Po smrti maminky musel rychle dospět, teď se chce prosadit ve Frölundě. Do Detroitu nespěchám, říká

Na svůj věk je až příliš vyspělý. Řeč je o čerstvě 19letém útočníkovi, kterým je prospekt Detroitu Liam Dower Nilsson. Poznamenala ho předčasná smrt matky Bodil, ale možná ještě více roky, které s ní prožil i se svým sedmnáctiletým bratrem, také nadějným hokejistou.

Oba bratři nosí na krku pamětní prsten, který nesundávají ani během zápasů.

„Maminka nám dala každému jeden. Není to prsten, co by se nosil na prstu, jde spíše o šperk. Zlato a diamant na něm pocházejí z maminčina snubního prstýnku. Nosím ho neustále,“ vypráví mladý švédský centr.

Liamovi bylo teprve 14 let, jeho bratrovi Noahovi ještě o dva méně, když rakovina definitivně porazila jejich nejbližšího člověka.

Od té doby žijí jinak.

„Všechno, co nás maminka naučila, je součástí mých vůdčích schopností a toho, jakým člověkem jsem. Podílela se na naší výchově. Učila nás, abychom se chovali ke všem stejně, tak, jak chceme, aby se chovali k nám. Takový se snažím být i dnes. Vzpomínám si, jak jsem si dříve říkal v různých situacích ‚co by na to řekla mamka?‘ Myslím, že ten šperk je způsob, jak ji mít pořád u sebe,“ myslí si prospekt Detroitu Red Wings.

Liam s bratrem Noahem vyrostli ve městě Borås, nyní žijí se svým otcem Perem v Göteborgu. Oba nastupují za Frölundu, starší Liam se plánuje usadit v hlavním kádru, mladší Noah má před sebou stejný cíl, akorát v kategorii do 20 let. Není překvapením, že talentovaná dvojice prochází i mládežnickými reprezentacemi, Liam i v roli kapitána.

Bratři jsou na sebe samozřejmě zvyklí, v těžkých chvílích si byli vzájemně oporou i největší motivací v hokeji. „Rozhodně je důležité, že jsme spolu v jednom týmu. Všechno děláme spolu. Důvodem, proč jsme se oba dostali sem, je to, že máme jeden druhého. Opravdu pro mě Noah hodně znamená,“ říká prospekt Detroitu.

Oba se o sebe starali, naučili se, jak se vypořádat se životem a jako mladí hokejoví talenti se navzájem povzbuzovali. Jak bylo zmíněno, mladšího Noaha by měla čekat průlomová sezóna v juniorské soutěži před draftem 2023, kdežto nadějný útočník Detroitu Liam se hodlá prosadit do hlavního týmu Frölundy. „Očekávám, že začnu na pomezí sestavy. Podle mě je to o tom, abych ukázal, že bych měl dostat více herního času. Ukázat, co ve mně je. Mým cílem je dokonce zaujmout místo v přesilovce, jakmile to půjde. Nehodlám ustoupit, opravdu si chci vybojovat důležitou roli,“ vyhlašuje.

Liam Dower Nilsson má za sebou již 15 utkání v nejvyšší soutěži, pět v sezóně 2020/21 a deset v ročníku 2021/22, jenže s minimálním ice-timem. Nyní je tedy čas, aby se doopravdy ukázal. Zřejmě to ale nebude na jeho typické roli centra, Frölunda mladé útočníky využívá na křídle, kde to mají zpočátku jednodušší.

„Pravé křídlo, levé křídlo, střed útoku, mohu hrát na všech pozicích. Až to přijde a budu na to připraven, chci se posunout do role centra, ale nemám problém hrát na straně,“ chápe devatenáctiletý forvard.

Pro někoho můžou znít jeho slova namachrovaně, ale mladý útočník je pouze sebevědomý. Detroit ho draftoval loni coby kapitána švédského výběru na mistrovství světa do 18 let. „Snažím se být spolehlivým lídrem na ledě i mimo něj. Ne že bych se o to snažil, jsem takový sám od sebe,“ zdůrazňuje Liam, kterého čeká náročný program v létě.

9. července cestuje do Michiganu na vývojový kemp Red Wings, klasický turnaj prospektů. Domů se vrátí zhruba o týden později, přičemž 18. července začíná tréninkový kemp juniorského národního týmu před každoročním velkým turnajem World Junior Summer Showcase, který se koná ve Spojených státech koncem července. 

„Když je vám 19 nebo 20, tak máte energii, zejména psychickou. Dívám se na to jako na příležitost, bude to skvělé,“ vylučuje únavu Liam.

Kdy můžeme tohoto prospekta vidět hrát v zámoří za Detroit nebo farmu v Grand Rapids? „Na to je brzy. Vůbec na to nespěchám, chci být připraven. Detroit má stejnou vizi, mají se mnou trpělivost. Nejdříve se chci prosadit v SHL, hrát v důležitých situacích, než bych přešel do zámoří. Často jsem v kontaktu s Kronwallem, během play off jsem byl na večeři s ním a Lidströmem. Bylo to moc fajn, položil jsem spoustu otázek a dostal spoustu odpovědí,“ usmívá se Liam.

(zdroj: rakapuckar.com; foto: bt.se)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *