Game #66 | Detroit cestuje do Pensylvánie, zahraje si na ledě Pittsburghu

Po porážce 2:5 s Islanders a 1:2 po prodloužení s Lightning zakončují hokejisté Red Wings de facto víkendové zápasy dnes od 23:05 v pensylvánském městě Pittsburgh. Soupeřem Rudých křídel budou Tučňáci, kteří po dvou prohrách budou rozhodně chtít zvítězit.

Stojí za připomenutí

  • Oba celky se poprvé v sezóně potkaly v lednu, Detroit na ledě soupeře vyhrál 3:2 po samostatných nájezdech
  • Moritz Seider je devátý mezi všemi hráči v NHL ve statistice zblokovaných střel, chybí mu deset bloků na čtvrtého Braydena McNabba z Vegas Golden Knights
  • Givani Smith je aktuálně druhým nejtrestanějším hokejistou v celé lize, na kontě má 108 trestných minut. První Mark Borowiecki z Nashville Predators vede o šest trestných minut
  • Detroitští Oskar Sundqvist a Carter Rowney vyhráli Stanley Cup v dresu Penguins

Z kabiny Red Wings

Detroit je po 65 zápasech s 60 body na kontě na pátém místě Atlantické divize, když má za sebou Buffalo Sabres (55 bodů), Ottawu Senators (52 bodů) a Montreal Canadiens (46 bodů). Dostali jsme se tedy do pozice, kdy jsme dlouhodobě lepší než tři organizace, vyrovnat ovšem čtyři nad námi bude obtížný úkol do budoucích let. 

Po porážce 2:5 s Ostrovany hráli hokejisté Rudých křídel na domácím ledě proti Tampě Bay, v tabulce v TOP 10 celé ligy. Red Wings předvedli soustředěný výkon, který byl korunován skvělým Alexem Nedeljkovicem v brance. Právě on vychytal mnoho tutovek soupeře a nakonec byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Detroit v Little Caesars Areně padl 1:2 po prodloužení. Jedinou branku hráčů z Hockeytownu vstřelil Oskar Sundqvist, pro něhož byla druhou od příchodu do státu Michigan.

„Brankář podal velmi dobrý výkon. Pokud chcete mít dobrý tým, musí být v jeho čele opravdu dobrý brankář,“ řekl po zápase trenér Jeff Blashill. „Myslím si, že jsme také lépe bránili. Bylo to těsné. Myslím, že kluci odvedli dobrou práci, hráli dobře. Musíme jen najít způsob, jak tyto těsné zápasy vyhrát. Do očí bijícím způsobem jsou speciální týmy, jejich vyhrál utkání,“ narazil Blash na využití přesilovek. Detroitu se nepovedlo z pěti pokusů Elliotta v početní výhodě překonat ani jednou, zatímco hosté vstřelili v přesilovce oba své góly.

„Řekl bych, že jsme byli první dvě třetiny lepším týmem. Oni mají silný tým, věděli jsme, že budou tlačit. Dali jsme jim první úder, ale nedokázali jsme je potom zastavit. Nabídli jsme jim mnoho šancí a dostali jsme laciné dva góly v oslabení,“ říkal zase brankář Alex Nedeljkovic.

Na listině zraněných jsou obránce Danny DeKeyser a útočníci Robby Fabbri, Carter Rowney a Mitchell Stephens. Nejistý start je u brankáře Thomase Greisse, beka Marca Staala a forvarda Givani Smitha. 

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, Oesterle, Hronek, Juolevi, Lindström, Walman – Raymond, Larkin, Bertuzzi – Sundqvist, Suter, Erne – Gagner, Veleno, Vrána – Zadina, Rasmussen, Hirose.

Aktuálně od soupeře

Penguins se nacházejí na druhém místě Metropolitní divize se ziskem 88 bodů v 66 zápasech. Pouze v 17 případech v této sezóně se stalo, že by Tučňáci nebodovali. Co se týče Východní konference, jsou v ní na třetí pozici a náskok na první celek mimo play off příčky mají 19 bodů. Přesto aktuálně Pittsburgh příliš nezáří, trápí ho slabší forma. Po výhře 5:1 doma nad Columbusem přišla ztráta 3:4 po prodloužení s Buffalem a naposledy debakl 1:5 s Rangers.

Generální manažer Ron Hextall udělal na uzávěrce přestupů dvě změny, které vypadají na první pohled opravdu výhodně. Tým doplnil obránce Nathan Beaulieu, do Winnipegu se za něj stěhovala podmíněná volba v 7. kole draftu 2022. O chvilku později oznámili Penguins příchod útočníka Rickarda Rakella z Anaheimu. Kačeři vyinkasovali jako protihodnotu volbu ve 2. kole draftu 2022, devatenáctiletého nadějného brankáře, kterým je Calle Clang a dvojici útočníků Dominik Simon – Zach Aston-Reese.

Posila z Kačerova se prozatím ve třech duelech neprosadila, zapsala pouze dva mínusové body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech, sedm hitů a dvě zblokované střely.

Vypadá to, že Pittsburgh bude postrádat služby útočníků Jasona Zuckera a Brocka McGinna, kteří jsou zranění. Nejistý je start Jevgenije Malkina. Do branky by se měl postavit Tristan Jarry.

Hvězda v týmu soupeře

Sidney Crosby. Sid the Kid, někým milován, jiným zatracován. Každopádně momentálně není lepšího hráče Pittsburghu než je on. Vítěz prakticky každé důležité trofeje a člen Triple Gold Clubu posbíral v letošním ročníku 66 bodů (23+43) v 54 zápasech a tlačí Penguins do vyřazovacích bojů. Obrana Red Wings si na něj bude muset dát pozor, protože k nezastavení byl i v prvním vzájemném utkání. Tehdy sice Red Wings vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech, jenže Crosby přihrál na oba góly Pens.

Sestava Pittsburghu z minulého zápasu:
Jarry – Letang, Dumoulin, Marino, Matheson, Ruhwedel, Pettersson, Friedman – Rust, Crosby, Guentzel – Kapanen, Carter, Rakell – Rodrigues, Blueger, Heinen – Boyle, Zohorna.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Thomas Greiss, Carter Rowney, Oskar Sundqvist
Pittsburgh Penguins

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 65 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 27 – Dylan Larkin
Asistence: 37 – Moritz Seider
Body: 61 – Dylan Larkin
+/-: +9 – Marc Staal
Trestné minuty: 108 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri
Body v přesilovce: 17 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Vlad Naměstnikov, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 180 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 50 % – Taro Hirose
Hity: 121 – Adam Erne
Zblokované střely: 131 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 504 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 17 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,15 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,46 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Pittsburgh Penguins

Odehrané zápasy: 66 – Evan Rodrigues, John Marino
Góly: 31 – Jake Guentzel
Asistence: 46 – Kris Letang
Body: 66 – Sidney Crosby
+/-: +18 – Brian Dumoulin
Trestné minuty: 43 – Kris Letang
Góly v přesilovce: 8 – Bryan Rust
Body v přesilovce: 25 – Sidney Crosby
Góly v oslabení: 1 – Teddy Blueger, Brian Boyle
Body v oslabení: 1 – Teddy Blueger, Brian Boyle, John Marino
Vítězné góly: 7 – Sidney Crosby
Góly v prodloužení: 2 – Kris Letang
Počet střel: 209 – Jake Guentzel
Úspěšnost střelby: 25 % – Radim Zohorna
Hity: 137 – Kris Letang
Zblokované střely: 113 – Brian Dumoulin
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 593 – Kris Letang
Počet vychytaných vítězství: 32 – Tristan Jarry
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,32 – Tristan Jarry
Úspěšnost zákroků: 92,14 % – Tristan Jarry

(zdroj: nhl.com, mcubed.net, dailyfaceoff.com, freep.com, detroitnews.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *