Jako Dahlin, Hedman či Sedinovi! Prospekt Detroitu získal prestižní ocenění v SHL

William Wallinder se díky výkonům v letošním ročníku katapultoval mezi nejnadějnější detroitské mladíky. Ve středu se dočkal ohromné pocty, když byl jmenován Nejlepším juniorským hráčem sezóny SHL, nejvyšší švédské soutěže. 

Detroit na devatenáctiletého beka ukázal na draftu 2020, tehdy přišel na řadu jako 32. ze všech draftovaných hokejistů. Aktuálně je Wallinder druhým hráčem, kterému se povedlo v Rögle zazářit. V minulém ročníku získal cenu pro nejlepšího obránce SHL Moritz Seider. V letošním ročníku hraje německý bek v Detroitu a je favoritem na zisk Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. 

Může jít Wallinder v jeho stopách?

Těžko říct, co bude dál, ale v této sezóně prokázal obrovský posun. Mladý obránce hrál ještě loni v druhé nejvyšší lize, za MODO nastoupil do 43 zápasů a připsal si šest bodů (1+5). Po přesunu do Rögle okusil poprvé SHL, po pomalejším startu se dokázal natrvalo usadit do kádru jednoho z nejlepších týmů soutěže a za 47 utkání v základní části vstřelil čtyři góly a na dalších 15 přihrál. V deseti duelech play off se jednou střelecky prosadil. Nebodoval v žádném ze 13 zápasů hokejové Ligy mistrů, přesto jí se svým týmem vyhrál. Stal se nejproduktivnějším juniorem (do 20 let), a tak mu bylo uděleno i zmíněné ocenění.

„Pomohlo mi vedení Detroitu, které v Rögle mělo loni Seidera. Už tehdy s nimi měli dobrý kontakt, takže mi dali nějaké tipy, jak to tu chodí,“ culil se devatenáctiletý benjamínek, jenž sám sebe popisuje takto: „Jsem ofenzivní obousměrný obránce, který se rád zapojuje do hry, podporuje ofenzívu a vytváří útoky. Jsem dobrý bruslař, velmi pohyblivý.“

Ziskem tohoto ocenění se Wallinder zařadil po bok nejlepších švédských hráčů všech dob. V minulosti tuto cenu získali například Daniel a Henrik Sedinovi, Peter Forsberg, Mats Sundin, Henrik Lundqvist či ze současných hráčů NHL Victor Hedman, Nicklas Backström, Viktor Arvidsson, Rasmus Dahlin či Jacob Markström. 

Mezi předchozí vítěze patří i volby Red Wings v prvním kole a shodou okolností také obránci – Niklas Kronwall (2001) a Anders Eriksson (1995). Prvně jmenovaný je současně členem organizace Red Wings, ve své rodné zemi pomáhá mladé naděje rozvíjet.

U Wallindera se mu to náramně daří.

(zdroj: detroithockeynow.com, eliteprospects.com; foto: wingsnation.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *