DRAFT SPECIÁL: Detroit volil třikrát v historii z osmé příčky. Šlo o úspěch či propadák?

Draft se nám každým dnem blíží čím dál více, takže je potřeba se na něj pořádně naladit. V tomto článku se podíváme na to, jak dopadly v minulosti volby Detroitu číslo 8. Doopravdy? Žádná sláva. Je velmi pravděpodobné, že letos vybraný mladík předchozí osmičky Red Wings překoná. 

1963 | Bill Cosburn (F)

V roce 1963 se uskutečnil vůbec první draft do NHL. Vzhledem k tomu, že v NHL bylo stále jen šest týmů, bral Detroit z pozice číslo 8 až ve druhém kole. V tom prvním se jako dvojka povedlo draftovat útočníka, jímž byl Pete Mahovlich. Ten během 16 sezon odehrál v nejlepší hokejové lize světa 884 zápasů a zaznamenal v nich 773 bodů (288+485). Proslavil se zejména v dresu Montrealu, kam jej Red Wings vyměnili. 

To druhá volba Detroitu na draftu se nevyvedla. Jako osmička šel na řadu další útočník, kterým se stal Bill Cosburn. Ten ovšem naprosto vyhořel, nedařilo se mu po výběru v juniorské soutěži a podle zdrojů Elite Prospects se ve své kariéře následně protloukal nižšími švédskými soutěžemi. NHL nikdy neokusil. Z celkem 21 hráčů, kteří byli ten rok draftováni, se do ní dostalo pět z nich. Všichni ovšem odehráli přes 600 zápasů v základní části. Nejvíce se poštěstilo Torontu, to ve všech čtyřech kolech vybíralo poslední, ale hned třikrát trefili jackpot.

1965 | Bob Birdsell (RW)

Zakrátko po volbě Cosburna se Red Wings opět dočkali osmé volby v draftu. Zase šlo v té době o druhé kolo. Tehdejší výběr mladíků rozhodně nenadchl, dokonce se talent a kvalita zdála být tak chudá, že se Toronto Maple Leafs ani neúčastnili. Dohromady bylo ve třech kolech vybráno 11 mladíků, což je nejméně v celé historii draftu. 

Do NHL se dostali dva z nich – obránce Pierre Bouchard (595 zápasů, 24+82) jako celková pětka (Montreal Canadiens) a útočník Michel Parizeau (59 zápasů, 3+14) jako celková desítka (New York Rangers). Detroit volil na třetím místě obránce George Forgie, ale ten se stejně jako útočník Bob Birdsell z osmého místa neprosadil. 

Birdsell se po juniorské kariéře věnoval studiu a v dospělém hokeji příliš daleko nepokročil. Jeho stropem byla AHL, kde se mu sice bodově v dresu Hershey Bears dařilo, přesto ve 26 letech ukončil kariéru. Poté co pověsil brusle na hřebík, tak se věnoval obchodu s nemovitostmi. Zemřel v 60 letech na rakovinu.

1985 | Brent Fedyk (LW)

Dvacet let po Birdsellově draftu se Rudá křídla znovu dočkala osmé volby, tentokrát již znamenala první kolo. Detroit tehdy ukázal na nadějného útočníka Fedyka, jenž hrál velmi slušně v juniorské WHL. Po draftu trochu upadl, když z juniorky vycházel, tak již tak dominantním hráčem nebyl.

Po dvou sezonách převážně na farmě se dočkal většího zapojení v dresu Red Wings. To se psal rok 1989. V kádru ovšem dlouho nevydržel, o tři roky později se již proháněl po ledě jako člen Philadelphie Flyers. Za Detroit odehrál všehovšudy 162 zápasů s bilancí 24+32. Právě u Letců prožil mnohem lepší roky, přesto nakonec v NHL během deseti sezon naskočil do 470 zápasů, v nichž nasázel 97 branek a přidal 112 asistencí. Na svém kontě má titul z AHL, kariéru zakončil v Německu za Kassel Huskies.

Jeho největším problémem byla velmi častá zranění, která jeho kariéru značně poznamenala. Ve výčtu nechybí například zranění zad, kolen, třísel, ramen, dále zlomený prst u nohy, vykloubený palec pravé ruky, zlomený obratel či otřes mozku. Podstoupil několik operací, ale do své TOP formy se nikdy nevrátil.

(zdroj: eliteprospects.com, hockeydraftcentral.com; foto: The Hockey Writers)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *