Cross Hanas: tajná zbraň Detroitu z druhého kola draftu má kouzelné ruce, srdcem je hračička

Detroit oznámil pár dní zpět podepsání nováčkovského kontraktu s dvacetiletým útočníkem Crossem Hanasem. Rodák z texaského Highland Village podává v juniorské WHL skvělé výkony. Pojďme si ho představit.

Cross se narodil 5. ledna 2002 a pochází z hokejové a křesťansky založené rodiny. Jeho otcem je Trevor Hanas, jenž byl taktéž hvězdou WHL, ale v profesionálním hokeji se neprosadil. Dvě sezóny strávil v ECHL a tři v CHL. Po narození Crosse už na žádné úrovni nehrál. Od roku 2011 pracoval jako skaut pro Portland Winterhawks (WHL), kde vydržel až do minulého ročníku. 

Ano, je to stejný celek, jehož dres momentálně Cross obléká. Ten je vůbec prvním draftovaným hráčem z městečka Highland Village, které čítá zhruba 17 tisíc obyvatel. Z českých měst si ho můžeme představit jako například Benešov, Svitavy či Jičín. Co se slovenských měst týče, tak velikostně plus mínus odpovídá Kežmarok, Púchov či Sereď. Alespoň to tvrdí Wikipedie. 😄

Detroitský prospekt má mladšího bratra jménem Cru. Teprve šestnáctiletý útočník má za sebou tři zápasy ve WHL za Medicine Hat Tigers, do statistik se zapsal jednou asistencí.

Hanase Detroit vybral v roce 2020 ve druhém kole na 55. pozici. Technicky velmi zdatný křídelník oslňuje velkým hokejovým IQ, dokáže vytvářet šance, má solidní dovednosti s kotoučem a umí i zakončovat. S pukem je to velká hračička, miluje dávat Michigan góly.  V prosinci 2021 si připsal krásnou asistenci zpoza branky, stejnou jakou se v NHL blýskl Trevor Zegras.

Hanas má velký talent, je kreativní. Kolikrát se při přihrávkách ani nepodívá, přijde mi, že se snaží hrát i pocitově. Umí se dobře pohybovat v útočném pásmu a dokáže hru řídit zpoza branky nebo z křídla. 

První hokejové kroky dělal ve státě Texas, kde prošel mládežnickými kategoriemi celku Dallas Stars Elite. V sezóně 2018/2019 začal nastupovat ve WHL v Portlandu. Aktuálně je zde čtvrtou sezónu a na ledě se potkával s talentovanými hráči jako jsou Seth Jarvis (Carolina) či Cody Glass (Nashville).

Cross je v tomhle ročníku nejproduktivnějším hráčem a nejlepším asistentem Winterhawks. Napříč ligou je mezi nahrávači třetí, v kanadském bodování okupuje 11. pozici. Jeho bilance je skvělá – 53 zápasů, 71 bodů (22+49). Hanas sbírá i poměrně dost trestných minut, letos jich má 65. Výjimečně shodí rukavice, ale v drtivé většině jeho vyloučení přicházejí po soubojích o puk. 

Minulou sezónu strávil skoro celou v USHL, v dresu Lincolnu Stars posbíral ve 27 zápasech 16 bodů (3+13) a 99 trestných minut. 

To jsou šikovné ruce, což? 😊

Co musí Hanas vylepšit, aby se dostal na vyšší úroveň? Určitě bruslení a fyzickou hru. V té má rezervy a bude třeba na ní pracovat. Prostor k tomu určitě dostane. Dvacetiletý útočník se po konci v juniorské soutěži bude hlásit na farmě v AHL, kde už bude záležet na něm, zda se dostane dál. 

„Splněný sen. Cítím se nesmírně požehnaně, že jsem podepsal svou první smlouvu v NHL s týmem Detroit Red Wings. Děkuji celé mé rodině, *adoptivní rodině, všem spoluhráčům a trenérům. Sláva Bohu,“ napsal talentovaný forvard na Instagram.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cross Hanas (@hanas71)

*poznámka: není to přímo adoptivní rodina, ale rodina, u které bydlí v Portlandu (v USA a Kanadě častá praxe, protože mladí hráči odcházejí třeba v 15 nebo 16 letech hrát i několik set či tisíc kilometrů od své rodiny a někde bydlet musí, že jo 😄 Jen jsem nevěděl, jak to přesně přeložit)

(zdroj: poznámky autora, instagram.com/hanas71, eliteprospects.com, twitter.com, winterhawks.com, smahtscouting.com, thehockeywriters.com, dobberprospects.com; foto: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *