DRAFT 2022 REPORT: Centr s uměleckým jménem či nový Ovečkin. Seznamte se s novými prospekty!

Byla to zábava. Po letech pandemie se konečně povedlo na jedno místo dostat talentované mladíky a manažery se skauty a dalšími činovníky. Letos se draft konal v Montrealu a rozhodně byl zajímavý. Řada hráčů se žebříčky propadla, navrch přišly zajímavé trejdy. Pojďme se podívat na devět nových tváří v našem prospect poolu.

1. kolo, 8. pozice – Marco Kasper (C)

O rakouském centrovi jsme psali zde ▶️ KLIKNI NA ČLÁNEK

2. kolo, 40. pozice – Dylan James (LW)

Osmnáctiletý rodák z kanadského Calgary byl jedním z nejstarších hráčů na draftu, protože v říjnu mu bude 19 let. Levý křídelník prošel zajímavou cestou přes elitní juniorskou soutěž ve státě Alberta, načež se dostal do AJHL (Alberta Junior Hockey League), která je úrovní pod CHL (do níž patří QMJHL, WHL a OHL). Nekoulejte očima, i z této ligy se dá dostat až do NHL, o čemž by mohli vyprávět například Braden Holtby, Colton Parayko, Mark Letestu či Cale Makar, Mark Messier nebo Dany Heatley.

James nastupoval za silný tým Okotoks Oilers, ale i jeho zastavila covidová pauza. Uplynulý ročník strávil v USHL v dresu Sioux City Musketeers, v 62 zápasech základní části posbíral 61 bodů (28+33) a stal se druhým nejlepším střelcem a třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. V play off přidal v deseti duelech pět branek a tři asistence, čímž pomohl organizaci Musketeers vyhrát titul. Nový člen našeho prospect poolu byl vyhlášen Nejlepším nováčkem soutěže.

Kanadský útočník má všechny předpoklady pro to, aby se dokázal do NHL prosadit. Vydává se univerzitní cestou (University of North Dakota), takže bude moci v NCAA pilovat svoje schopnosti a zlepšovat slabiny. Přes jeho průměrnou fyzičnost (183 cm, 82 kg) hraje nesmírně tvrdý hokej, většinu svých gólů dává z prostoru před brankou, což je v nejslavnější hokejové lize ceněná vlastnost. Kromě jeho rychlosti se skautům Red Wings jistě líbila i schopnost skórovat ze slotu a mimo něj. Má solidní ofenzivní dovednosti, ale je trošku sobecký a neumí moc vytvářet gólové příležitosti spoluhráčům, kreativitou nehýří. Toto jsou ovšem malicherné nedostatky pro toho, kdo bude umět využít jeho předností. Velkým pozitivem je schopnost obousměrné hry, je platný vepředu i v defenzívě. 

Zajímavost: Pochází z hokejové rodiny, jeho bratři Kyle a Justen skončili v juniorském věku, ale hrávali i strýc Bart Vanstaalduinen a bratranec Ryan Thomas

2. kolo, 52. pozice – Dmitrij Buchelnikov (LW)

Ač jsem byl zprvu velmi skeptický, když Detroit oznámil draftování ruského jména kvůli tomu, co se aktuálně děje, nemůžu než doufat v jeho prosazení. Buchelnikova v žádném případě neobviňuji z agrese jeho prezidenta vůči suverénní Ukrajině, spíše mi dělá starosti režim, ve kterém vyrůstá a žije. Dostane vůbec v budoucnu možnost zabojovat o dres Red Wings? Nebude muset utíkat či se skrývat? Až moc otázek. 

No, ale pojďme k našemu levému křídelníkovi. V září 19letý Buchelnikov se narodil ve meště Nižnij Tagil a přestože je útlé postavy (178 cm a 76 kilogramů) a slušel by mu nějaký sval navíc, je ho plný led. Přes Traktor Čeljbanisk se dostal do SKA Petrohrad, v jehož mládežnických strukturách aktuálně působí. V uplynulé sezoně nastupoval v mládežnické MHL, v 56 zápasech základní části nasázel 41 branek a přidal k nim 34 asistencí. V play off měl bilanci devíti utkání a 14 bodů (9+5). Stal se nejproduktivnějším hráčem svého týmu, nejlepším střelcem i nahrávačem. V produktivitě celé soutěže skončil druhý za o dva roky starším Bogdanem Senotovem, jenž měl na kontě o šest utkání více.

Co na tomto útočníkovi budete zbožňovat? Je to přesně ten typ hráče, na kterého si fanoušci kupují lístky. Pokaždé, když vstoupí na led, je to show. V obranném pásmu se snaží trávit co nejméně času, což může být občas problém, je však třeba to vyvážit obrovskou ofenzivní silou a chutí hrát ve třetině soupeře. Na ledě je velmi aktivní, řídí hru v přechodové fázi, vytváří šance pro sebe i spoluhráče a dobře pracuje s kotoučem. Dokáže perfektně zakončovat, jeho střela… no, podívejte se sami na přiloženém videu. Jeho velkým plusem je téměř dokonalé uvolnění, odpoutá se od protihráče raz dva. Jeho útočné instinkty jsou opravdu působivé, střela z první připomíná krajana Alexe Ovečkina.

Zajímavost: Jeho otcem je Vladimir Buchelnikov, bývalý brankář a současný trenér gólmanů v ruských mládežnických soutěžích; Dmitrij Buchelnikov získal stříbro na mistrovství světa do 18 let

4. kolo, 105. pozice – Anton Johansson (D)

Co by to bylo za draft, kdyby v něm chyběl švédský hokejista? Ano, v případě Red Wings si to snad neumíme představit. Ze 105. příčky k nám dorazil obránce Anton Johansson (193 cm, 81 kg), který by měl nabrat pár kil svalové hmoty. Rozhodně mu to spíše pomůže než uškodí. Rodák z Linköpingu oblékal dres Djurgårdens U16, ale v roce 2020 přestoupil do Leksands IF, v jehož mládežnických strukturách dodnes nastupuje. 

Johansson strávil uplynulý ročník hned na třech frontách. V kategorii do 18 let dominoval, což je naprosto logické, ale podívejme se jak – 33 zápasů a 28 bodů (8+20). To jsou na obránce velmi pěkná čísla. Neztratil se přitom ani v týmu do 20 let, v němž se na led podíval ve 24 případech a nasbíral solidních 10 bodů za šest gólů (!) a čtyři asistence. Za tyto výkony mu byl odměnou debut ve švédské nejvyšší soutěži, kde si zahrál celkem šestkrát (z toho dvakrát v play off), ale samozřejmě výraznější prostor zatím nedostal. 

Tento urostlý zadák bude nadále pokračovat ve švédském hokeji, pro Detroit půjde o dlouhodobější projekt a neslibují si od něho nejbližší tři čtyři roky. Teprve před měsícem mu totiž bylo 18 let a je potřeba, aby se vyvinul. V severské zemi máme dost skautů i dalších činovníků, takže Johansson byl poměrně dlouho sledován. Spokojený s výběrem byl i Kris Draper, jenž v rozhovoru uvedl, že se o něm radili ve větším týmu. Hokejista Leksandu má na zadáka velmi slušnou a hlavně přesnou střelu, dobře bruslí, má skvělý pohyb a fyzicky vypadá slušně (hlavně výška, potřeboval by zaplácnout lehce svalem).

Zajímavost: Jeho otec Thomas byl velmi produktivní zadák, jenž získal dva bronzy na mistrovství světa, bratři Simon (23 let, Minnesota Wild) a Victor (16 let, Leksand U18) jsou taktéž hokejisté; bratrancem Antona je útočník Alex Wennberg ze Seattle Kraken

4. kolo, 113. pozice – Amadeus Lombardi (C)

Začátkem června oslavil 19. narozeniny a odměnou mu byl draft, na němž jej zvolili zástupci Detroitu. Kanadský centr s uměleckým jménem v uplynulém ročníku debutoval v juniorské OHL. Rodák z Ontaria oblékal dres michiganského celku Flint Firebirds a v 67 zápasech si připsal 59 bodů (18+41). Dalších sedm gólů a osm asistencí zvládl v 19 duelech play off. Lombardi bude i v následující sezóně hájit barvy Firebirds, v té minulé byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu

Nepříliš urostlý střední útočník (178 cm, 75 kg) umí dostávat do brankových příležitostí své spoluhráče, z čehož pramení asistence. Těch měl více než dvojnásobně oproti nastříleným brankám ve své první sezoně v OHL. Příliš informací o tomto hráči ale zatím nemám, protože Amadeus nefiguroval v mnoha draftových průzkumech a nakonec šel tedy poměrně vysoko. Třeba to bude dobrá trefa od našich skautů.

Zajímavost: Jeho spoluhráčem ve Firebirds byl Tag Bertuzzi, bratranec našeho Tylera Bertuzziho a syn Todda Bertuzziho

4. kolo, 129. pozice – Maximilian Kilpinen (C/LW)

Švédský univerzál narozený v Norrtälje patří od roku 2020 Örebru. Zde v uplynulém ročníku nastupoval 185 centimetrů měřící a 79 kilogramů vážící útočník ve dvou kategoriích. V týmu do 18 let zaznamenal v 15 zápasech 22 bodů (8+14) a solidně produktivní byl i v lize do 20 let. Zde si na své konto připsal ve 33 duelech 34 bodů (18+16). Zajímavé je, že dohromady ve 49 utkáních, do kterých nastoupil, inkasoval pouze čtyři trestné minuty.

5. kolo, 137. pozice – Tnias Mathurin (D)

Osmnáctiletý zadák narozený v kanadském Ontariu je fyzicky velmi dobře vybaven (191 cm, 91 kg) a Rudá křídla doufají, že z něho vyroste stabilní defenzivní bek pro třetí obranný pár. Mathurin vyrůstá v kanadské juniorské OHL, uplynulý ročník byl pro něho debutový v této soutěži. Nevedl si zle, v týmu North Bay Batallion nastoupil do 58 duelů, v nichž dokázal vstřelit tři góly a na dalších 16 jich nahrál. 

V nepříliš silném týmu mu tato statistika stačila k pozici čtvrtého nejproduktivnějšího obránce týmu, přičemž druhý Paul Christopoulos měl v základní části náskok pouze tří bodů. I v příští sezóně bude Tnias pokračovat v North Bay a i on bude podobně jako Anton Johansson poměrně dlouhodobým projektem pro Detroit. 

V přiloženém videu uvidíte neskutečnou přihrávku, kterou od takového hromotluka nečekáte… 🙂 

7. kolo, 201. pozice – Owen Mehlenbacher (C)

Předposledním výběrem Rudých křídel na draftu 2022 byl další ontarijský rodák, tentokrát šlo o centra, kterým je Owen Mehlenbacher. Ten měří 188 cm a váží 86 kg. Statný forvard vyrůstal v juniorském celku Buffala Sabres, odkud se stěhoval v roce 2020 do USHL, kde dva ročníky oblékal dres michiganského celku Muskegon Lumberjacks. V tom uplynulém pomohl dostat svůj celek do vyřazovacích bojů, v základní části zaznamenal v 56 zápasech 17 branek a 25 asistencí. V devíti duelech play off se čtyřikrát trefil a na stejný počet gólů přihrál.

Mehlenbacherova cesta míří do NCAA, kde se bude kromě hokeje také solidně vzdělávat. Náš nový prospekt si vybral University of Wisconsin, což od Detroitu nebude vůbec daleko. Navíc zde již působí náš další junák – křídelník Sam Stange. 

7. kolo, 212. pozice – Brennan Ali (C)

Na závěr další centr, tentokrát pro změnu Američan (185 cm, 91 kg). Ali prošel celkem Chicago Mission, narodil se v Illinois, takže je to logické. Poté se dostal i do amerického národního programu, ale v USHL se nedokázal naplno prosadit, takže hrál středoškolský hokej v USHS-Prep. Zde se mu dařilo více než dobře, za 27 utkání nastřádal 34 bodů (15+19) za Avon Old Farms School a v devíti zápasech v USHL za Lincoln Stars si připsal dvě přihrávky. Pokračovat bude na univerzitě, přidá se na University of Notre Dame. 

(zdroj: eliteprospects.com; foto: wingingitinmotown.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *