Blíží se konec kariéry? DeKeyserovi vyprší smlouva, po operaci zad ho trápí bolesti a výkony jdou dolů

Dvaatřicetiletý obránce Danny DeKeyser bude brzy volným hráčem. Detroitskému rodákovi končí u Red Wings smlouva a nepředpokládá se, že by mu mělo vedení nabídnout novou. Co bude s majitelem Calder Cupu dál? Rozhodne se ukončit kariéru, nebo vezme zavděk angažmá i v nižší lize?

Nejdéle sloužící hráč Detroitu. Danny DeKeyser. Tohle slovní spojení brzy skončí, konkrétně již příští měsíc. Když před deseti lety nedraftovaný kapitán Western Michigan University podepisoval s Red Wings smlouvu, diváci byli u vytržení. Talentovaný zadák měl předpoklady k tomu, aby jeho kariéra zamířila ke hvězdným výšinám.

V roce 2013 o něm Bleacher Report psal jako o zadákovi s velkým hokejovým IQ, který hraje pod tlakem v naprostém klidu a tehdejší autor mu předvídal budoucnost podobnou Nicklasi Lidströmovi. Není se čemu divit, Detroit tehdy nedisponoval velkým množstvím kvalitních prospektů. 

Fanouškům se sbíhaly sliny očekáváním.

Číselně to nevypadá zle. Mezi lety 2013 až 2019 odehrál DeKeyser v průměru 70 utkání za sezonu, na ledě trávil kolem 22 minut a připisoval něco kolem 20 bodů. Jeho nejúspěšnějším ročníkem byl 2014/2015, na ledě chyběl jen dvakrát a ke dvěma gólům přidal 29 asistencí.

V roce 2016 přišla pětimilionová smlouva pro tohoto zadáka, jenže jakoby od té doby na své předchozí výkony nenavazoval. S věkem začal ztrácet rychlost a úplně vymalováno bylo po operaci zad z prosince 2019. Tehdy odehrál pouze osm duelů a na konto si připsal čtyři asistence. Nepovedla se rehabilitace, takže jak bylo zmíněno, musel být operován. 

Návrat na ledovou plochu úspěšný nebyl. DeKeyser sice nepřišel o myšlení, jenže tělo ho již neposlouchá. Pohybově to není dobré a jistě si to uvědomuje i samotný hráč. V dnešní extrémně rychlé NHL nemá příliš času na to, aby dokázal koordinovat s bolavými zády pohyby a rychle se po ledě pohyboval. 

Konec se blíží.

Velkým náznakem byla aktuální sezóna. Již několikrát se zkušený bek ocitl na listině volných hráčů, ať už kvůli kondičnímu pobytu v Grand Rapids, či aby uvolnil místo na soupisce pro vracející se hráče. Jeho vůdcovských schopností si sice Red Wings cení, důkazem budiž áčko na dresu, nicméně ani to mu nezajišťuje místo v sestavě. 

Možností přitom DeKeyser nemá tolik. Vedení o jeho služby zřejmě stát nebude, do kádru se budou tlačit jiní zadáci, řada kvalitnějších či mladších bude i na volném trhu. Pokud se neobjeví nikdo, kdo by amerického obránce zaplatil, nejspíše zámoří do Evropy nebo AHL. Jenže chronické bolesti a problémy se zraněním mohou také vést hráče k otázce, zda nemá raději pověsit brusle na hřebík. Fanoušci Red Wings by ho zřejmě raději než na ledě uvítali na pozici skauta. 

Možná by stálo za to ponechat si ho v organizaci v nehráčské roli. Zde by mohl zanechat pozitivní dojem, který v posledních sezónách při jeho výkonech na ledě, i když ne vždy jeho vinou, poměrně pohasl.

DeKeyser ani Yzerman se zatím o budoucnosti nebavili. V nejbližších týdnech to ale přijde.

(zdroj: lastwordsonsports.com; foto: genshindata.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *