Detroit má problém. Yzerman vylepšil soupisku tak moc, že se do ní nevejdou prospekti. Co bude dál?

Zach Piteo z octopusthrower.com vytvořil skvělý článek týkající se posílení Red Wings, proto jsem se ho rozhodl přeložit, něco připsat a poskytnout vám vše v našem jazyce. Příjemné čtení.

Změna na postu trenéra a přivedení brankáře

Za den se toho může hodně změnit. V případě Red Wings se to stalo. Poté, co jsme byli jedním z nejhorších týmů v NHL za poslední tři roky, udělal náš generální manažer snad všechno, aby se pokusil tým zlepšit. Samozřejmě, že to ještě nějakou dobu neuvidíme na ledě, ale existuje spousta důvodů k optimismu.

Když jste generálním manažerem, prvním velkým krokem, který můžete udělat, abyste trochu otřásli celou organizací, je výměna hlavního trenéra. To se přesně Yzerman rozhodl udělat, když nahradil Jeffa Blashilla Derekem Lalondem. 

Toho jsme ještě v NHL v roli hlavního kouče vidět nemohli, ale podle jeho životopisu, úvodní tiskové konference a slov bývalých svěřenců, můžeme odhadovat, že by to nemusel být krok vedle. Lalonde prokázal mnohokrát, že se jako trenér neustále zlepšuje a je připraven na další velký krok ve své kariéře. 

Poté přišel draft, který byl opravdu hodně zajímavý, dělo se v něm několik přestupů a někteří hráči oproti předpokladům pořádně propadli. Co se týče Detroitu, tak ti získali skvělého centra Marca Kaspera a před začátkem druhého kola draftu udělal GM Yzerman další vítaný krok. Za pouhé třetí kolo získal Villa Hussa, aby k Alexu Nedeljkovicovi přivedl kvalitního brankáře. Vezměte v potaz, že letos mnoho týmů hledalo gólmana, Yzerman jim všem vypálil rybník. 

Generální manažer Rudých křídel poté přiznal, že chtěl provést další pohyby přímo na draftu, ale nic víc se nakonec uskutečnit nepodařilo.

Než jsme se dostali na trh s volnými hráči, tak jsme si v seznamu přestavby mohli odškrtnout několik hlavních políček: získat nového hlavního trenéra, získat kvalitního brankáře NHL, získat dalšího skvělého prospekta.

Poté přišlo otevření volného trhu. Očekávalo se, že Detroit někoho získá, protože jsme nebyli finančně ani na podlaze, financí tedy bylo dostatek a tým potřeboval posílit. Yzerman ale rozpoutal doslova koncert, když během prvních 24 hodin utratil 20,7 milionů dolarů v cap hitu, aby sestavu posílil o tři útočníky a tři obránce.

Nový a lepší Detroit 

Zatím nemůžeme úplně predikovat konečnou soupisku, ale když se na to podíváme na papíře, vypadá mužstvo rozhodně mnohem silněji, než kdy dříve za posledních pět let.

Bertuzzi – Larkin – Raymond
Vrána – Copp – Perron
Kubalík – Suter (-1) – Zadina
Rasmussen (-1) – Veleno – Sundqvist (-1)
Extra: Berggren (-3), Söderblom (-1), Czarnik, Smith (-1), Erne (-1), Fabbri (zranění) 

V závorce vidíte, jak se hráči posunuli oproti minulému ročníku nebo předpokladům. Jonatan Berggren, který mohl reálně bojovat o možnost dostat se do druhé formace momentálně zřejmě nebude mít na soupisce místo. A to se formace pravděpodobně změní po návratu Robbyho Fabbriho po zranění.

Chiarot – Seider
Määttä – Hronek
Edvinsson (-1) – Pysyk
Extra: Lindström (-1), Oesterle (-3), Sebrango, Johansson, Viro, McIsaac, Newpower, Walman (zranění)

Husso – Nedeljkovic

Když se aktuálně na naší soupisku podíváte, tak není pochyb o tom, že jsme přidali osvědčené NHL hráče, kteří vyhovují potřebám, jaké momentálně máme. Ukázalo se, že hráče jako jsou Suter, Oesterle nebo Lindström toto vytlačilo poměrně dolů, některé hráče dokonce mimo sestavu. 

Jedním z největších problémů Wings v posledních letech byla velká mezera v produktivitě mezi první a ostatními formacemi. Nyní se po dvou podpisech (Andrew Copp, David Perron) předpokládá, že se tato mezera mnohem zmenší. Papír snese vše, ale při pohledu na novou top six Detroitu si na zadek sedne nejedna obrana.

Další obrovskou dírou byla defenzíva, zejména levá strana obrany. Najednou jsme se dostali ze situace Staal, DeKeyser, Walman/Oesterle/Juolevi na Chiarot, Määttä, Edvinsson/Walman/Oesterle. Žádná z nových posil nemá ambice stát se nejlepším bekem na světě, ale dokonale vyhovují naší potřebě. Budou defenzivní opory k našim ofenzivním bekům na pravé straně (Seider, Hronek).

Toto nové defenzivní jádro zajistí to, že Red Wings budou moci každé utkání poprvé po dlouhé době na ledě mít opravdu šest kvalitních zadáků NHL. Je nutné nepodceňovat důležitost tohoto posílení.

Příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti?

Navzdory všem pohybům na soupisce, které se uskutečnily, nás další určitě čekají.

Posílení Rudých křídel totiž sebou nese jeden velký problém. Jak vidíte, jediným prospektem, který se dostane do sestavy, bude nejspíše jenom Simon Edvinsson. Není to proto, že by neexistovali talentovaní hráči v naší organizaci, ale nyní máme pod smlouvou tolik dobrých hráčů, že se nezdá, že by tu pro prospekty (Berggren, Söderblom a další) bylo místo. To mě vede k přesvědčení, že toho pro nás je v offseason připraveno více. 

Během okurkové sezony ukázal Steve Yzerman, že Detroit již nepůjde po draftových volbách a doplnění cap spacu přes výměny drahých hráčů (např. Marc Staal). Našim primárním cílem jsou nyní vlivní a produktivní hokejisté NHL, kteří okamžitě pomůžou týmu vyhrávat. V současnosti máme i přes více hráčů na soupisce prostor pod stropem, abychom jich v případném trejdu mohli získat více.

Zdá se, že jsme vybudovali provozuschopnou druhou formaci, nyní potřebujeme upgradovat třetí a čtvrtou lajnu. To bychom mohli vyřešit výměnou některého z hloubkových zadáků (představte si, že tohle řekneme týden zpět. :D). Nebo se v některém takovém trejdu může objevit Filip Zadina. Momentálně je těžké konstatovat, co bude náš GM hledat. Stále totiž existují možnosti, jak Rudá křídla vylepšit.

Čas nám ukáže, jak se soupiska pohnula směrem dopředu od trhu s volnými hráči. Hádám, že jsme ale všichni mnohem více nadšení před novým ročníkem a už teď se těšíme, až to v říjnu zase vypukne. Yzermanova práce v letním období se povedla na vyznamenání, protože kromě kvalitních posil se vytvořil problém v tom, že těch dobrých hráčů je v týmu opravdu hodně. 

Myslím si, že jako vždy můžeme věřit v YzerPlan a počkáme si, jak tuto situaci GM Red Wings vyřeší.

(zdroj: octopusthrower.com; foto: nhl.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *