Detroit si od něj hodně slibuje, teď prospekt Niederbach mění dres. Ve Frölundě skončil

Chytrý hokejista, technicky zdatný a všestranný. Tak by se dal popsat prospekt Red Wings Theodor Niederbach. Dvacetiletý centr či křídelník mění ve švédské lize dres. V organizaci Frölundy končí a přesouvá se k Rögle, kde se potká mimo jiné s další nadějí Rudých křídel, kterou je obránce William Wallinder.

Niederbach je v posledních letech považován za jednoho z největších talentů švédského hokeje. V roce 2020 byl vybrán Detroitem ve 2. kole z celkově 51. pozice. Tehdy před ním bylo vybráno sedm krajanů včetně Lucase Raymonda a právě Williama Wallindera. 

V organizaci Red Wings si draft šikovného útočníka pochvalovali. Cesta za velkou budoucností nyní povede přes Rögle, kde nadějný mladík uzavřel kontrakt na sezónu 2022/2023. 

„Cítím, že další rok ve Švédsku mi bude vyhovovat. Rögle mi připadá jako místo, které mi pomůže udělat další krok. Jestli to bude po další sezóně nebo později, to nyní nevím. Každopádně si myslím, že Rögle byla správná volba,“ řekl Niederbach.

Niederbachův nový celek je známý tím, že přivádí mladší hráče a dává jim možnost vypracovat se. „Snažíme se o to. Pak je to samozřejmě jen na daných hráčích, jak se svou šancí naloží. My bychom ale opravdu rádi měli v týmu kluky, kteří se chtějí posouvat. Tímhle způsobem můžeme dosáhnout úspěchu,“ uvedl sportovní ředitel Rögle Chris Abbott, podle něhož má Niederbach všechny předpoklady k tomu, aby se v SHL prosadil a následně zamířil do NHL.

Prospekt Detroitu má za sebou druhý ročník v dospělém hokeji. Pravdou je, že v tom prvním příliš prostoru nedostával a i letos byl pro silnou Frölundu hráčem spíše pro bottom six. Přestože i v Rögle je obrovská konkurence a tým patří mezi přední ve švédské nejvyšší soutěži, dostane Niederbach dostatek příležitostí k tomu, aby hrál důležité minuty. 

V letošní sezóně si účastník mistrovství světa dvacetiletých připsal devět gólů a sedm asistencí v 51 duelech. 

„Povedlo se mi rozvíjet chytrost na ledě, už jsem nehrál tolik jako junior. Cítím, že jsem herně o něco vyzrál a vím, kdy mám hrát jednoduše nebo se pokusit kličkovat. Tohle se mi povedlo osvojit. Myslím si, že jsem ve hře ve vlastním pásmu mnohem jistější,“ tvrdí rodák z Bjästy.

Jak již bylo zmíněno, tak Niederbach je centr. Kvůli větší minutáži ale nastupoval ve Frölundě jako křídlo. To jeho vývoji pomohlo. „Mohu hrát na obou pozicích,“ přitakává dvacetiletý forvard, který se i vzhledem ke známému prostředí zřejmě rychle adaptuje. Jelikož se narodil v roce 2002, má v týmu mnoho spoluhráčů z mládežnického národního týmu.

„Je to důležité. Některé už znám a všiml jsem si toho, když jsem přišel do A-týmu Frölundy. Je důležité a zábavné mít spoluhráče ve stejném věku. Bude to skvělé, nová výzva. Rögle je klub, kterému se v posledních letech daří a vím, že tu mají nejvyšší cíle. Chci splatit důvěru, rozvíjet se v tomto skvělém prostředí a získat titul,“ zakončil velkolepě pro klubový web Niederbach.

Jeho dlouhodobým cílem je dostat se do NHL, minimálně příští ročník však stráví ještě ve Švédsku.

(zdroj: roglebk.se; foto: redwingspipeline.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *