O Bertuzziho je zájem napříč ligou! Yzermana kontaktovali Islanders, píše se v zámoří

Před několika dny se opět začalo čile spekulovat, zda se odhodlá generální manažer Steve Yzerman provést větší výměnu. V úvahu připadalo jméno Tylera Bertuzziho. Nevěnoval jsem tomu zprvu pozornost, nicméně nyní mají tyto zprávy čím dál jasnější obrysy.

Tahanice o smlouvu a vysoká hodnota

Nejprve si musíme situaci zasadit do kontextu. Detroitu se od konce února výsledkově nedaří, poslední špatné výkony eskalovaly do takové fáze, že Steve Yzerman měl podle Franka Seravalliho nabídnout k možné výměně všechny své hráče. Neměnitelní se v organizaci zdají být samozřejmě mladíci Lucas Raymond a Moritz Seider a kapitán Dylan Larkin. 

Tyler Bertuzzi je naopak velmi chtěný ostatními organizacemi. Není divu. Jeho bojovnost by se do vyřazovacích bojů hodila každému, neúnavná touha vyhrávat jakbysmet. Navíc prožívá kanadský křídelník skvělý ročník, i přes jeho nemožnost hrát v Kanadě má sezónu rozjetou na 70 bodů! Aktuální bilance sedmadvacetiletého hráče je 50 zápasů, 48 bodů (24+24). Nikdy v NHL více branek nenastřílel a vyrovnal svůj bodový zápis z loňska.

GM Yzerman je chytrý člověk. Umí si spočítat, že Bertuzzi bude v době, až Red Wings budou možnými aspiranty na titul, možná na konci své kariéry. Momentálně tak za něho může inkasovat zřejmě největší balík. Příští léto končí kanadskému útočníkovi smlouva a jeho status bude UFA – jinými slovy ho může zdarma podepsat jakýkoliv jiný tým. Za předpokladu, že se Detroit s Bertem nedomluví na prodloužení…

To je další bod. Hapruje to. V roce 2020 podepisoval Bertuzzi roční smlouvu a o její výši rozhodl až soud. V červenci 2021 k tomu také nebylo daleko, nakonec se obě strany domluvily. 

Přirovnání k Marchandovi

Je to pár dní nazpět, kdy Frank Seravalli vydával list 50 hráčů, kteří se dočkají výměny. Bertuzzi v něm nechyběl. Známý a respektovaný zámořský novinář o našem forvardovi napsal následující:

„Generální manažer Yzerman oznámil ostatním týmům, že je připravený měnit. K dispozici je téměř každý hráč kromě Seidera a Raymonda. To zahrnuje i Bertuzziho, o jehož odchodu se spekulovalo již v minulém ročníku. Tyler má skvělou sezónu, v pouhých 50 zápasech zaznamenal kariérní maximum 24 branek. Vynechal devět zápasů, protože nemůže jako jeden ze dvou neočkovaných hráčů cestovat do Kanady. Zástupce jednoho týmu ho označil jako neuvěřitelně otravnou, ale o něco méně schopnou verzi Brada Marchanda. Ten vyrostl v hvězdu ligy, takže je to jasný kompliment.“

Mimochodem na zmíněném seznamu se Bertuzzi nachází na 13. pozici, Zadina 22. a Leddy je o deset pozic za ním.

Ostrovani loví Bertuzziho!

První opravdu konkrétní zmínka o tom, kdo chce získat kanadského forvarda Red Wings, přišla před pár hodinami ze zámoří. James Nichols, který přispívá pro The Fourth Period, uvedl, že podle jeho zdrojů již Ostrovani oslovili Detroit s možností získat Tylera Bertuzziho. 

Šéfredaktor The Fourth Period David Pagnotta na toto téma prohlásil, že si nemyslí, že některá organizace zaplatí za kanadského křídelníka požadované odstupné. „Mám informace, že ho sleduje hodně týmů a mají o něj zájem. Nejsem si jistý, jestli za něho nyní někdo zaplatí tolik, kolik Detroit bude chtít. Bude se jednat o podobný obchod jako s Anthony Manthou,“ myslí si Pagnotta.

Právě tento insider byl na minulém trade deadline vůbec prvním, kdo informoval o tom, že se Detroit chystá vyměnit někoho z dvojice Bertuzzi – Mantha. Jeho informace se potvrdily o několik hodin později trejdem druhého jmenovaného.

Nebuďte tedy překvapení, zda Rudá křídla opustí i sedmadvacetiletý forvard, jenž se stal před pár dny poprvé otcem…

(zdroj: capfriendly.com, dailyfaceoff.com, The Fourth Period; foto: nhl.com)

One Comment on “O Bertuzziho je zájem napříč ligou! Yzermana kontaktovali Islanders, píše se v zámoří”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *