Gagner plnil roli mentora, najde se pro něj místo? Doufám, že v Detroitu budu pokračovat, říká

Nikdo nemůže zpochybnit jeho přínos pro Detroit Red Wings během ročníku 2021/2022. Gagner přispěl přesnými zásahy i asistencemi, bodově duplikoval sezónu 2017/2018, gólově překonal i tu. I přesto, že byl většinou nasazován do čtvrté formace a prakticky neodehrál téměř nic v přesilové hře. Plnil roli mentora a lídra pro mladé hráče. Nyní je ovšem otázkou, zda bude pro Sama Gagnera v kádru místo…

„Několikrát jsem to řekl a mohu to jen zopakovat. Hrát za Detroit si užívám a mám pocit, že jsem s touhle skupinou hráčů vyrostl. Stále cítím, že i když jsem veterán, tak mám před sebou několik let a mohu klukům nadále pomáhat růst,“ je přesvědčen dvaatřicetiletý útočník.

Bývalá šestka draftu 2007 dokázala překonat během sezóny několik milníků. Gagner na začátku dubna otevřel duel s Winnipegem gólem v oslabení, byl to pro něho 500. bod v kariéře. Ročník dokončil s 967 odehranými zápasy, čímž překonal svého otce Davea Gagnera, jenž nastoupil do 946 utkání. Jeho syn Sam navíc chyběl pouze jednou, zdravotními neduhy netrpěl. Zajímavostí je, že mezi 18. prosincem a 12. únorem neskóroval, což znamenalo dlouhou 19zápasovou šňůru bez vstřelené branky.

Gagnerovi v červnu vyprší s Detroitem smlouva, takže se stane volným hráčem, stejně jako loni. Red Wings s ním tehdy roční smlouvu uzavřeli a ukázalo se to jako dobrý krok. Zkušený veterán v 81 zápasech nasbíral 31 bodů (13+18) a jako hráč s malým herním vytížením dokázal skončit na sedmém místě v klubové produktivitě i mezi střelci. Obdivuhodný počin.

„Upřímně doufám, že budu u Rudých křídel pokračovat. Rád bych se vrátil zpět do týmu, ale ve hře je samozřejmě spousta věcí,“ chápe svou situaci rodák z ontarijského Londonu. 

Je to jasné. Jakkoliv je v Detroitu Gagner oblíbený a respektovaný za to, co týmu přináší, nemusí se pro něho v kádru najít místo. Je to přinejmenším nejisté. Red Wings mají pod smlouvou na příští ročník již 11 útočníků (Dylan Larkin, Jakub Vrána, Tyler Bertuzzi, Pius Suter, Oskar Sundqvist, Adam Erne, Michael Rasmussen, Lucas Raymond, Givani Smith, Robby Fabbri, Joe Veleno) a na soupisku se budou tlačit také Jonatan Berggren či Elmer Söderblom. Kromě nich jsou navíc Filip Zadina a Mitchell Stephens omezení volní hráči, čili i u nich se očekává podpis s organizací Red Wings.

Aby toho nebylo málo, tak GM Detroitu Steve Yzerman několikrát naznačil, že bude aktivní na trhu s volnými hráči. Je všeobecně známé, že by rád posílil na pozici centra číslo 2. Jinými slovy, pokud nedojde k výměně, která by z kádru odstranila některé útočníky, může být obtížné pro Gagnera najít místo.

Ten si tuhle skutečnost samozřejmě uvědomuje a chápe. „Neočekávám, že by v nejbližších dnech nebo tak došlo k schůzce, kde by se moje budoucnost s Detroitem a nebo bez něj řešila. Prostě se budu věnovat svým záležitostem, pokusím se co nejlépe připravit na příští sezónu a uvidíme, co se stane,“ říká kanadský forvard.

(zdroj: detroithockeynow.com; foto: detroitjockcity.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *