Yzerman je optimista: Výzva je boj o play off. Pohár nevyhrávají jen superhvězdy, podívejte na St. Louis

Generální manažer Steve Yzerman vstupuje do své čtvrté sezony v této funkci v organizaci Rudých křídel. K dispozici má nejsilnější tým s kvalitní hloubkou a nejoptimističtějšími vyhlídkami od svého návratu do Detroitu. Třešničkou je nový trenér. O tom všem mluvil na tiskové konferenci před začátkem kempu.

„Věřím, že letos budeme lepším hokejovým týmem. Jsem ale opatrný optimista, protože si musí všechno sednout. Může chvíli trvat, než se při spoustě změn věci usadí, než se všichni poznají a než zjistí trenéři, jak jednotlivé hráče co nejlépe využít,“ uvedl bývalý legendární hokejista Red Wings. 

Kromě kouče Dereka Lalonda tým posílili i hráči ve všech oblastech, brankář Ville Husso, obránci Ben Chiarot a Olli Määttä a útočníci David Perron, Andrew Copp či Dominik Kubalík. Hodně se také očekává od Jakuba Vrány, jenž v minulém ročníku nastoupil pouze do 26 utkání, přesto nasázel 13 branek. 

Rudá křídla patřila v předešlé sezoně k nejhorším celkům, co se defenzívy týče. Skončili jsme předposlední v obdržených gólech a měli jsme nejhorší oslabení v celé NHL. Příchody defenzivních pilířů by to měly změnit. 

„Nejlepší týmy v lize snižují počet inkasovaných branek. Snižují počet soupeřových šancí a mají dobré speciální týmy. Pokud si dokážeme vytvořit více šancí a vyprodukovat více střel, promění se to v branky a ve více výher. Pokud se nám podaří být konkurenceschopnějším týmem, proti kterému se hůře hraje, bude to zlepšení. Doufám, že se to promítne do počtu získaných bodů. Cokoliv nad 32 výher budu považovat za pokrok,“ vyhlašuje Steve Yzerman. 

„Abych mluvil o play off, to je ještě hodně daleko. Člověk by řekl, že pravděpodobně Toronto, Tampa Bay a Florida jsou tři týmy v naší divizi, od kterých očekáváme, že se do play off dostanou. Další tři týmy postoupí z Metropolitní divize a zbytek bude bojovat o dvě místa na divoké kartě. To je skutečná výzva. Doufám, že tam budeme, ale to ukáže až čas,“ usmívá se šéf Rudých křídel. 

Co se týče pokroků, tak ten největší udělal z mladších hráčů v minulé sezoně Michael Rasmussen. Organizace bude chtít něco podobného i od Filipa Zadiny a Joe Velena. Detroit má přitom na soupisce více útočníků i obránců připravených pro NHL, než se jich vůbec do sestavy pro utkání vejde. To do týmu přináší pořádnou konkurenci. 

„Je důležité, aby si hráči uvědomili, že tu je konkurence nejen o místo v sestavě, ale i o čas na ledě. Věřím, že konkurence je zdravá a bude naše kluky tlačit k výkonům. Věřím, že dobří sportovci, psychicky silní hráči, si tuto výzvu užívají,“ sdělil Steve Yzerman. 

„Někteří hráči si musí uvědomit, že se musí předvést, že mohou přijít o místo v sestavě. To je pro mě důležité. Na mnoha pozicích máme určitou hloubku. Doufejme, že se to projeví i v tom, že budeme lepším týmem,“ přeje si generální manažer Red Wings. 

Co se týče příchodů mladších hráčů do sestavy, je v plánu v tom pokračovat po vzoru Moritze Seidera a Lucase Raymonda. „Jsem povzbuzen tím, že se do sestavy dostávají mladší hráči a mají větší role. Viděli jsme to loni a doufáme a očekáváme, že v tom letos jeden nebo dva další kluci budou pokračovat,“ podotýká Steve Yzerman. Do úvahy tak připadají jména jako Jonatan Berggren, Elmer Söderblom, Simon Edvinsson či Albert Johansson. 

„Naše divize je zajímavá. Máte zde dobré týmy na vrcholu a týmy, které přestavují a začínají do sestavy posunovat své mladé hráče. Jsme v těžké divizi a snažíme se zlepšovat. Nebude to ale snadné,“ tvrdí Yzerman. Generální manažer Red Wings také zmínil, že existuje více způsobů, jak získat Stanleyův pohár. Jako příklad uvedl St. Louis Blues v roce 2019. „Týmy vždy nepotřebují největší hvězdy, Blues měli tehdy neuvěřitelně semknutý tým, který byl skvěle poskládaný,“ doplnil poněkud tajemně.

Že by ale měli hráči Rudých křídel útočit na nejvyšší metu? To určitě ne. Základem bude postoupit po dlouhých letech do play off, tam už se může stát cokoliv. V našlapané divizi ale bude i tohle pořádný oříšek. 

(zdroj: mlive.com, nhl.com; foto: nhl.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *