KOMPLEXNÍ PŘEHLED I S PRAVIDLY: Draftová loterie se blíží! Jaká je šance, že ji vyhraje Detroit?

Ve středu 11. května od 00:30 našeho času se koná událost, která je velmi důležitá pro budoucnost všech organizací, které se neúčastní play off – draftová loterie. Ta určí pořadí celků na draftu. Nejprve si představíme nová pravidla, shrneme si minulé loterie z pohledu Red Wings a následně se podíváme na naše letošní šance. Tak pojďme na to.

Loterie znevýhodňovala celky ze dna tabulky

Losování draftu je show. Dává hůře postaveným týmům, které se neprodraly do play off, možnost poskočit v draftu a vybrat si toho nejlepšího mladíka, jenž může celou organizaci v budoucnu táhnout. Čím hůře je celek po základní části umístěn v tabulce, tím větší je jeho šance na vítězství v loterii. 

V minulosti měl každý tým šanci na to vyhrát, případně se umístit v nejlepší trojce. Nahoru se tak mohl v podstatě dostat i klub, jemuž play off uteklo o bod. Bylo to trochu nespravedlivé vůči týmům na samém dně tabulky, protože přestože jste skončili na posledním místě, měli jste zhruba padesátiprocentní šanci, že vás v loterii předstihnou hned tři týmy a vy spadnete až na čtvrtou příčku.

Tohle se stalo Detroitu v roce 2020. Suverénně poslední celek po základní části volil až čtvrtý, tehdy zvítězil New York Rangers (až 14. nejlepší kurz), druzí byli Los Angeles a třetí Ottawa s draftem od San Jose. Vytoužený Alexis Lafrenière tak Rudým křídlům unikl a jako cenu útěchy jsme zvolili Lucase Raymonda. 🙂 

Obdobnou situaci zažili také v Coloradu a Vancouveru, kteří klesli až na čtvrté a páté místo v roce 2017. Ani oni nemohou být nyní naštvaní, protože se jim povedlo i tak získat základní kameny franšízy – Avalanche draftovali Calea Makara a Canucks Eliase Petterssona.

NHL zavedla nová pravidla

Vedení soutěže chce samozřejmě co nejvyrovnanější soutěž. Doslova touží po tom, aby celky v tabulce na posledních místech dokázaly rychle za pomocí těch nejlepších prospektů vybudovat lepší organizaci. Byla by nuda pořád koukat jen na ty stejné úspěšné celky. Proto byla zavedena nová pravidla, která poprvé budeme mít možnost pozorovat. Maximalizují šanci na to, aby organizace na dně měly větší šanci na vysokou volbu v draftu.

Hraje se pouze o dva výběry, dolů pouze o dvě místa. V minulosti se losovala první tři místa, nyní pouze první dvě. To také znamená, že při těchto pravidlech se sestupuje maximálně o dvě pozice dolů. Je tedy jasné, že poslední Montreal bude určitě vybírat v TOP3, naopak osmý Detroit má zaručen výběr v TOP10.

Postup maximálně o 10 míst. Tato novinka má za následek, že reálně o první místo na draftu bojuje 11 organizací. Zároveň týmy mezi 12. až 16. místem mohou postoupit o devět nebo deset míst. To pomáhá zajistit, aby týmy s nejvyššími kurzy zůstaly v průměru výše v pořadí draftu, přestože třeba prohrají loterii. 

Pouze dvě vítězství během pěti let. Podle tohoto pravidla smí jakákoliv organizace vyhrát v loterii pouze dvakrát během pěti po sobě jdoucích let. Tento trend má omezit tankování (prohrávání kvůli šanci na vysoký pick) a také trochu rovnoměrněji rozložit „štěstí“ mezi ostatní. Toto pravidlo jede od nuly, čili výhry v draftu před rokem 2022 se do pětiletého limitu nepočítají.

Detroitské pády v loterii aneb Je to opravdu škoda?!

2018 – Red Wings mají pátou největší šanci na první volbu, ale klesají na šestou pozici. Z ní vybírají Filipa Zadinu. Jedničkou draftu se stává Rasmus Dahlin, na kterého ukáže Buffalo Sabres. Další volby: 2. Andrej Svečnikov (Carolina), 3. Jesperi Kotkaniemi (Montreal), 4. Brady Tkachuk (Ottawa), 5. Barrett Hayton (Arizona).

2019 – Red Wings mají čtvrtou největší šanci na první volbu, ale klesají na šestou pozici. Z ní vybírají Moritze Seidera. Jedničkou draftu se stává Jacku Hughes, na kterého ukáže New Jersey Devils. Další volby: 2. Kaapo Kakko (New York Rangers), 3. Kirby Dach (Chicago), 4. Bowen Byram (Colorado), 5. Alex Turcotte (Los Angeles).

2020 – Red Wings mají první největší šanci na první volbu, ale klesají na čtvrtou pozici. Z ní vybírají Lucase Raymonda. Jedničkou draftu se stává Alexis Lafrenière, na kterého ukážou New York Rangers. Další volby: 2. Quinton Byfield (Los Angeles), 3. Tim Stützle (Ottawa).

2021 – Red Wings mají šestou největší šanci na první volbu, ale zůstávají na šesté pozici. Z ní vybírají Simona Edvinssona. Jedničkou draftu se stává Owen Power, na kterého ukáže Buffalo Sabres. Další volby: 2. Matty Beniers (Seattle), 3. Mason McTavish (Anaheim), 4. Luke Hughes (New Jersey), 5. Kent Johnson (Columbus).

Jak je vidět, tak Detroit má vyloženě smůlu, protože ani v jednom případě nevyhrál loterii a ani jednou se neposunul nahoru. Třikrát padl (včetně největší šance na první pick) a jednou zůstal na svém. Dá se ale mluvit o smůle, když i tak jsme dokázali získat takové solidní prospekty, z nichž už tři pravidelně hrají v hlavním týmu a čtvrtý z nich se do něj zřejmě v příštím ročníku chystá?

Šance Red Wings v loterii 2022 nejsou vysoké

1. místo – 6,0 %
2. místo – 6,4 % 
8. místo – 54,4 %
9. místo – 30,0 %
10. místo – 3,2 %

Šance na draft 2022
Šance na draft 2022

Zdrojem kurzů je Tankathon, NHL zveřejnila šance pouze pro první místo. Na webu Tankathon si navíc můžete sami vyzkoušet draftovou loterii. Stačí kliknout sem. Na kolikátý pokus vám vyšel Detroit jako první? 🙂

Z procentuálního vyjádření je jasně patrné, že máme pětkrát menší šanci na zisk první volby než na propad o jedno místo. Holt, třeba se stane zázrak. 

Každopádně draft 2022 je opravdu silný v celé první desítce, takže rozhodně bude z čeho vybírat, ať už to dopadne jakkoliv. Samotnému draftu a prospektům se však budeme více věnovat až v červnu, jelikož jeho uskutečnění je naplánováno na červenec.

(zdroj: thehockeywriters.com, nhl.com, eliteprospects.com, thehockeynews.com; foto: koláž redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *