Další majstrštyk od Steva Yzermana?! Detroit posílil juniorský mistr světa Olli Juolevi

Tak tohle se povedlo. Olli Juolevi, pětka draftu 2016, skončil na waiver listině. Bylo velmi pravděpodobné, že na ní 24 hodin bez zájmu ostatních týmů nevydrží. Stalo se. Generální manažer Steve Yzerman se rozhodl přivést levého obránce do Detroitu. Zdarma.

Krátké představení

Juolevi se narodil v 5. května 1998 ve finském hlavním městě Helsinki. Již od útlého věku projevoval o hokej zájem a brzy se ukázalo, že mu tento sport celkem jde. Olli převyšoval kategorie a přesto v nich zářil. Ve čtrnácti měl v U16 Jokeritu 52 bodů (19+33) v 51 zápasech. Na konci sezóny 2013/2014 slavil patnácté narozeniny, přesto nastupoval za tým do 20 let…

Kariéra finského talentovaného zadáka se posléze začala rozvíjet v zámoří, kde přišly první úspěchy. Dva ročníky strávil v London Knights (OHL), kde se v týmu potkal s Mitchellem Stephensem, což bude také jeho nový spoluhráč v Detroitu. 

Sezóna 2015/2016 byla pro něj opravdu přelomová. Stal se vítězem nejen OHL, ale zvládl získat i ceněný Memorial Cup (turnaj tří nejlepších týmů z OHL, QMJHL a WHL + pořadatelského týmu). Z individuálního pohledu nechyběl v All-Star Teamu, byl nejproduktivnějším obráncem Knights a účastnil se TOP Prospects Game. Aby toho nebylo málo, s finskou dvacítkou ovládl juniorské mistrovství světa. V sedmi zápasech zaznamenal devět přihrávek, což bylo na turnaji mezi beky nejvyšší číslo. I na MSJ byl členem All-Star Teamu.

Po takhle skvělém ročníku se stal pětkou draftu 2016, když na něho ukázali zástupci Vancouveru Canucks. Následující ročník strávil ve finské nejvyšší soutěži, kde dokázal prorazit.

Návrat do zámoří mu ovšem nevyšel. Juolevi se během tří ročníků neprosadil do sestavy Kosatek, na farmě sice sbíral body, ale všechno kazila vleklá zranění. Následovala výměna na Floridu, kde měl proběhnout restart. Panthers dali opět kvůli zdravotním trablům Juolevimu pouze deset zápasů. Boj o třetí pár v silném celku prohrál a musel se přes waiver pakovat na farmu. K tomu naštěstí nedošlo, protože finského zadáka získali Red Wings.

Pozitiva jeho příchodu

✅ Levá obrana
Juolevi je postem levý obránce, což je přesně místo, kde potřebujeme posílit. Na levé obraně máme k dispozici pouze veterány (DeKeyser, Staal, Stecher a Oesterle). Mladý Fin dostane příležitost ukázat se.

✅ Konec smlouvy na konci sezóny
I kdyby byl přínos Juoleviho nulový, mrzet nás to nemusí. Jeho mzda je pouhých 750 tisíc dolarů a kontrakt v létě vyprší. Můžeme jen získat.

✅ Věk
Začátkem května slaví Juolevi 24 let. Věkově je tak na tom stejně jako jádro naší organizace. Se svými vrstevníky by si tak neměl rozumět jen na ledě, ale i mimo něj. V době, kdy by měl Detroit bojovat o titul, mu bude těsně před třicítkou. Ideální.

Ve zkratce se nám vyplatí tohoto obránce vyzkoušet. Pokud se Juolevi chytí, můžeme začít slavit, protože tenhle kluk to v sobě má. Otázkou bude, zda se po vleklých zraněních a operacích, vrátí do své TOP formy. Velká očekávání od něj ovšem nemějte.

První vlaštovka, co bude dál?

Red Wings byli nuceni po příchodu mladého zadáka jednoho z hráčů poslat mimo soupisku, protože měli překročené místo. V kádru, který má čítat 23 hokejistů, jich bylo o jednoho navíc. Dva brankáři, devět obránců a 13 útočníků.

Vedení Detroitu to krátkodobě vyřešilo tak, že útočník Joe Veleno byl poslán na farmu. Nemusí totiž přes waiver list, jelikož má stále nováčkovskou smlouvu. 

Tohle řešení ovšem není dlouhodobé. Podle našich informací bude ve středu připraven ke hře Jakub Vrána, toho Rudá křídla musí na soupisku také napsat. A opět bude problém – hráč navíc. Devět obránců v týmu je taktéž moc, když hrajeme na šest. Řešení se nabízí a jsou zřejmě dvě – někoho (Leddy, Stecher, Staal?) vyměnit nebo jednoho (DeKeyser?) poslat přes waiver listinu na farmu. 

Čeká nás opravdu zajímavých 14 dnů (21. března je uzávěrka přestupů).

Vítej v Hockeytownu, Olli! 

(zdroj: capfriendly.com, detroitredwings.com, eliteprospects.com, The Athletic; foto: octopusthrower.com)

One Comment on “Další majstrštyk od Steva Yzermana?! Detroit posílil juniorský mistr světa Olli Juolevi”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *