Game #53 | Rudá křídla přivítají na svém ledě Javorové listy

V neděli nad ránem vyrazí hráči Rudých křídel do další bitvy na domácím ledě. V Little Caesars Arena od 01:35 našeho času přivítají hokejisty Javorových listů z Toronta. Budou jistě chtít výkonnostně navázat na předchozí část zápasu s Coloradem, tentokrát i s bodovým ziskem.

Stojí za připomenutí

  • Detroit na svého nedělního soupeře nevyzrál již pět utkání v řadě. Poslední výhru po základní hrací době si Rudá křídla připsala dokonce před více než čtyřmi lety, 15. prosince 2017 porazila Javorové listy poměrem 3:1. Za zmínku ještě stojí, že se jednalo o první střet těchto týmů v nové Little Caesars Arena, která nahradila předchozí chrám Detroitu – Joe Louis Arenu
  • Případná porážka Detroitu by znamenala vyrovnání nelichotivého rekordu, jelikož v domácím prostředí Detroit nikdy neprohrál s Torontem více než čtyři zápasy v řadě. Aktuální série čítá tři domácí prohry od Toronta za sebou. Čtyřikrát v řadě vyhráli Maple Leafs na ledě Detroitu ve dvou případech – mezi 25. 12. 1967 a 13. 10. 1968 a mezi 6. 1. 1987 a 23. 4. 1987
  • Oba centři prvních formací, Auston Matthews z Toronta, respektive Dylan Larkin z Detroitu, jsou v laufu. Matthews v posledních pěti kláních čtyřikrát rozvlnil síť za zády brankáře soupeře. Kapitán Red Wings pro změnu nasbíral v posledních pěti startech v průměru dva body na zápas. Oba budou chtít určitě na tyto výkony navázat, Larkinův start je však nejistý

Z kabiny Red Wings

Jak již bylo zmíněno, není jisté, zda do souboje zasáhne kapitán Dylan Larkin. Byť tato situace nastala již před předchozím zápasem proti Coloradu a Larkin nakonec hrál, scénář plný otazníků se opakuje znovu. Pětadvacetiletý útočník vynechal čtvrteční trénink. „Nebylo jisté, že proti Avalanche nastoupí. Tvrdit to aktuálně s jistotou nemohu ani proti Torontu, nevím to. Cítili jsme prostě, že bude nejlepší mu dát volno,“ řekl hlavní kouč Detroitu Jeff Blashill k situaci s Larkinem. Pozitivním signálem je, že se zúčastnili pátečního tréninku. Zdá se, že i návrat Jakuba Vrány je každým dnem blíže.

V přípravě se tým zabýval problematickou hrou šesti proti pěti – bilance 3:17 v této herní situaci k tomu přímo vybízela.

Jeff Blashill a jeho asistenti stále hledají ideální složení obranných dvojic. K výbornému nováčkovi Moritzi Seiderovi hledají vhodného parťáka, při tomto procesu však zohledňují také soupeře, proti kterému budou nastupovat. „Vyvíjí se ve skvělého hráče a takoví mohou hrát se spoustou různých spoluhráčů. Nepotřebují nikoho, aby je vedl. Určitě také záleží na chemii,“ prohlásil Blashill. Danny DeKeyser by měl zaujmout pozici na levé straně obrany ve třetím defenzivním páru společně s Gustavem Lindströmem.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Greiss (Nedeljkovic) – Seider, DeKeyser, Hronek, Staal, Lindström, Leddy – Raymond, Larkin, Zadina – Bertuzzi, Suter, Fabbri – Erne, Rasmussen, Naměstnikov – Gagner, Rowney, Veleno.

Aktuálně od soupeře

Toronto se aktuálně nachází na 3. místě v Atlantické divizi a 5. místě ve Východní konferenci. Na první nepostupovou pozici do play-off mají však Javorové listy náskok celých 15 bodů. V posledním klání Toronto přerušilo sérii tří zápasů bez vítězství – porazili doma Minnesotu poměrem 3:1, dvě branky vsítil Auston Matthews. V průběhu utkání odstoupil kvůli žaludečním potížím Ilja Michejev. S Wild se relativně nedávno, 14. 2. 2022, utkal také tým Detroitu a byla z toho porážka 4:7. Kromě zmíněného Michejeva se očekává také absence hvězdného Johna Tavarese a Pierra Engvalla. Dlouhodobě zraněným je obránce Jake Muzzin, který utrpěl podruhé v krátkém časovém intervalu otřes mozku a byl Torontem zapsán na listinu dlouhodobě zraněných.

K výkonu Matthewse se po utkání vyjádřil trenér Maple Leafs Sheldon Keefe. „Náš tým hraje týmově, ale když se toho v zápase příliš neděje, potřebujete někoho, kdo rozhodne. Ten první gól, který vstřelil, dokáže vstřelit jen málo hráčů v lize, a ten druhý gól byl naprosto zasloužený,“ řekl Keefe.

Proti Wild stál v brance Maple Leafs Petr Mrázek a vykryl 23 z 24 pokusů soupeře. Mrázek není pro Detroit nikým neznámým, neboť byl Detroitem draftován v 5. kole draftu v roce 2010, celkově se jednalo o 141. volbu tohoto draftu. V organizaci Red Wings poté strávil necelých osm let, než se před uzávěrkou přestupů stěhoval do týmu Philadelphia Flyers. Do zápasu proti Detroitu ovšem nastoupí jeho kolega Jack Campbell.

Celým hokejovým světem otřásla nedávná informace generálního manažera Toronta Kylea Dubase o zdravotním stavu talenta Rodiona Amirova. „S politováním musím oznámit našim fanouškům, že Rodionu Amirovovi byl diagnostikován nádor na mozku.“ sdělil ve středu Dubas. Za redakci redwings.cz přejeme, aby tento nejtěžší zápas v životě vyhrál.

Hvězda v týmu soupeře

Auston Matthews. Jak již bylo zmíněno, Matthews se nachází v parádním rozpoložení. V posledních pěti kláních připsal celkem sedm bodů za čtyři góly a tři asistence. Čím dál více je oceňován i za méně viditelnou práci na ledě. V posledním utkání stihl za 20 minut na hrací ploše kromě dvou branek vyhrát 17 z 19 vhazování a odebral protihráče o kotouč v šesti případech.

Matthews již letos připsal ve 48 partiích celkem 64 bodů za bilanci 36+28. Jeho úspěšnost na buly letos atakuje 60 % hranici, což je zlepšení oproti předchozím ročníkům v podání lídra ofenzívy Leafs.

Sestava Toronta z minulého zápasu:
Mrázek (Campbell) – Brodie, Rielly, Lyubushkin, Sandin, Liljegren, Dermott – Marner, Matthews, Bunting – Nylander, Tavares, Kaše – Kerfoot, Kämpf, Mikheyev – Simmonds, Spezza, Engvall.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings
Toronto Maple Leafs Petr Mrázek

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 52 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 26 – Dylan Larkin
Asistence: 32 – Moritz Seider
Body: 54 – Dylan Larkin
+/-: +11 – Marc Staal
Trestné minuty: 91 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 5 – Dylan Larkin, Robby Fabbri
Body v přesilovce: 16 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Vlad Naměstnikov, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 141 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 20 % – Tyler Bertuzzi
Hity: 98 – Adam Erne
Zblokované střely: 100 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 190 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 14 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,01 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,7 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Toronto Maple Leafs

Odehrané zápasy: 51 – William Nylander, Michael Bunting, Alexander Kerfoot, David Kämpf, Morgan Rielly, TJ Brodie
Góly: 36 – Auston Matthews
Asistence: 37 – Morgan Rielly
Body: 64 – Auston Matthews
+/-: +14 – Mitchell Marner, Alexander Kerfoot
Trestné minuty: 47 – Wayne Simmonds
Góly v přesilovce: 12 – Auston Matthews
Body v přesilovce: 22 – Auston Matthews
Góly v oslabení: 2 – Mitchell Marner, David Kämpf, Ilja Michejev
Body v oslabení: 3 – Mitchell Marner, David Kämpf
Vítězné góly: 6 – Auston Matthews
Góly v prodloužení: 2 – William Nylander
Počet střel: 217 – Auston Matthews
Úspěšnost střelby: 16 % – Auston Matthews
Hity: 87 – Wayne Simmonds
Zblokované střely: 71 – TJ Brodie
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 239 – Morgan Rielly
Počet vychytaných vítězství: 23 – Jack Campbell
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,46 – Jack Campbell
Úspěšnost zákroků: 92,00 % – Jack Campbell

(zdroj: nhl.com, mcubed.net, dailyfaceoff.com, wingsnation.com, mlive.com, maplelafscz, eliteprospects.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *