OFICIÁLNĚ: Hrál třetí švédskou ligu a pracoval jako elektrikář ve Volvo. Nyní posílil Detroit Red Wings!

Na začátku dubna jsme vás informovali o možném příchodu produktivního švédského útočníka do Detroitu. V noci byla tato zpráva potvrzena samotným klubem. Třiadvacetiletý Pontus Andreasson se stává Rudým křídlem!

Ve zmíněném minulém článku jsme psali o tom, jak Andreassonova hvězda nabírala pomalu na síle, vždyť ještě tři roky zpět oblékal dres Hanhals IF, týmu z třetí nejvyšší švédské soutěže. V letošní sezóně se jako nováček SHL uvedl skvěle, v základní části nasbíral 38 bodů (18+20) v 52 zápasech, v play off tým táhl osmi góly a pěti asistencemi ve 13 duelech. S Luleou skončil na druhém místě, ve finále prohráli s Färjestadem v sedmizápasové bitvě.

Pontus Andreasson byl za své výkony nominován do finální trojky Nováčka sezóny SHL, kde se umístil na druhé pozici. Třetí byl obránce a další prospekt Red Wings Simon Edvinsson.

V posledních letech se Stevu Yzermanovi nedaří podepisovat z Evropy hráče, kteří by byli platní. V podobné pozici byl o něco starší Mathias Bromé. Sympatický Švéd odehrál za Detroit 26 střetnutí, jednou se trefil a přidal jednu přihrávku, přestože hrál občas ve formaci s kapitánem Dylanem Larkinem a chodil i na přesilovku. Red Wings doufají, že Andreasson dopadne lépe.

Dalšími nepovedenými projekty se stali třeba Libor Šulák, Oliwer Kaski, Harri Säteri či Matěj Machovský. 

Na druhou stranu si musíme uvědomit, že tímhle nic neztrácíme. Pokud se nedraftovaný Evropan nechytne v hlavním týmu, může hrát na základě nováčkovské smlouvy na farmě.

Detroit má momentálně pod smlouvou 10 útočníků. Očekává se, že Jonatan Berggren bude v létě o angažmá bojovat a právě Andreasson se pokusí jedno z míst urvat také. Již dříve ale říkal generální manažer Steve Yzerman, že prospekt musí prokázat schopnost patřit do sestavu. Zadarmo nikomu pozici dávat nehodlá. 

Přinejmenším Andreasson by se ale měl v michiganském městě cítit jako doma. Podle švédského deníku Expressen pracoval na částečný úvazek jako elektrikář v továrně Volvo, aby vyžil v začátcích hokejové kariéry.

Nyní má v kapse s Rudými křídly roční dvoucestnou smlouvu. 92 500 dolarů vyinkasuje ihned jako podpisový bonus, pokud bude hrát v hlavním týmu, přijde si na dalších 750 000 dolarů. Dalších 82 500 dolarů dělají zápasové bonusy. Jestliže se švédský mladík neprosadí a zůstane na farmě, čeká ho roční příjem ve výši 80 000 dolarů.

(zdroj: freep.com, capfriendly.com; foto: koláž redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *