Game #58 | Reparát za nepovedený zápas s Yotes je tu. Detroit doma přivítá Minnesotu

Před souboji v Kanadě nás čeká zápas na ledě Little Caesars Areny, kde přivítáme hokejisty Minnesoty Wild. V posledních dvou utkáních Red Wings inkasovali celkem 15 gólů a ve třech střetnutích před soubojem s Wild vstřelili jen pět branek. To je tristní bilance. Herní projev mužstva navíc také nebyl dobrý a hráči tak mají co napravovat. Začíná se v  01:05 našeho času v noci ze čtvrtka na pátek. 

Stojí za připomenutí

  • Tato dvě mužstva se naposledy utkala relativně nedávno. Zakončení valentýnské romantiky vyšlo lépe hráčům Minnesoty, kteří utkání hrané 14. února 2022 vyhráli poměrem 7:4. Hattrickem se v tomto zápase blýskl dvacetiletý nováček Matt Boldy (konečná bilance v utkání 3+1)
  • Red Wings s Wild prohráli čtyřikrát v řadě, naposledy duel ovládli 12. ledna 2019 na hřišti Divochů výsledkem 5:2. O pět gólů Rudých křídel se tehdy podělili dva hráči – Tyler Bertuzzi (hattrick) a Thomas Vanek (dva přesné zásahy). Tři body za tři nahrávky zapsal současný kapitán Dylan Larkin
  • Od posledního vzájemného souboje odehráli hráči ze Saint Paul v Minnesotě jedenáct klání z nichž zvítězili pouze třikrát a osmkrát opouštěli led se svěšenými hlavami
  • Rudá křídla mají v Little Caesars Areně v tomto ročníku bilanci 16-12-3, Divoši zase na venkovních kluzištích 16-13-2

Z kabiny Red Wings

Detroit se momentálně nachází na 5. místě v Atlantické divizi. Na pozice zajišťující účast v play-off ztrácí tým z Michiganu 18 bodů s tím, že má proti soupeři, který okupuje poslední postupovou pozici, dva zápasy k dobru.

Poslední dvě utkání se Detroitu vůbec nepovedla. Nejprve prohrál v neděli na ledě Floridy 2:6, aby pak schytal ještě potupnější debakl na domácím ledě v úterý od posledního týmu NHL Arizony 2:9. Výkon proti Arizoně byl tak bídný, že na ledě po skončení utkání přistál dres jednoho z fandů domácího týmu na znamení kapitulace. „Projev“ jednoho z detroitských fandů po zápase okomentoval kapitán Dylan Larkin. „S tím nesouhlasím, aby někdo házel dres na led,“ byl zklamaný Larkin. „Ani pískání nechceš slyšet, ale tenhle výkon toho hodný byl. Je to frustrující,“ dodal. Po debaklu od Arizony se hráčům do další práce nenastupovalo dobře. „Jít makat na led ráno po takové porážce, atmosféra je tišší, méně vtípků, musíte jen makat,“ sdělil například veterán Marc Staal.

Do utkání s Arizonou již zasáhl útočník Jakub Vrána, jehož návrat byl fanoušky Red Wings, minimálně tou českou částí, houževnatě očekáván. Český sniper zapsal v utkání čas na ledě 15:44, vstřelil gól, třikrát zkoušel pozornost brankáře soupeře, zapsal jeden mínusový bod v tabulce pravdy, rozdal čtyři hity, jednou ztratil puk, jednou kotouč vybojoval, ale hlavně na něm byla vidět chuť do hokeje.

Detroit aktuálně prohrál tři zápasy v řadě a lepší není ani bilance v posledních šesti zápasech, ve kterých se Red Wings podařilo zvítězit pouze jednou. Proti Coyotes se stalo podruhé v této sezóně, kdy Rudá křídla inkasovala více než devět branek. Přičemž první případ se odehrál před 12 dny, kdy hráči z Hockeytownu schytali potupnou desítku od Toronta Maple Leafs.

V přípravě na souboj s Wild hráči Red Wings tvrdě makali dle videí od insiderů. V sestavě se již objevovala nová akvizice Rudých křídel Olli Juolevi, který nejčastěji nastupoval na levé straně třetího obranného páru po boku Troye Stechera. V tréninku naopak chyběl kvůli nemoci Tyler Bertuzzi (nemá to souvislost s onemocněním COVID-19). Chybět by neměl Vlad Naměstnikov, který schytal v tréninku puk do obličeje, ale ještě se do přípravy vrátil.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic (22.-25. Greiss) – Seider, Leddy, Hronek, Oesterle, Lindström, Staal – Raymond, Larkin, Fabbri – Bertuzzi, Suter, Vrána – Gagner, Veleno, Zadina – Erne, Rasmussen, Naměstnikov.

Aktuálně od soupeře

Wild se nachází na klidném pátém místě v tabulce Západní konference, pohled na tuto statistiku v našlapané Západní konferenci však může být matoucí, jelikož náskok na první nepostupovou pozici je velmi tenký – tři body! Sluší se však dodat, že Divoši mají k dobru na Edmonton Oilers ještě tři zápasy.

Minnesota se v posledním utkání střetla s New York Rangers a na domácím ledě připsala dva body za výhru 5:2. Dvěma góly se zaskvěl Kevin Fiala, gól a dvě přihrávky zapsal Marcus Foligno. Cam Talbot proti Rangers zvládl 23 úspěšných zásahů.

Divoši by měli do utkání nastoupit kompletní. V brance bude čtyřiatřicetiletý veterán Cam Talbot. Po povedeném utkání proti Jezdcům nebyl důvod ke změně.

Hvězda v týmu soupeře

Kirill Kaprizov. Vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL za minulou sezónu má formu. V posledních pěti utkáních vsítil čtyři branky a další čtyři pro spoluhráče připravil. Tento hráč rozhodně nezažívá pověstný syndrom druhé sezóny v NHL. Loni měl za 55 odehraných zápasů 27+24. Letos se již účastnil 54 klání a v nich zapsal 28+43. Překonal tak všechny důležité osobní rekordy, a to je ještě zhruba menší třetina základní části před námi.

Sestava Minnesoty z minulého zápasu:
Talbot (Kähkönen) – Spurgeon, Merrill, Dumba, Brodin, Kulikov, Goligoski – Schmaltz, Boyd, Keller – Zuccarello, Hartman, Kaprizov – Boldy, Gaudreau, Fiala – Foligno, Eriksson Ek, Greenway – Bjugstad, Sturm, Duhaime.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings
Minnesota Wild Jon Merrill

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 57 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 27 – Dylan Larkin
Asistence: 36 – Moritz Seider
Body: 57 – Dylan Larkin
+/-: +9 – Marc Staal
Trestné minuty: 91 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri
Body v přesilovce: 17 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Vlad Naměstnikov, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 157 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 33 % – Jakub Vrána
Hity: 104 – Adam Erne
Zblokované střely: 112 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 310 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 15 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,19 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,15 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Minnesota Wild

Odehrané zápasy: 55 – Ryan Hartman, Kevin Fiala
Góly: 28 – Kirill Kaprizov
Asistence: 43 – Kirill Kaprizov
Body: 71 – Kirill Kaprizov
+/-: +26 – Ryan Hartman
Trestné minuty: 93 – Marcus Foligno
Góly v přesilovce: 10 – Joel Eriksson Ek
Body v přesilovce: 19 – Mats Zuccarello
Góly v oslabení: 1 – Nico Sturm
Body v oslabení: 1 – Nico Sturm, Frederick Gaudreau, Jonas Brodin
Vítězné góly: 5 – Ryan Hartman
Góly v prodloužení: 1 – Kirill Kaprizov, Ryan Hartman, Marcus Foligno, Joel Eriksson Ek
Počet střel: 194 – Kirill Kaprizov
Úspěšnost střelby: 46 % – Rem Pitlick
Hity: 163 – Marcus Foligno
Zblokované střely: 89 – Jon Merrill
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 079 – Jonas Brodin
Počet vychytaných vítězství: 21 – Cam Talbot
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,86 – Kaapo Kähkönen
Úspěšnost zákroků: 91,22 % – Kaapo Kähkönen

(zdroj: nhl.com, mcubed.net, foxsport.com, mlive.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *