Měsíc do uzávěrky přestupů. Popereme se o play off, nebo budeme opět v roli prodejců?

Měsíc do uzávěrky přestupů a generální manažer Steve Yzerman se může drbat na hlavě. Jak to letos provede? V minulých sezónách byli Red Wings jasným prodejcem, ale nyní to tak jisté není. Detroit je stále v boji o play off, tak proč oslabovat?

„Musíme neustále vyvíjet tlak na týmy nad námi a snažit se vyhrát co nejvíce zápasů,“ naznačuje postup Rudých křídel trenér Jeff Blashill. „Budeme pokračovat ve dvou věcech. Zaprvé v růstu, zlepšování se, tím nemyslím jen pro tento ročník, jde nám o budoucnost. Zadruhé budeme tlačit na týmy nad námi, což uděláme jen tak, že předvedeme dobré výkony na ledě. Nemůžeme ovlivnit, zda oni budou vyhrávat,“ doplnil kouč Detroitu.

I z tohoto vyjádření je jisté, že se Red Wings o play off poperou. Pokud se jim povede přežít těžký los a klidně vyhrát i těsným rozdílem, budou stále ve hře o divokou kartu.

Přesně za měsíc tu máme uzávěrku přestupů. Rozhodně nelze očekávat, že Steve Yzerman sáhne do týmu a provede výměnu jako v minulé sezóně. Tehdy neváhal a do Washingtonu velmi výhodně poslal člena první formace Anthonyho Manthu. Tyler Bertuzzi a zejména Dylan Larkin se ničeho podobného bát nemusí. 

„Kluci, kteří tu chvíli působí, rostou a zlepšují se. Podívejte se, jak letos Bert hraje a co týmu přináší. To samé Larks, můžeme mluvit o jeho vyspělosti. Pak tu máme mladé hráče, kteří nastoupili a hrají opravdu dobře. Myslím si, že jsme na správné cestě,“ říká Sam Gagner.

Budeme prodávat?

Právě kanadský útočník patří do skupiny zkušených hráčů, kterým na konci sezóně vyprší s Detroitem smlouva. Společně s ním jde ještě o brankáře Thomase Greisse, obránce Nicka Leddyho, Marca Staala a Danny DeKeysera či útočníka Vlada Naměstnikova. 

Posledně jmenovaný prožívá velmi slušnou sezónu. Ve 49 zápasech posbíral jako člen třetí formace solidních 23 bodů (13+10), přičemž je na děleném třetím místě mezi detroitskými střelci. Ruský křídelník pobírá pouhé dva miliony dolarů, což bude znamenat na konci března už opravdu nízkou zátěž pro cap hit případného zájemce o jeho služby. 

Naměstnikov bude pro ostatní celky atraktivním zbožím. Stejně tak Leddy. Třicetiletý obránce sice bodově poněkud klesl od svých sezón v New Yorku Islanders, je však nejvíce žhavým zbožím Detroitu. Red Wings by si ale zřejmě museli nechat část jeho platu, což vzhledem ke končícímu kontraktu ničemu vadit nebude.

Info: Nick Leddy a Vlad Naměstnikov byli populárním zámořským serverem The Athletic označeni jako dva největší kandidáti Detroitu na výměnu, vešli se dokonce do elitní třicítky.

Některé týmy by mohly mít zájem o zkušeného veterána, kterým je Greiss. Ten se v posledních týdnech rozchytal do skvělé formy a pokud takhle bude pokračovat, tak jen dobře. Gagner a Staal mohou být taktéž chtění, jenže jejich hodnota na trhu nebude vysoká a nepřeváží jejich hodnotu v kabině a co se vůdcovských schopností týče. 

S návratem Jakuba Vrány do sestavy se ofenzíva Red Wings ještě zlepší a je klidně možné, že v době uzávěrky přestupů budeme stále bojovat o postup do play off. V takovém případě Steve Yzerman posilovat nebude, protože nemáme ani sebemenší naději na Stanley Cup a dávat pryč prospekty a mladé hráče v době přestavby je nesmysl. Na druhou stranu ho nečeká ani prodej hráčů. 

Následující měsíc rozhodne o celé naší sezóně.

(zdroj: freep.eu; foto: vendettasportsmedia.com)

2 Comments on “Měsíc do uzávěrky přestupů. Popereme se o play off, nebo budeme opět v roli prodejců?”

  1. Myslím si, že to bude stejné jako v posledních letech. Vyměníme to, co bude mít hodnotu, a v létě to nahradíme podobným podpisem na několik let, dokud mladší hráči nedospějí. Leddy je pro mě zklamáním a myslím, že u něj hraje roli spíš jeho jméno než nějaká žádaná hodnota. Naopak Naměstnikov by mohl přinést něco víc, třeba volbu ve druhém kole, hraje opravdu dobře. Nicméně se trochu zapomíná na to, že na nynější pozici jsme už několik měsíců a nezvedli jsme se, přestože máme odehráno víc zápasů než většina ligy. O divokou kartu nakonec může bojovat spíš Columbus nebo New York, pokud vyhraje tu spoustu odložených zápasů. Klidně nakonec můžeme skončit až na desátém nebo jedenáctém místě konference. Navíc Boston to má už měsíce pod kontrolou a spíš působí dojmem, že se teprve rozjíždí. Ale rád se budu mýlit. Podle mě bude mnohem důležitější vytvořit v kádru pořádné místo pro Velena a hlavně Berggrena. 🙂

    1. S tím Velenem je to strašně těžké, protože on musí hrát v top six a nyní tam pro něho žádné místo není…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *