Report 1. kola draftu: Centr! Detroit ukázal na rakouskou hvězdičku hrající ve švédské lize

Je za námi první kolo opravdu vzrušujícího draftu, na kterém nebyla o překvapení nouze. Kromě několika nečekaných umístění a propadů několika hráčů jsme byli svědky také pár zajímavých výměn. Na straně Red Wings se žádná nekonala, my jsme opravdu „jen“ draftovali. Seznamte se, Marco Kasper.

#8 | Marco Kasper, útočník

Steve Yzerman trochu překvapil. Na osmé příčce se tipoval centr a ten přišel. V tu chvilku se trochu očekávalo jméno Matt Savoie. Kanadský produktivní střední útočník však šel až o příčku poté do Buffala. Red Wings se rozhodli zabrouzdat do Evropy a jako vytouženého druhého centra si vybrali rakouského útočníka, kterým je Marco Kasper. V žebříčcích se přitom pohyboval mezi 9. až 24. místem.

Podotýkám, že kromě Savoieho byli volní i například Frank Nazar, střelci Jonathan Lekkerimäki či Joakim Kemell. Každopádně my jsme zvolili rodáka z Innsbrucku. Ten se dlouho ve své zemi neohřál, již v 15 letech putoval do Švédska, protože doma všechny jednoznačně přehrával. 

Pro příklad uvedeme sezonu 2018/2019 a 2019/2020, kdy v soutěži EBJL nasbíral dohromady za 65 zápasů 165 bodů (50+115). To jde. 🙂 

V patnácti se tedy Kasper stěhoval za hokejovým štěstím do Švédska, což se ukázalo jako správný krok. Poměrně rychle přeskočil juniorské kategorii a brzy měl na kontě starty v nejvyšší soutěži. V uplynulém ročníku naskočil do 46 zápasů, nasbíral 11 bodů (7+4), dalších šest (3+3) přidal v 13 duelech play off. V Lize mistrů dal dvě branky a na čtyři přihrál za 12 mačů, čímž přispěl k zisku této trofeje. 

Zajímavost: svůj první bod v SHL zaznamenal přihrávkou na gól Moritze Seidera

Fyzicky dobře vybavený centr (187 cm, 85 kg) má smlouvu v Rögle i na další sezonu a je velmi pravděpodobné, že ji ve Švédsku stráví. Detroit na jeho rozvoj spěchat nebude. Kasper se v týmu potká s dalšími dvěma prospekty Red Wings, kterými jsou obránce William Wallinder a útočník Theodor Niederbach. 

Mnoho skautů psalo pochvalně o tom, jaký je Kasper atlet, zároveň má velkou odvahu a obětavost. Rád útočí, má rychlost, která dokáže zmást obránce a hraje s velkým přehledem. V obraně je velmi zodpovědný, hraje na svůj věk vyspěle a je typickým obousměrným hráčem. Velmi ceněné na něm je to, že se nebojí stoupnout si před branku, clonit, tečovat, schytat nějaký ten úder od obránců soupeře a naopak je i vracet. 

„Velmi bojovaný centr Marco Kasper je jednoduše hráčem, který možná nebude hrát v Zápase hvězd a nečekám, že bude nejproduktivnějším hráčem týmu, ale jednoho dne bude klíčovým faktorem v nejtěžších zápasech play off o Stanleyův pohár. Je typickým two-way centrem, kterého dokážete postavit proti nejlepším formacím v lize a překlopí sérii na vaší stranu. Stylem hry je podobný na Anthonyho Cirelliho, Phila Danaulta či Yanniho Gourdeho. Je to neskutečný bojovník a motivovaný hráč, který má vysoké hokejové IQ a skvělou poziční hru. Je velmi agresivní při forčekinku a nebojí se ani větších hráčů, přičemž sám má dobré parametry,“ popsal ho Samuel Tirpák v e-knize Oh My Hockey.

Zajímavost: Detroit o něho tak moc stál, že na dresu měl i jmenovku, což neplatilo u všech draftovaných hráčů

„Je skvělý bruslař, má rychlé první kroky a manévrovatelnost. Jeho největší přednosti jsou však v okolí brankoviště soupeře a při vlastní defenzivní činnosti. Skvěle čte útoky soupeře ve vlastním i středním pásmu. Je skvělý v okolí soupeřova brankoviště, rychle čte hru a u puku bývá první. Na černou práci je dobrý, sbírá odražené puky a dává góly zblízka, což je důležitá součást hry. Často se dostává do potyček se soupeři. Očekávám, že bude zodpovědný centr ve druhé nebo třetí formaci a bude dosahovat okolo 20 gólů a 45 až 50 bodů za sezonu. Taky by měl být klíčovým hráčem při hře v oslabení,“ odhaluje Tirpák další přednosti našeho útočníka.

Pro Detroit bude hodně cenné také to, že Kasper dokáže hrát na všech třech pozicích – na obou křídlech i ve středu útoku. Steve Yzerman ale jasně uvedl, že z rakouského forvarda chce mít centra. 

(zdroj: nhl.com, Oh My Hockey; foto: Detroit Red Wings)

One Comment on “Report 1. kola draftu: Centr! Detroit ukázal na rakouskou hvězdičku hrající ve švédské lize”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *