Po slibném začátku strmý pád na závěr sezóny?

Když se vloni na podzim roztočila kola nové sezóny NHL, všichni fanoušci Rudých křídel byli zvědaví, jak si povede jejich tým, který už začal přetvářet k obrazu svému GM Steve Yzerman. A nutno říci, že ze začátku byli i plní naděje, protože se organizaci až nečekaně dařilo. Hráči stříleli více gólů a dostávali jich méně než v minulém ročníku.

Nováčci, Moritz Seider a Lucas Raymond, vlétli do své první velké sezony vskutku excelentně a do sestavy Detroitu přinesli energii a radost ze hry. Dylan Larkin a Tyler Bertuzzi byli velmi produktivní a vedli tým za vítězstvím. Alex Nedeljkovic se po rozpačitém startu dostal do výborné formy a několikrát doslova svými zákroky urval dva body na stranu Red Wings. Na příčky zajišťující play off sice pořád něco chybělo, ale už jen to, že se o Rudých křídlech začalo mluvit v prognózách expertů NHL, byl proti minulým letům významný pokrok. Až do doby kolem svatého Valentýna.

Nadějná sezóna se začala hroutit jako domeček z karet a díky několika prohrám v řadě odešlo také nadšení ze hry. Když se podívám v kabině kolem sebe, nevidím ve tvářích kluků teď bohužel žádnou radost tak, jako tomu bylo ze začátku sezóny,“ řekl Larkin po nedělní prohře 2:5 na hřišti Ottawy. „Musíme zabrat, začít zase hrát hokej, který nás zdobil při vstupu do letošního ročníku.“

Red Wings s bilancí 26-34-9 nevyhráli šest posledních zápasů (0-4-2), čímž vyrovnali černou sérii, kterou měli před nedávnem. A když půjdeme jen o malý kousek zpátky, tak za posledních 18 duelů mají tři výhry, 12 proher a tři zápasy, kde brali pouze bod. Inkasovali více gólů než kterýkoliv jiný tým v lize (3,86 branky na zápas).

„Jo, kluci jsou frustrovaní,“ šeptal zklamaně muž s céčkem na hrudi. „Už před trade deadline nebyl tým v dobrém rozpoložení. V tuto dobu jsme měli asi nejtěžší program v sezóně, nevyhrávali jsme a sami jsme se dostali do situace, kdy se nám vůbec nedařilo. Letos jsme byli play off nejblíže za posledních pár let, o to bolestnější je vidět teď kluky, jak mají po zápasech svěšené hlavy. Ze začátku sezóny jsme hráli dobře především doma, ale pak jsme úplně odpadli. Je to pro mě velké zklamání. Na těch pár posledních utkání musíme ze sebe dostat všechny síly, které nám zbyly, musíme se rvát a bojovat, abychom ukončili aspoň trochu se ctí tuto sezónu. Nemůžeme jít s takovýmto přístupem do dalšího ročníku. Musíme najít způsob, jak získat zpátky pozitivní náboj a radost ze hry.“

Red Wings z úterý na středu hostí Boston Bruins a potom hned další den hrají ve Winnipegu s místními Tryskáči. „Jsme mladý tým, musíme si zapamatovat, jaké to bylo, když se nám dařilo, jak blízko jsme byli play off. Vždyť jsme jednu chvíli ztráceli pár bodů,“ navázal na své předchozí věty Larkin. „Musíme teď udělat šňůru výher a vzít si z toho ponaučení.“

Jeden z těsných duelů rozhodl v prodloužení Ondřej Palát z Tampy Bay.
Jeden z těsných duelů rozhodl v prodloužení Ondřej Palát z Tampy Bay.

Nepovedený závěr základní části by mohl vést k daleko větším změnám, než tým plánoval, včetně té na trenérské pozici, protože postavení trenéra Jeffa Blashilla nestojí právě teď na pevných základech. „Každý v naší šatně o něco hraje. Někdo hraje o lepší roli v týmu, někdo o další smlouvu. Ale musíte mít především chuť hrát a mít radost ze hry. Musíte mít zápal pro hru, musíte si užít ten zápas, kdy vyhrajete o gól. To je ta pravá láska ke hře,“ zněla emotivní slova z úst velkého srdcaře Dylana Larkina.

Před nedělním zápasem s Ottawou měl trenér Blashill proslov ke svým hráčům a nabádal je, aby si šli utkání užít. Bohužel Detroit opět prohrál. „Není pochyb o tom, že právě teď jsme mentálně na dně a zcela poražení,“ vysvětloval Blashill. „To není však žádná omluva pro to, jaký hokej teď předvádíme. Chceme to napravit, musíme to napravit, ale realita je teď taková, že nevíme jak. Musíme se od toho dna odrazit sami, nikdo jiný to za nás neudělá. Některé celky, se kterými hrajeme, na tom dně byly také. Prošly si svým vlastním peklem, a jsem si jistý, že to pro ně bylo stejné utrpení, jako je to nyní pro nás. Teď se jen baví hokejem. Letos to byla lepší sezóna, a jakmile se nám přestalo dařit, snažili jsme se získat co nejrychleji zpět naši ztracenou sebedůvěru, energii a pozitivní myšlení. To se nám nepodařilo a my teď musíme najít způsob, jak hráčům vrátit zpět jejich chuť do práce a zápal do hry, aby z ní měli radost každý den,“ zakončil svůj proslov trenér Jeff Blashill.

Slova jako je frustrace, zklamání a hledání způsobu, jak se dostat ven z výkonnostního útlumu slyšíme poslední týdny od kapitána Larkina nebo od trenéra Blashilla čím dál častěji. Zlepšení ale nepřichází. Zhoršené výkony celého týmu tak trochu vylepšují výborní mladíci Seider a Raymond, ale sami na vše nestačí. Do konce sezony zbývá ještě 13 zápasů a poté nastane těžká práce pro Steva Yzermana, generálního manažera, který je proslulý svými překvapivými tahy a nebojí se i radikálnějších rozhodnutí. Nezbývá než věřit, že právě on dokáže vybudovat ve Městě motorů tým, který bude opět schopný útočit na vysněný pohár Lorda Stanleyho.

(zdroj: mlive.com, foto: mlive.com, octopusthrower.com)

One Comment on “Po slibném začátku strmý pád na závěr sezóny?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *