Jak se dívá majitel Detroitu na přestavbu? Mám velký respekt k práci Yzermana, říká Ilitch

Život mu před sebe před pěti lety dal pořádnou výzvu – po smrti svého otce musel kromě řízení podnikání věnovat úsilí vedení dvou celků, kterými jsou Detroit Red Wings a Detroit Tigers (baseball). Jak na situaci kolem hokejové organizace Chris Ilitch pohlíží? To se dočtete na následujících řádcích. 

Šestapadesátiletý Chris Ilitch převzal vedoucí roli po otcově skonu v tichosti, ale rozhodně ne s obavami. Téměř čtyřicet let je součástí rodinného byznysu, viděl růst zisků, koupi Red Wings i Tigers. Vystudoval obchodní školu v Michiganu a pohyboval se ve vedení rodinné firmy, zatímco se jeho rodiče Mike a Marian stali významnou tváří rozvoje nejen detroitského sportu, ale celé komunity.

V roce 2017 bylo třeba přestavět jak stárnoucí tým Tigers, tak i hokejové Red Wings. A přišel Chris Ilitch, který nad byznysem a sportem přemýšlel jako otec, miloval baseball a hokej jako jeho otec, ale nutně stejně se chovat nemusel. Nikdo nevěděl, jestli bude utrácet podobným způsobem a zda je stejně soutěživý stejně jako byl Mike Ilitch. 

Pokud se na situaci podíváme z hokejového hlediska, tak rozhodně vždy dostál svým slovům – najal generálního manažera Steva Yzermana a dal mu prostor obnovit zašlou slávu Red Wings. 

Ilitch má velký respekt k Yzermanovi
Steve Yzerman a Chris Ilitch

„Líbí se mi průběh přestavby, který je obdobný tomu, co děláme s Tigers a co se v historii sportu v Detroitu dělalo. Steve buduje mladé jádro a doplňuje ho volnými hráči. Teď ještě není čas jít do všeho naplno, protože nemáme kompletní mladé jádro. Máme části, ale potřebujeme toho víc. Myslím si, že sezóna nám ukázala, že nemáme potřebnou hloubku,“ přemítá Chris Ilitch.

Majitel Rudých křídel se samozřejmě nevyhnul ani otázce směrem ke konci Jeffa Blashilla u organizace. „Mám obrovský respekt ke Stevu Yzermanovi i Jeffu Blashillovi. Nechal jsem samozřejmě na Stevovi, aby se rozhodl, kdo bude pokračovat na pozici hlavního trenéra. Najal jsem Steva, protože si myslím, že je skvělý generální manažer, takže musí mít prostor dělat věci po svém. Velmi zřídka se může stát, že bych mu řekl: ne, tohle nechci, abys dělal,“ tvrdí Ilitch.

Red Wings majitele nezmění

Nečekejme ani možnost toho, že by se měnila struktura a majitel by Red Wings nebo Tigers prodal. „Nikdy jsem o tom ani neuvažoval. Neručím vůbec za nic, ale jedno si pamatujte. Za mého života k prodeji organizací nedojde, neuděláme to z několika dobrých důvodů. V první řadě miluji oba sporty, hrál jsem je celý život a byl jsem v nich docela dobrý. Zadruhé je to úcta k mým rodičům, kteří zde vybudovali určitý odkaz. Soustředím se na to, abych v jejich práci pokračoval a ještě ho doplnil. Zatřetí si musíme uvědomit, že tyto kluby jsou součástí naší komunity. Je to vidět na průvodech se Stanley Cupem, viděli jsme to při vší radosti, když se Tygrům povedlo zvítězit. Sport přispívá k vyšší kvalitě života v naší komunitě, což beru velmi vážně,“ ujišťuje Ilitch.

Oproti otci nedává soutěživost najevo
Zleva: Chris Ilitch, Marian Ilitch, Mike Ilitch

„Můj otec by byl nadšený z toho, kde se jako klub a organizace nacházíme. Líbily by se mu základy, které jsme vybudovali. To, co děláme a co dělám já, je přesně to, co dělal on a co dělal ve své kariéře. Budu posuzován podle toho, jestli dokážu přinést poháry. Pořád se dívám na výhru. K vybudování mistrovského týmu patří mzdové prostředky, ale je tu mnoho dalších složek. Pokud nedokážete identifikovat talenty a vybudovat mladé jádro, budete se těžko snažit jít na volný trh a jenom nakupovat volné hráče. To je velmi obtížné. Dokážete s tím vyhrát? Možná. Některým se to povedlo, ale moc jich není,“ nechal se slyšet Chris Ilitch.

Jeho otec do Detroitu rád lanařil velká jména, navenek byl drzý, vtipný, naopak při vyjednávání agresivní. Jeho syn vystudoval obchodní akademii a na veřejnosti se příliš neprojevuje, což je naprosto v rozporu s povahou Mikea Ilitche. „Říká se o mně, že jsem taková hodně dobrá kombinace maminky a tatínka. Můj otec byl velmi, ale opravdu velmi soutěživý. Já jsem na tom úplně stejně. On dával svou soutěživost najevo veřejně, zatímco já ne. Moje maminka, které je nyní 89 let, je plánovač, je pečlivá a dbá na detaily. Jsem tak produktem svých rodičů, nejen fyzicky, ale i v jejich nejlepších dovednostech a vlastnostech. Cítím, že je mám. Myslím si, že je to důvod, proč jsem v této roli,“ říká Chris Ilitch, který je optimistou v tom ohledu, kam Detroit v několika letech může jako město dojít.

Nebudujeme jen ve sportu, měníme celé město

„Jsem nadšený z toho, kam směřujeme. Pandemie COVIDu změnila některé věci. Například jsem stanovil vizi, co chceme v Detroitu udělat, několik možností nám ale nevyšlo, jak jsem plánoval. To nás vrátilo trochu dozadu, ale co naděláte? Hodíte ručník do ringu? Ne. Jsme odhodlaní, vytrváme a nakonec z toho vyjdeme ještě lépe, než jsme doufali. V našem městě máme po pandemii velký rozmach. Blíží se draft NFL a NHL. Detroitské centrum pro inoveace a UM je velmi velký a vzrušující projekt. Těch jsme dokončili spoustu, včetně světového sídla Little Caesars. Věřím, že v Detroitu budeme mít úžasné centrum města, zejména tedy sportovní a zábavní čtvrť. Vývoj je však velmi složitý a trvá poměrně dlouho,“ uvedl majitel Red Wings a Tigers.

Ten zatím fanouškům obou organizací úspěch nepřinesl, což je zapříčiněno přestavbami. Jak vnímá svého otce, který se do ní například u Red Wings dlouho pustit nechtěl? „Měli jsme spolu neuvěřitelně skvělý vztah a stejně to mám dodnes s maminkou. Snažím se pokračovat a ctít odkaz obou rodičů, který v Detroitu vytvořili. Když lidé říkají, že by Mike Ilitch udělal tohle nebo tamto, říkám jim, že já vím nejlépe, co by udělal. Pracoval jsem s ním přes 30 let, takže jsem se dostal do bodu, kdy odhadnu, co by udělal. Jsem si opravdu jistý tím, jak Tigers a Red Wings budujeme. Zůstávám v obraze. Jsem velmi metodický, vytvořím si plán a jdu za ním. Je to výzva a já cítím, že jsem na ni připraven,“ dodal.

(zdroj: detroitnews.com; foto: wxyz.com, freep.com)

One Comment on “Jak se dívá majitel Detroitu na přestavbu? Mám velký respekt k práci Yzermana, říká Ilitch”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *