Okénko na farmu. Shrnutí sezóny Grand Rapids Griffins

Připravili jsme si pro vás nahlédnutí na farmu Detroitu do Grand Rapids Griffins hrající druhou nejvyšší kanadskoamerickou soutěž American Hockey League, zkráceně AHL. Griffins sídlí ve městě Grand Rapids ve státě Michigan. Vznikli v roce 1996. Tehdy působili v soutěži International Hockey League (IHL), která je obdobou současné ECHL (East Coast Hockey League). Okénko na farmu vám budeme servírovat pravidelně minimálně jednou měsíčně a budeme v něm probírat vše podstatné, co se v Grand Rapids děje. Tento první „díl“ bude specifický, jelikož v něm shrneme celý průběh aktuálního ročníku, včetně předsezónních prognóz a podobně. Pohodlně se usaďte, udělejte si kávu, jdeme na to.

Historie

Grand Rapids Griffins vznikli v roce 1996. Od tohoto roku působili jako nezávislý klub v IHL. Takto fungovali do roku 1999, kdy se Griffins stali farmou Ottawy Senators. V roce 2001 se připojili k AHL a stali se farmářským klubem Detroitu Red Wings. Nejúspěšnější roky zažilo Grand Rapids v letech 2013 a 2017, kdy získali Calder Cup, tedy trofej pro vítěze AHL. Ze zisku Calder Cupu v dresu Griffins se radovali i Češi a Slováci. V roce 2013 to byli Petr Mrázek, Tomáš Jurčo, Tomáš Tatár a Andrej Nestrašil. Na ně navázali v roce 2017 Filip Hronek, Tomáš Nosek a Martin Frk. 

Systém AHL

American Hockey League má v této sezóně 31 účastníků, jelikož farma Seattle Kraken se připojí až od následující sezóny. Do soutěže vstoupí tým Coachella Valley Firebirds. Kraken sdílí pro aktuální ročník farmu s Floridou Panthers, jejich partnerským klubem jsou Charlotte Checkers. Grand Rapids působí v Západní konferenci a Centrální divizi AHL. Divizními rivaly jsou Chicago Wolves (farma Caroliny Hurricanes), Iowa Wild (farma Minnesoty Wild), Manitoba Moose (farma Winnipegu Jets), Milwaukee Admirals (farma Nashvillu Predators), Rockford IceHogs (farma Chicaga Blackhawks) a Texas Stars (farma Dallasu Stars).

Velkým specifikem AHL je to, že týmy z rozdílných divizí mohou odehrát v základní části jiný počet zápasů, a sice 76, 72 nebo 68 utkání. Vítěz základní části získá The Macgregor Kilpatrick Trophy a je určen na základě procentuálního zisku bodů. V nižší soutěži se postupuje do play-off podobným způsobem, jako v NHL, tedy důležité je postavení v divizi, nikoliv v konferenci. U Centrální divize postupuje do vyřazovací části prvních pět klubů. Celkovou tabulku s přehledným vyobrazením aktuální situace v celé soutěži, včetně například nutného počtu bodů pro kvalifikaci do play-off, pro zajištění prvního místa v divizi či zisk titulu v celé AHL naleznete zde. Tabulky jsou pravidelně aktualizovány.

25 let existence

Griffins v této sezóně oslavují 25 let existence (1996-2021). Oslavy tohoto milníku měly proběhnout již v minulém ročníku, kvůli pandemii COVID-19 však byly odloženy, až se do domácího stánku Van Andel Areny vrátí fanoušci. Zároveň se jedná o 20. sezónu, kdy působí jako farma Red Wings. Grand Rapids vede čtvrtým rokem jako trenér Ben Simon, který předtím působil jako asistent úspěšného kouče Todda Nelsona, a byl i u vítězství v AHL v roce 2017. Simonovými asistenty jsou Mike Knuble, Todd Krygier a Matt MacDonald. Koučem brankářů je Brian Mahoney-Wilson. Generálním manažerem naší farmy je bývalá hvězda Edmontonu Oilers či Dallasu Stars Shawn Horcoff.

V Grand Rapids navíc v této sezóně oslavují také nejdéle sloužícího kapitána v historii tohoto klubu, Jeffa Hoggana, který zde působil v letech 2012-2016, a byl tedy kapitán při zisku prvního Calder Cupu v roce 2013. Jeho číslo 10 vyvěsili pod strop Van Andel Areny dne 2. 4. 2022 v souboji s Texas Stars. Hogganova 10 se tak přidala k číslu 7 Michela Picarda a 24 Travise Richardse. Toto jsou jediní tři Griffinové, jimž se dostalo takovéto pocty.

Před sezónou

Poslední sezóna, stejně jako ročník 2019/2020, se nedokončila. Grand Rapids odehráli 32 utkání s bilancí 16-12-4 a skončili třetí v Centrální divizi. Před touto sezónou posílili tým Bena Simona Ryan Murphy, Wyatt Newpower a Kirill Ťuťajev. Klíčovými odchody lze nazvat ukončení pětileté anabáze Dylana McIlratha, odchod volby v 1. kole draftu Dennise Cholowskiho a podpis v organizaci Wild Dominica Turgeona, který také u Griffins působil pět ročníků. Grand Rapids šli do sezóny s kompletně obměněnou obranou stojící na nově příchozím Murphym, ale také na silných zkušených becích Lukovi Witkowskim a Dan Renoufovi. Otazníkem před startem ročníku byl především Jared McIsaac, který si své vytrpěl se svými zraněními. O nich jsme se více rozepsali zde.

Obměnou prošel také post maskovaných mužů, před posledním ročníkem měl být jasnou jedničkou farmy Calvin Pickard, kvůli COVID protokolu však většinu sezóny strávil v taxi squad s Red Wings. Plnohodnotně nahradit jej nedokázali Pat Nagle, Kevin Boyle a Kaden Fulcher, jelikož pouze Fulcher se dokázal dostat nad hranici 90 % úspěšnosti zákroků. Nagle a Boyle v létě Griffins opustili, a tak přišel švédský talent Victor Brattström. Jedničkou však pro tuto sezónu je znovu Calvin Pickard, záda mu kryjí zmínění Fulcher s Brattströmem.

Dalším faktorem dohadů před novým ročníkem byla hra v oslabení. V posledním ročníku byla tato činnost jednou z nejhorších v soutěži. Úspěšnost početní nevýhody v ročníku 2020/2021 byla pouhých 74,5 %, třetí nejhorší ze všech hrajících týmů. Opačným případem však byla hra v početní převaze, jejíž úspěšnost 30 % byla druhou nejlepší po Clevelandu Monsters, kteří měli lepší přesilovou hru o půl procenta.

Sezóna 2021/2022

Po 67 odehraných kláních v letošním ročníku se Griffins nachází na posledním místě Centrální divize. Sezónu již nyní lze označit za neúspěšnou. Tým získal doposud pouze 49,3 % možných bodů. Naděje na play-off je tatam, jelikož týmu chybí k dnešnímu dni 24 bodů, které ve zbývajících devíti střetech získat zkrátka nemůže. Je na čase zhodnotit sezónu, dokončit ji s úctou a připravit se na příští ročník. Největším problémem bylo střílení branek. Tým z Michiganu dal pouze 182 gólů, což stačí na 25. místo v celé AHL. Dalším velkým problémem bylo, že Grand Rapids zvládlo v dosavadním průběhu základní části získat na domácím ledě pouze 50 % bodů, což jej řadí na 28. místo soutěže.

Neúspěchem v sezóně je i hra v početní nevýhodě. Pokud se před sezónou očekávalo, že v této herní situaci budou Griffins lepší než v předchozím ročníku, přišlo tvrdé vystřízlivění. Úspěšnost v oslabení tohoto týmu v aktuálním ročníku dokonce klesla na 73,8 %. Tým z Michiganu je v této statistice třetím nejhorším týmem soutěže. Speciální týmy Grand Rapids celkově v letošní sezóně příliš nezářily. Na pováženou je také fakt, že tým doposud inkasoval šest gólů při vlastní početní výhodě, což je dělený druhý nejhorší výsledek. 

Jednotlivci

Nejlepším střelcem týmu v tomto ročníku je zatím Turner Elson s 20 přesnými zásahy. Následují Riley Barber a Jonathan Berggren s 18, respektive 16 góly. Nahrávačům vévodí Taro Hirose a Berggren s 33 přihrávkami. Za nimi je Barber, který připravil pro spoluhráče 21 gólových nahrávek. Bodově nejlepším hráčem dosavadního průběhu sezóny je Berggren, který má na kontě již 49 kanadských bodů. O dva méně zaznamenal Hirose, ale vzhledem k tomu, že někdy nastupoval i v Detroitu, má odehráno podstatně méně zápasů. Třetí místo v této statistice okupuje Elson se 41 zářezy. 

Mezi obránci vévodí bodování letní akvizice Ryan Murphy s 29 body, z toho zatím vstřelil jedenáct branek. Na druhém místě se nachází mladík Jared McIsaac s 24 bodovými příspěvky. Žádný jiný obránce Griffins se nepřehoupl přes dvacetibodovou hranici, ale co hůř, ani přes patnáct bodů. Krom Murphyho, pouze dva obránci vstřelili alespoň pět gólů, a to McIsaac a Brian Lashoff, oba zaznamenali přesně pět střeleckých zápisů.

Nejtrestanějším hráčem Grand Rapids je útočník Dominik Shine, který si v 62 startech připsal 123 trestných minut. Ve statistice přítomnosti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách je nejlepším obránce Dan Renouf s +12. Následuje útočník Tyler Spezia s +10. O třetí místo se dělí Luke Witkowski, který již však není v naší organizaci, a Shine s bilancí +6.

Kompletní týmové statistiky naleznete zde.

Brankáři

Do branky se dle očekávání nejčastěji dostal Calvin Pickard, který nastoupil k 43 utkáním. Dost šancí dostal i mladík Victor Brattström, který se do klece postavil v 25 případech. Dva starty si připsal také Kaden Fulcher. Přísnější měřítko snesl jen zkušený Pickard, ten zvítězil ve 21 případech, prohrál 16 klání a v prodloužení či po nájezdech padl pětkrát. Úspěšnost zásahů vyšponoval na 91,8 %, inkasoval průměrně 2,58 gólu na zápas a jednou udržel čisté konto.

Brattström zažívá solidní první ročník v zámoří. Bilanci v zápasech má 7-13-3, zapsal jeden čistý štít, lapil 89,3 % soupeřových střel a za svá záda pustil 3,45 branek na jedno klání. Za zmínku také stojí, že čelil 15 samostatným nájezdům, z nichž inkasoval pouze dvakrát, což činí úspěšnost 86,7 %. Například Pickard má v této statistice 50% úspěch, jelikož z hokejových penalt dostal tři góly při šesti pokusech.

Závěrem

Okénko na farmu do Grand Rapids se od nynějška stává pravidelnou součástí našeho webu. Klidně se s námi podělte o vaše názory na dění v tomto klubu, případně nám sdělte, co dalšího vás o Griffins či AHL zajímá, co byste v této rubrice uvítali.

(zdroj: griffinshockey.com, eliteprospects.com, theahl.com; foto: vanandelarena.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *