Game #69 | Red Wings míří do hlavního města Kanady. Druhý zápas se Sens je tu

Dnešní preview bude trochu netradiční, jelikož hrajeme se stejným týmem jako v minulém zápase a od sobotního utkání se toho příliš nezměnilo. Detroit míří do Ottawy, oba týmy možná letěly stejným letadlem, neboť je mezi posledním vzájemným utkáním a tím nadcházejícím nečekal žádný jiný soupeř, přesun do Kanady tak mohly absolvovat klidně pospolu. 😀 Především pro evropské fandy zmiňujeme velmi přívětivý čas úvodního buly, jelikož utkání bude odstartováno v 19:05 našeho času.

Stojí za připomenutí

  • Naposledy se tyto týmy střetly v sobotu na ledě Little Caesars Areny a byla z toho porážka domácích 2:5. O obě trefy Rudých křídel se postaral švédský expres Lucas Raymond, první asistenci si v dresu s okřídleným kolem na hrudi připsal Jake Walman
  • Poslední vítězství zaznamenal Detroit proti Senators 10. ledna 2020, kdy zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. V tomto utkání se prosadil také Dylan Larkin, nejvíce však zazářil Tyler Bertuzzi s bilancí 1+1
  • Senátoři se nachází v tabulce Atlantické divize sedm bodů za celkem z Michiganu
  • Detroit prohrál posledních pět soubojů, ve dvou případech vybojoval alespoň bod. Poslední vítězství pro tým z Michiganu přišlo proti Philadelphii Flyers 23. března, poslední vítězství na soupeřově kluzišti je ještě vousatější, a sice o týden, kdy Rudá křídla vyhrála ve Vancouveru

Z kabiny Red Wings

Wings se nachází na 11. místě v Západní konferenci a 5. místě v Atlantické divizi. Náskok na poslední tým NHL činí 14 bodů.

Sobotní utkání proti Senators patřilo znovu k tomu slabšímu, co jsme od Red Wings mohli v letošní sezóně vidět. První dvě třetiny ještě snesli přísnější měřítko, tým se však bohužel sesypal v třetině třetí, kterou prohrál poměrem 1:4 a celkově tak ze zápasu nevydoloval znovu ani bod po porážce 2:5. Za Detroit se prosadil dvakrát Lucas Raymond. Hattrickem se proti Rudým křídlům předvedl Mathieu Joseph, posila z Tampy Bay. Celkově tento útočník zaznamenal čtyři kanadské body, jelikož zapsal ještě jednu asistenci. Na konci utkání se Little Caesars Arenou ozývalo sborové „Fire Blashill!“, překlad zde asi není nutný a je jasné, co chtěli svým skandováním fanoušci vyjádřit.

V sobotním tréninku absentovali Filip Hronek a kapitán Dylan Larkin, nicméně dle kouče Jeffa Blashilla by měli oba do utkání proti Sens zasáhnout. V přípravě trenér Blashill razantně promíchal složení jednotlivých formací, nelze tak vůbec predikovat, v jakém složení budeme proti Ottawě hrát.

Na listině zraněných zůstávají útočníci Robby Fabbri, Carter Rowney, Mitchell Stephens a Givani Smith. Mimo je stále také Calvin Pickard. V posledním utkání se alespoň na střídačku posadil po zranění německý veterán Thomas Greiss. Z farmy byl také povolán devětadvacetiletý Kyle Criscuolo. V Grand Rapids tento forward zaznamenal 12 vstřelených branek a 20 připravených gólů, celkem tedy 32 bodů, a to ve 49 startech. Criscuolo letos již dvakrát startoval v hlavním týmu a připsal v nich jeden bod za asistenci. Criscuolovo povolání má důvod v již známé nemožnosti Tylera Bertuzziho hrát na kanadských kluzištích z důvodu neočkovanosti proti COVID-19.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, DeKeyser, Hronek, Staal, Lindström, Walman – Raymond, Larkin, Bertuzzi – Gagner, Veleno, Vrána – Sundqvist, Suter, Erne – Zadina, Rasmussen, Hirose.

Aktuálně od soupeře

Tým z kanadského hlavního města se nachází na 13. pozici Západní konference a 7. místě v Atlantické divizi. 

V utkání proti Detroitu debutoval v NHL rodák z dánského Aalborgu Mads Søgaard. Jednadvacetiletý mladík si nevedl vůbec špatně, pustil za svá záda pouze dva z 29 pokusů Red Wings, úspěšnost zásahů tak vyšponoval na solidních 93,10 % a stal se první hvězdou utkání. Dále se předvedl čtyřmi body Mathieu Joseph za hattrick a asistenci.

V preview sobotního utkání jsme zmiňovali, že Ottawa má v letošní sezóně problém se střílením gólů. Skóruje v průměru jen 2,58 branky na zápas (statistika před startem sobotního klání). Nejvíce je tíží produktivita bottom six, protože první dva útoky se postaraly o 91 tref a 98 asistencí. Veškerou tuto predikci však v zápase s Wings roztrhali, neboť se jim podařilo skórovat hned pětkrát a u čtyřech gólů se motal útočník z bottom six Mathieu Joseph. Dále jsme v tomto preview uvedli, že špatný útok není největším trápením, se kterým se potýká tým z hlavního města Kanady. Velký zádrhel představuje defenzivní činnost týmu, neboť Senátoři obdrží v průměru 3,26 gólu v zápase. Za posledních pět zápasů lovili brankáři Sens puk ze sítě celkem osmnáctkrát. Obě tyto zmíněné statistiky platili do úvodního buly sobotního zápasu. Jak kdyby si Senátoři řekli, že všechny tyto předpoklady pošlapou a postavili se silně proti nim, jelikož inkasovali pouze dva góly a to přesto, že brankář Søgaard čelil 29 pokusům ze strany hráčů Rudých křídel a byl to jeho první start v nejprestižnější hokejové lize světa.

Trenér Ottawy D. J. Smith nemůže dlouhodobě počítat s útočníkem Shanem Pintoem, obráncem Thomasem Chabotem a také s brankářem Mattem Murraym. Murray a Chabot vynechají celý zbytek této sezóny.

Hvězda v týmu soupeře

Tim Stützle. Stejně jako Detroit má Moritze Seidera, i Ottawa ulovila v draftu jeden velký německý talent. Dvacetiletý Stützle byl draftován o rok později, než Seider, a o tři pozice dříve. Celková třetí volba draftu v roce 2020 kroutí v NHL svůj druhý ročník a o pověstném syndromu druhé sezóny se u dvacetiletého mladíka rozhodně mluvit nedá. Loni odehrál Stützle 53 klání a zapsal bilanci 12+17.  V průběhu této edice základní části kanadskoamerické soutěže již tato čísla překonal. V 66 startech tohoto ročníku vstřelil doposud 14 branek a připravil pro své spoluhráče 27 gólu, celkem tedy zaznamenal 41 kanadských bodů. Horší to je s obranou, jelikož ve statistice plus mínus svítí Stützlemu poměrně špatné číslo -27. Známe však spoustu případů útočníků, kteří podobně vletěli do NHL a v obraně tomu moc nedávali. Na obranné činnosti zapracovali až v průběhu kariéry. Jedním z nejznámějších těchto případů může být například náš současný generální manažer Steve Yzerman. 

Sestava Senators z minulého zápasu:
Søgaard – Zub, Brännström, Hamonic, Del Zotto, Zajcev, Holden – Batherson, Norris, Tkachuk – Brown, Stützle, Formenton – Ennis, White, Joseph – Wattson, Gambrell, Gaudette.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings
Ottawa Senators

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 68 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 28 – Dylan Larkin
Asistence: 39 – Moritz Seider
Body: 63 – Dylan Larkin
+/-: +5 – Marc Staal
Trestné minuty: 108 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri, Dylan Larkin
Body v přesilovce: 19 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 185 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 33 % – Taro Hirose, Oskar Sundqvist
Hity: 127 – Adam Erne
Zblokované střely: 137 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 571 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 17 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,31 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 89,95 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Ottawa Senators

Odehrané zápasy: 67 – Arťom Zub
Góly: 27 – Josh Norris
Asistence: 28 – Thomas Chabot
Body: 47 – Brady Tkachuk
+/-: +4 – Travis Hamonic
Trestné minuty: 106 – Brady Tkachuk
Góly v přesilovce: 14 – Josh Norris
Body v přesilovce: 18 – Tim Stützle
Góly v oslabení: 4 – Alex Formenton
Body v oslabení: 5 – Alex Formenton
Vítězné góly: 7 – Josh Norris
Góly v prodloužení: 1 – Josh Norris, Brady Tkachuk, Tim Stützle
Počet střel: 230 – Brady Tkachuk
Úspěšnost střelby: 27 % – Mathieu Joseph
Hity: 225 – Brady Tkachuk
Zblokované střely: 115 – Arťom Zub
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 451 – Thomas Chabot
Počet vychytaných vítězství: 15 – Anton Forsberg
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,74 – Anton Forsberg
Úspěšnost zákroků: 91,86 % – Anton Forsberg

(zdroj: nhl.com, dailyfaceoff.com, nhlportal.cz, mlive.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *