Kdo bude novým trenérem Red Wings? Představujeme 10 možných kandidátů

Rukopis Stevea Yzermana v organizaci Detroit Red Wings je znát čím dál víc. Díky jeho prvním dvěma výběrům v prvním kole draftu, Moritzi Seiderovi a Lucasi Raymondovi, byl letošní ročník zase o něco lepší. Za tři roky ve funkci generálního manažera přepracoval téměř dvě třetiny soupisky. Nyní má Yzerman před sebou další těžký úkol. Přivést do týmu trenéra, který bude mít chuť a sílu pracovat na přestavbě kádru. 

Red Wings v sobotu oznámili, že Jeff Blashill po sedmi sezónách končí ve funkci hlavního trenéra. Po značně nepovedených výkonech v posledních dvou měsících, byl tento krok zřejmě nevyhnutelný. Hráči potřebují nový hlas, nový impuls a je třeba na ně vyvíjet neustále tlak, aby pracovali tvrději. Yzerman potřebuje někoho, kdo urychlí přestavbu. Neočekávejme však, že tým, který v těžké Východní konferenci skončil s odstupem 26 bodů mimo konečné umístění v play-off, v příští sezóně postoupí do vyřazovacích bojů.

Než Steve Yzerman ukáže na někoho z kandidátů, stráví čtením jejich profesních životopisů mnoho hodin. Mohl by vybrat mladého, nadějného trenéra z AHL nebo slibného asistenta některého z týmů NHL. Mohl by se rozhodnout pro staršího šéfa lavičky s osvědčenými výsledky. Nebo by dokonce mohl jít úplně jinou cestou a dát šanci evropskému trenérovi se silnou reputací.

Jako GM Tampy Bay Lightning udělal trenérskou rošádu dvakrát. Poprvé zvolil v roce 2010 Guye Bouchera a v roce 2013 Jona Coopera. Ani jeden z nich neměl trenérské zkušenosti z NHL. Boucher sice moc velkou díru do světa neudělal, ale co dokázal Cooper, už všichni víme.

Ihned po odstoupení Blashilla se začaly rojit spekulace expertů i fanoušků o tom, kdo by mohl vést Rudá křídla. A tak jsme se rozhodli představit vám 10 eventuálních jmen, jejich silné a slabší stránky.

Rikard Grönborg (53 let):

Bývalý švédský reprezentační trenér a současný trenér ZSC Lions Curych ve Švýcarsku.

«Pro: Uznávaný zkušený kouč, který trénoval nejvýznamnější švédské hráče a má zastánce v Nicklasi Lidströmovi. V roce 2017 a 2018 dovedl tým Švédska ke zlatým medailím. Yzerman má dost odvahy k překvapivým tahům.

«Proti: Jeho jedinou trenérskou zkušeností v Severní Americe bylo trénování v americké juniorské lize třetí úrovně (AWHL). NHL měla pouze dva trenéry evropského původu (Alpo Suhonen v Chicagu a Ivan Hlinka v Pittsburghu, oba angažovaní v roce 2000). Ani jeden nevydržel dlouho.

Claude Julien (62 let):

Tento měsíc povede na mistrovství světa Kanadu.

«Pro: Zkušenosti, v roce 2009 získal Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra NHL a vyhrál s Bostonem Stanley Cup (2011). Jako asistent trenéra si na krk pověsil také zlaté medaile z Olympiády (2014 Soči) a Světového poháru (2016 Toronto).

«Proti: Měl dvě neúspěšné stáže v Montrealu. Poté, co se dostal nečekaně s Canadiens do finále Stanley Cupu, byl na začátku minulé sezóny pro špatné výkony vyhozen. Během play-off 2020 měl zdravotní problémy se srdcem. Díky těmto problémům a věku se možná nehodí pro přestavbu mladého týmu.

Derek Lalonde (49 let):

Asistent trenéra Tampa Bay Lightning.

«Pro: Yzerman ho dobře zná a prý si ho velmi oblíbil; byl totiž generálním ředitelem v Tampě, když byl Lalonde v roce 2018 najat. V sezóně 2011/12 vyhrál Clark Cup (trofej pro šampiona) s Green Bay Gamblers (USHL), čímž si vysloužil ocenění trenér roku. Toto ocenění dostal taktéž v sezóně 2014/15 s Toledem Walleye (ECHL), což je druhý záložní tým Red Wings. A ve výčtu úspěchů nesmí chybět ty nejdůležitější: z posledních dvou sezón má s Tampou dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu.

«Proti: Tým zřejmě nebude chtít najímat nezkušené trenéry, kteří nikdy sami netrénovali tým NHL, jak tomu bylo v případě Blashilla.

Lane Lambert (57 let):

Asistent trenéra New York Islanders.

«Pro: Dlouholetý asistent Barryho Trotze v Nashvillu, Washingtonu, kde v roce 2018 slavil Stanley Cup a nyní pomáhá u týmu Islanders. Je považován už nějakou dobu za vycházející trenérskou hvězdu. Ti v Lambertově nejužším kruhu ho popisují jako někoho s úžasným citem pro koučování a kdo má vše potřebné k tomu, aby vedl úspěšný program přestavby. Přátelství Yzermana a Lamberta se datuje již od roku 1983, kdy oba začínali v Detroitu a bydleli spolu v jednom bytě. 

«Proti: Od čtyřletého působení v AHL Milwaukee v letech 2007-2011 nevykonával funkci hlavního trenéra.

Paul Maurice (55 let):

Během 24 sezón odtrénoval 1 685 zápasů za Hartford/Carolinu, Toronto a Winnipeg.

«Pro: Má bohaté zkušenosti a je velmi uznávaný. Ve 43 letech se stal v roce 2010 nejmladším trenérem, který odtrénoval 1000 zápasů v NHL. V sezóně 2001/02 vyhrál s Carolinou divizní titul a dostal se až do finále Stanley Cupu, kde prohrál s Detroitem. 

«Proti: V sezónně 2021/22 sám odstoupil po 31 zápasech z pozice trenéra Winnipegu Jets – mluví se o syndromu vyhoření. Pokud ho vyčerpává brzký neúspěch, mohl by to být riskantní krok.

Marco Sturm (43 let):

Asistent trenéra Los Angeles Kings.

«Pro: Dlouholetý obousměrný centr NHL. Čtyři roky byl trenérem a generálním manažerem národního týmu Německa, se kterým získal na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu stříbrné medaile. Je považován za vycházející hvězdu, podobně jako Lambert. Je mladý.

«Proti: Yzerman dokáže překvapit, ale vzal by někoho, kdo nikdy nebyl v Severní Americe hlavním trenérem?

Dave Tippett (60 let):

Zkušený trenér NHL. Vyhozen v letošní sezóně po 44 zápasech z Edmontonu kvůli nevyhovujícím výsledkům.

«Pro: Měl úspěch v Dallasu, kdy se mu podařilo překonat metu 50 vyhraných zápasů v jedné sezóně, což se před ním povedlo pouze šesti trenérům. Poté dovedl tehdejší Phoenix Coyotes 3x po sobě do play-off (2010-12). V roce 2010 vyhrál prestižní Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra sezóny.

«Proti: V posledních letech nemá žádné větší úspěchy, včetně nešťastných proher v prvním kole play-off s Oilers, přestože měli nejlepší dvojici ligy Connora McDavida a Leona Draisaitla.

Rick Tocchet (58 let):

Dlouholetý hráč a bývalý hlavní trenér NHL je studiovým analytikem televize TNT.

«Pro: Stejně jako Gerard Gallant se prezentoval drsným stylem koučování, který dokázal vzbudit respekt hráčů. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburgh Penguins – 1992 (jako hráč), 2016 a 2017 (jako asistent trenéra). V roce 2021 uveden do Síně slávy.

«Proti: Má škraloup v podobě propagace a financování hazardu. V roce 2007 se ke všemu přiznal a dostal dvouletý podmíněný trest.  Byl vyhozen z pozice hlavního trenéra Tampy Bay pouhých pět týdnů předtím, než se ze Stevea Yzermana stal v roce 2010 generální manažer Lightning.

John Tortorella (63 let):

Ohnivý dlouholetý trenér NHL si vzal roční pauzu, ale chce se vrátit na lavičku.

«Pro: V roce 2004 vyhrál Stanley Cup s Tampou Bay. V roce 2019 dovedl Columbus k jedinému vítězství v sérii play off právě nad Tampou Bay, která vyhrála President’s Trophy pro nejlepší tým základní části NHL. Dvojnásobný vítěz Jack Adams Award má přesně ten impulsivní styl, který by mohl být tím, co Red Wings potřebují, aby z hráčů dostali maximum.

«Proti: Může být příliš starý na přestavbu týmu (v červnu mu bude 64 let). Jeho temperament bývá někdy na škodu. Je známý svou konfrontační povahou.

Alain Vigneault (60 let):

Zkušený trenér NHL byl vyhozen v sezóně po 22 zápasech Philadelphií opět kvůli špatným výsledkům týmu.

«Pro: Má dobrou bilanci (722-489-35-117, W-L-T-OTL) a dovedl Vancouver (2011) a Rangers (2014) do finále Stanley Cupu, přičemž v obou případech prohrál. V sezóně 2006/07 vyhrál Jack Adams Award. V sezónách 2010/11 a 2011/12 vyhrál s Vancouverem Canucks Prezidentovu trofej, stejný úspěch se mu povedl v ročníku 2014/2015 s New Yorkem Rangers.

«Proti: Stejně jako Julien a Tortorella může být Vigneault příliš starý (14. května mu bude 61 let) na to, aby převzal mladý přestavovaný tým.

Ať už Detroit přivede na lavičku někoho ze zmíněných kandidátů nebo úplně někoho jiného, změna bude aspoň zezačátku příjemným oživením. Jestli si nový trenér povede lépe než Jeff Blashill, ukáže až čas. Přejme si, ať má Steve Yzerman šťastnou ruku při volbě nového lodivoda a do přestavby týmu tak zapadne další dílek skládačky.

(zdroj: mlive.com, foto: detroit.cbslocal.com, sportofusa.com, eliteprospects.com, prospeakers.com, taketonews.com, nhl.com, tvasports.ca)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *