Téměř dva roky nehrál kvůli zraněním, z ledu ho vezla sanitka. Nyní je McIsaac blízko NHL

65 utkání ze 66 odehrál v letošním ročníku na farmě obránce Jared McIsaac. Pro dvaadvacetiletého talentovaného levého obránce to je skvělá zpráva. Po těžkých zdravotních problémech je zpět a dost možná brzy vypomůže i Detroitu.

První branku v AHL vstřelil v zápase, ve kterém se po úvodní trefě na ledovou plochu sesypali plyšové hračky. Bylo to příhodné. Takový menší humbuk. Určitě k tomu byl důvod, vždyť skóroval hokejista, který mohl mít dávno po kariéře. „Posledních pár let to byla vážně dlouhá cesta. Góly jsou skvělé, ale pro mě je důležité, že vůbec hraji. Ten zápas byl úžasný, bylo to skvělé dát gól před takovým publikem,“ uvedl kanadský zadák.

Poté se odmlčel.

Není se čemu divit. McIsaac měl ve 21 letech za sebou operovaná obě ramena, v posledních dvou sezónách vynechal drtivou většinu utkání. Ve finské lize si jedno z ramen poranil asi po deseti sekundách prvního utkání, následně musel na operaci. Doufal, že během covidové sezóny odehraje nějaké duely v Evropě. Nestalo se…

Na tréninkovém kempu mladíků Red Wings dostal prostor, aby si zvedl sebevědomí. Měl být hvězdou výběru, jenže v jednom z utkání byl naražen zezadu hlavou proti mantinelu. Se zafixovanou hlavou ho vezla sanitka do nemocnice, podezření na poranění páteře nebo končetin se naštěstí nepotvrdilo, z bezvědomí se dokázal vcelku rychle probrat.

Video tvrdého zákroku ZDE

Nyní má na svém kontě bývalý juniorský šampión ve zmíněných 65 zápasech hned 23 bodů (5+18). V kádru Griffins patří k tomu lepšímu, je druhým nejproduktivnějším obráncem a devátým nejproduktivnějším hráčem. 

Vybrán byl na draftu 2018, Detroit na něho ukázal ve druhém kole. Zaujal svým hokejových IQ a velkým potenciálem. Velmi působivá čísla zaznamenal v juniorské lize a zdálo se, že přesně odpovídá tomu, co Rudá křídla od beka budou chtít. Řada zranění ale výrazně zpomalila jeho vývoj a možný vzestup v hierarchii organizace. 

„Podle mě je sebevědomí všechno. Obzvláště jako mladší hráč, který začíná mezi profesionály. Nesmírně důležité je věřit si. Projdete si různými vzestupy a pády, to vás formuje,“ říká McIsaac.

Klíčem podpora z okolí

Nejdůležitější pro něho byla podpora, které se mu dostalo od Red Wings a jejich pracovníků či bývalých hráčů. Jedním z nejvíce podporujících hlasů v organizaci Rudých křídel se ukázal obránce Niklas Kronwall. Ten se na začátku kariéry také potýkal s vlastními problémy a zraněním, pro mladého beka tak měl pochopení a spoustu rad.

„S Kronnerem mám dobrý vztah. Mluvil jsem s ním o svých neduhách s rameny, tak nějak jsem se od něj sem a tam něco dozvěděl. Pomohl mi, je skvělý. Vždycky když ho poslouchám, jsem jedno velké ucho. V Detroitu byl neuvěřitelným hráčem ve všech sezónách,“ vysekl McIsaac poklonu bývalému obránci našeho týmu. 

Na ledě se talentovaný hráč potkal třeba s veteránem Brianem Lashoffem, jenž hýří zkušenostmi z NHL i AHL. „Hodně jsme spolu komunikovali. Je v našem týmu dlouho a zažil snad všechno. Rozhodně se ho neváhám na cokoliv zeptat, je na mě opravdu hodný,“ váží si tohoto zájmu McIsaac.

Šance v NHL klepe na dveře

Shodou okolností by se mohl dvaadvacetiletý obránce dostat brzy do sestavy Rudých křídel. Všem levým obráncům kromě Jordana Oesterleho bude v létě končit smlouva a vzhledem ke stálé výkonnosti kanadského mladíka se jeví příhodné dát mu šanci. I trenér Jeff Blashill uznal, že McIsaac v tomto ročníku hokejově vyzrál a vyrostl. To je velmi dobré znamení.

„Hraje solidní hokej. Myslím si, že u něho došlo k růstu. Zbrzdila ho výrazně zranění včetně toho na letošním turnaji prospektů. Nebylo to pro něho snadné období, ale doufejme, že právě i díky těmto výzvám vyrost. K tomu, aby se do NHL prosadil, bude potřebovat velkou psychickou odolnost, kterou si právě těmito problémy jistě vybudoval,“ uvedl hlavní kouč Red Wings.

McIsaac je za tato slova rád, ale sám ví, jak důležité je soustředit se na jeden den za druhým. „Samozřejmě je mým cílem dostat se do detroitského týmu, ale ještě tam nejsem. Musím dál pracovat na svojí hře. Den po dni. To je moje myšlení – jeden zápas za druhým, jeden den za druhým. Upřímně mám radost z toho, jak se moje výkonnost v průběhu sezóny zvyšovala,“ těšilo hráče, jehož strýc působí jako rozhodčí v NHL. 

„Klíčové je být zdravý. Nebude to lehké, ale musím zůstat soustředěný a být konzistentní ve svých výkonech. Vždy budou nějaké překážky, o čemž jsem se v posledních letech hodně přesvědčil, ale dám do toho všechno,“ tvrdí Jared McIsaac.

My tomuto sympatickému mladíkovi můžeme popřát jen hodně zdaru a doufat, že svou šanci v hlavním týmu chytne za pačesy a vyroste z něho důležitý obránce pro naší organizaci. 

Možná dřív, než jsme si mysleli.

(zdroj: detroithockeynow.com; foto: accesshockeymi.com)

One Comment on “Téměř dva roky nehrál kvůli zraněním, z ledu ho vezla sanitka. Nyní je McIsaac blízko NHL”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *