Game #77 | Základní část se blíží svému konci, Detroit se utká s Tampou Bay

01:05. V takovou dobu podle našeho času začne 77. utkání Rudých křídel v sezóně 2021/22. Na Detroit čeká další výzva, tentokrát naši hokejisté zamířili na Floridu, kde se utkají s Tampou Bay Lightning.

Stojí za připomenutí

  • Oba týmy se potkávají v tomto ročníku počtvrté a naposledy
  • Lepší bilanci má Tampa, která vyhrála ve všech případech, Detroit ovšem dokázal dvě utkání dostat do prodloužení
  • Naposledy jsme se s Lightning utkali 26. března a na svém ledě jsme padli 1:2 po prodloužení, vyrovnaný duel rozsekla Tampa Bay dvěma využitými přesilovkami 
  • 32 bodů je aktuální rozdíl mezi těmito organizacemi v tabulce

Z kabiny Red Wings

Detroitu se díky dvěma poměrně jasným víkendovým porážkám – s New Yorkem Rangers 0:4 a s Floridou Panthers 1:6 – povedlo pustit před sebe v tabulce Buffalo Sabres. Aktuálně jsme tak šestí v Atlantické divizi s pětibodovým náskokem na Ottawu Senators. Poslední Montreal už nás přeskočit jistě nemůže. V rámci Východní konference nám patří 12. místo, za námi je čtyřlístek Ottawa, New Jersey, Philadelphia a Montreal. V tabulce celé NHL je horších sedm organizací.

Pro fanoušky Rudých křídel ovšem nemáme dobré zprávy. Do závěru ročníku nás snad až na dvě bitvy s Devils čekají samí těžcí soupeři – Tampa Bay, Florida, Toronto a Pittsburgh. Navíc nám bohužel vypadl kapitán Dylan Larkin, jenž absolvoval operaci a do konce sezóny jistojistě nezasáhne. Podle aktuálních informací bude jeho rekonvalescence trvat zhruba deset týdnů, takže stihne přípravný kemp i start dalšího ročníku. Na marodce doplnil dlouhodobě zraněného Robbyho Fabbriho, mimo jsou také Givani Smith a Carter Rowney.

I přes tyto nepříjemnosti se rozhodně vyplatí sledovat Red Wings dál. Obránce Moritz Seider se blíží hranici 50 bodů, aktuálně mu chybí na tuto metu tři. Stal by se prvním obráncem Detroitu od sezóny 2010/11, který na toto číslo dosáhl. Tehdy zaznamenal 62 bodů jistý Nicklas Lidström. Tyler Bertuzzi bude hrát už pouze pětkrát, přesto mu tři góly stačí k tomu, aby dosáhl na hranici 30 tref. Stalo by se tak poprvé od ročníku 2018/19, kdy bychom měli dva třicetigólové střelce (nyní Bertuzzi, Larkin a tehdy Larkin, Athanasiou). 

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, DeKeyser, Hronek, Staal, Walman, Lindström – Raymond, Larkin, Bertuzzi – Zadina, Suter, Vrána – Erne, Rasmussen, Gagner – Barber, Stephens, Veleno.

Aktuálně od soupeře

75 zápasů, 100 nasbíraných bodů. Taková je bilance Blesků, kteří se díky tomu vyhřívají na třetí pozici v Atlantické divizi. Ta znamená přímý postup do play off, jenže pouze o tři body za nimi na divoké kartě jsou hráči Bostonu Bruins. Nic tedy není rozhodnuté. Pro komplexnost doplňujeme, že Tampa Bay je pátá ve Východní konferenci a v tabulce celé NHL se nachází na 9. pozici. 

Útok se opírá zejména o Stevena Stamkose, zkušený centr zaznamenal 84 bodů (33+51) v 74 zápasech a ukazuje, že věk je opravdu pouze číslo. Co se týmových pronásledujících týče, produktivní je i obránce Victor Hedman (75 zápasů, 72 bodů) či mladíček Brayden Point (61 zápasů, 55 bodů). Komu se zatím nedaří a v týmu se hledá, je drahá posila před trade deadlinem, Brandon Hagel v 15 duelech nastřádal pouze tři přesné trefy. V brankovišti se věří Andreji Vasilevskému, který má na svém kontě již 58 zápasů v této sezóně. Stabilní dvojkou je Brian Elliott.

Že by měli hokejisté Lightning v dubnu nějak extra oslnivou formu? Ani ne. Na začátku měsíce sice vyřídili slabé Chicago 5:2, poté si však připsali hned čtyři porážky v řadě – doma s Montrealem (4:5sn), Torontem (2:6), ve Washingtonu (3:4) a ve své hale s Bostonem (1:2p). Chuť si spravili na Buffalu vítězstvím 5:0, jenže poté nedokázali skórovat v aréně Dallasu (0:1). Sérii pěti zápasů v řadě v domácím prostředí načali výhrami nad Anaheimem (4:3p) a Winnipegem (7:4). Po Detroitu je ještě před svými fanoušky čeká Toronto a Nashville.

Trenér Jon Cooper musí být naprosto spokojený, protože nemá v kádru žádnou absenci, takže se může spolehnout na služby všech svých hráčů.

Hvězda v týmu soupeře

Victor Hedman. Dvojnásobný držitel Stanleyova poháru prožívá v jednatřiceti letech další skvělou sezónu. Po 75 odehraných zápasech má na svém kontě 72 bodů (19+53). Povedlo se mu překonat jeho střelecké maximum, kousek má i do prolomení osobního rekordu v asistencích (tři přihrávky na srovnání sezóny 2016/17) a každým dalším bodem vytvoří kariérní maximum. Aktuálně se nachází na třetím místě v produktivitě všech ligových obránců, nad ním jsou pouze Cal Makar a nedostižný Roman Josi. Vypadalo to, že se švédský zadák trochu zastavil, neboť v šesti zápasech v řadě posbíral pouze dva body (0+2), nicméně v tom posledním výrazně pomohl ke zničení Winnipegu 7:4 čtyřmi přihrávkami. Hedman skvěle rozehrává přesilovou hru, pracuji výborně na modré čáře a je takovým ostřelovačem, jehož by každá organizace chtěla.

Sestava Lightning z minulého zápasu:
Elliott – Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Point, Paul – Colton, Stamkos, Palát – Hagel, Cirelli, Killorn – Perry, Bellemare, Maroon.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Adam Erne, Mitchell Stephens, Luke Witkowski
Tampa Bay Lightning

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 76 – Lucas Raymond, Pius Suter, Moritz Seider
Góly: 31 – Dylan Larkin
Asistence: 41 – Moritz Seider
Body: 69 – Dylan Larkin
+/-: +2 – Marc Staal
Trestné minuty: 108 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri, Dylan Larkin, Tyler Bertuzzi
Body v přesilovce: 20 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Pius Suter, Sam Gagner
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 212 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 26 % – Carter Rowney
Hity: 153 – Adam Erne
Zblokované střely: 152 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 754 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 19 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,32 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,12 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Tampa Bay Lightning

Odehrané zápasy: 75 – Alex Killorn, Victor Hedman, Corey Perry
Góly: 33 – Steven Stamkos
Asistence: 53 – Victor Hedman
Body: 84 – Steven Stamkos
+/-: +24 – Victor Hedman
Trestné minuty: 109 – Patrick Maroon
Góly v přesilovce: 12 – Steven Stamkos
Body v přesilovce: 28 – Victor Hedman
Góly v oslabení: 2 – Mathieu Joseph
Body v oslabení: 3 – Mathieu Joseph
Vítězné góly: 9 – Steven Stamkos
Góly v prodloužení: 3 – Steven Stamkos
Počet střel: 211 – Steven Stamkos
Úspěšnost střelby: 18 % – Alex Barre-Boulet
Hity: 149 – Erik Černák
Zblokované střely: 121 – Ryan McDonagh
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 901 – Victor Hedman
Počet vychytaných vítězství: 35 – Andrej Vasilevskij
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,34 – Brian Elliott
Úspěšnost zákroků: 91,66 % – Andrej Vasilevskij

(zdroj: nhl.com, dailyfaceoff.com, nhlportal.cz, mlive.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *