Nováčci Seider a Raymond zůstávají při bídě Red Wings stále produktivní

Obránce Moritz Seider a útočník Lucas Raymond jsou za posledních 30 let nejproduktivnějšími nováčky v Detroitu.

Gord Miller z TSN byl v pátek hostem studia v Detroitu, aby poskytl své postřehy k utkání Ottawa Senators vs. Detroit Red Wings. Přitom vyprávěl zajímavou historku z mistrovství světa 2019.

Miller byl přímo v dějišti MS právě díky práci pro TSN a při sledování zápasu mezi Německem a Slovenskem, který nebyl vysílán v televizi, měl tu možnost sledovat utkání právě s trenérem Red Wings, Jeffem Blashillem, který měl na turnaji na starosti výběr USA.

Seider trefil tělem slovenského hráče s pukem, odebral mu ho a mazal s ním na hokejce k bráně soupeře.

„Někdo jako je on, by se nám do týmu rozhodně hodil,“ řekl Blashill Millerovi.

O měsíc později na vstupním draftu NHL se Blashillovo přání splnilo, když si Detroit vybral Seidera hned v prvním kole jako celkově šestého hráče. A Red Wings se od té doby nepřestali usmívat, protože jeho výkony překvapily snad i samotného Steva Yzermana.

Lucas Raymond

„Myslím, že nejlepší je pořád věřit a hrát svou hru, než se snažit něco měnit hned, když se nedaří,“ vysvětlil Raymond jejich stabilní výbornou výkonnost.

Pouze jednou v 68 zápasech odehrál Raymond čtyři zápasy v řadě, kdy vyšel bodově naprázdno. V 11 zápasech nasbíral více než jeden bod.

Rodák z Göteborgu je prvním nováčkem Detroitu od sezony 2015-16, který vstřelil 20 gólů. Tehdy se to povedlo dnešnímu kapitánovi Dylanu Larkinovi, který ve své nováčkovské sezoně nasbíral celkem 45 bodů, vstřelil 23 gólů a přidal k tomu 22 asistencí. Právě náš kapitán je také po většinou sezony Raymondovým spoluhráčem v útoku a náramně si rozumí.

„Je až neuvěřitelné, jaká je v jeho věku jeho stabilita výkonů,“ řekl Sam Gagner. „Je to opravdu vyspělý mladý hráč, který na sebe neustále vyvíjí velký tlak, aby byl nejlepší. Po celou sezonu nám ukazuje, jak je výjimečný a fantastický. Je zábavné ho sledovat.“

Moritz Seider

Seider měl letos sérii osmi a pěti zápasů v řadě, kdy bodoval. Užil si i sedm vícebodových zápasů. „Mám pocit, že Moritz má všechno, co má moderní obránce mít,“ řekl Sundqvist a pokračoval: „Na ledě působí, jako by hrál v této lize 15-20 let. Je to velmi působivé.“

Mladý německý reprezentační obránce je prvním nováčkem v zadní části Detroitu se 40 body od doby, kdy Nicklas Lidström v sezoně 1991-92 nasbíral 60 bodů. Právě Lidström, který byl nedávno přijat do organizace Detroitu jako viceprezident pro hokejové operace, pomáhá Seiderovi v jeho rozvoji a nutno dodat, že se mu to daří skvěle.

Dohromady

Ve spojení s detroitskou jedničkou draftu roku 2020, Lucasem Raymondem, zůstává toto dynamické duo debutantů asi jediným světlým bodem v sezóně Red Wings, která má spíše sestupnou tendenci.

Raymond (23g-30a-52b) a Seider (5g-39a-44b) jsou po Larkinovi a Bertuzzim tahouny týmu. Oba dva nováčci dokázali spolupracovat na 14 společných brankách, což nevypadá zrovna jako kdovíjaký výkon. Avšak když vezmeme, že se jeden, nebo druhý podíleli celkem na 82 gólech ze 195, které Red Wings v této sezoně vstřelili, je to podíl na 42,1 % brankách. To je výborné číslo na to, že je to jejich první velká sezóna!

„Byli vynikající,“ řekl útočník Wings Oscar Sundqvist. „Jsem velmi ohromen tím, jak velkým přínosem jsou a jak moc jsou talentovaní. Budou z nich dvě superhvězdy této ligy. Je to velká zábava být jim nablízku a vidět, jak se vyvíjejí. Myslím, že fanoušky Detroitu budou udivovat svými výkony ještě po mnoho let.“

Není první velká sezona těchto mladíků pro ně příliš těžká a unavující? Ne, není. Pouze čtyři hráči Detroitu naskočili do všech 68 zápasů tohoto ročníku – útočníci Pius Suter a Sam Gagner a právě Seider s Raymondem.

Od sezóny 1990-91 je to první ročník, kdy má Detroit takto produktivní dvojici nováčků. Wings právě v sezoně 1990-91 přivedli do NHL 15 nováčků a získali v NHL maximum 189 bodů. Nejproduktivnější byl Sergej Fjodorov (38g-41a-79b), který skončil druhý v hlasování o Calder Trophy (vyhrál Ed Belfour, 6. skončil Jaromír Jágr) a Johan Garpenlov (18g-22a-40b). A byli to tito dva, kteří byli poslední, co prolomili hranici 40 bodů.

Přejme si, ať se našim dvěma nováčkům, ale vlastně i celému týmu, daří v příštích sezonách ještě o něco lépe.

(zdroj: detroithockeynow.com, foto: detroithockeynow.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *