), Dallasem (4:5p, vedli jsme 4:3 v čase 58:56), či Torontem (4:7, vedli jsme 4:2 v čase 49:27). 

Mezi zbytečně ztracené zápasy se dají řadit i souboje s Dallasem (2:5), Carolinou (3:5) a Washingtonem (1:3). Ve všech třech jsme předvedli solidní výkon, ve třetí třetině jsme dvakrát inkasovali a bylo hotovo. V posledně jmenovaném duelu rozhodl Ovečkin dokonce až v 58. minutě, v 60. poté jistil trefou do prázdné branky.

Pozitivní naopak je to, že jsme řadu soupeřů dokázali výkonem přehrát, zejména tedy na domácím ledě. Co se povedlo? Proti silné Floridě získat cenný bod, byť jsme v zápase stahovali manko 0:2 a padli až v prodloužení. Doma s Vancouverem jsme padli na střely 21:41, fantastický Nedeljkovic nám ale ukradl vítězství 3:1. Skvělým zážitkem byl zápas s Edmontem (4:2), kde jsme ubránili jejich hvězdné duo a dvě třetiny byli mnohem lepší. S Bostonem (2:1) se blýskl také Nedeljkovic, Bruins vyhráli na střely 42:16, přesto rozhodl v závěru gólem na 2:1 Marc Staal. 

Vyloženě špatně na nás musí myslet v Buffalu. Dvakrát jsme s nimi zvítězili po prodloužení, přestože jsme v zápase prohrávali o dvě branky. Poprvé do 54. minuty, podruhé jsme snížili o čtyři minuty dříve. Tyhle obraty v závěru nám psychicky velmi pomohly, obzvláště když jsme byli úspěšní v prodloužení.

„Máme silnější tým. V minulé sezóně jsme neměli Lucase Raymonda, Moritze Seidera či Nicka Leddyho, kteří v těchto klíčových pasážích nastupují,“ říká trenér Jeff Blashill. „Také si myslím, že Dylan Larkin, Tyler Bertuzzi, Robby Fabbri a Filip Hronek jsou v těchto situacích lepší než byli,“ doplnil.

LGRW! 🐙

(zdroj: nhlportal.cz, eliteprospects.com; citace: mlive.com; foto: nhl.com)

One Comment on “Velký rozdíl oproti minulé sezóně! V čem tkví úspěch Detroitu? Vyhráváme těsné zápasy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *