Vaše otázky #1: přesilovky, asistenti kapitána, složení třetí a čtvrté formace

Na náš Facebook i Instagram jsem přidával příspěvek, abyste mi dali nějaké otázky týkající se přípravy. Vybral jsem nejzajímavější z nich a zde jsou i s mou odpovědí. Příjemné čtení.

Jak reaguje trenér na průběh hry (emoce)?

Abych byl upřímný, tak nějaký zásadní rozdíl mezi ním a Jeffem Blashillem, co se emocí týče, moc nevidím. To může být dáno tím, že jde o přípravu, výsledky jdou stranou, protože body se nepočítají. Každopádně jsem si všiml, že s hráči celkem dost mluví. Toho pravého Dereka Lalondeho uvidíme až během sezony.

Jak vypadaly přesilové hry?

Pokud se na to podíváme procentuálně, tak nic moc. Využili jsme tři přesilovky z 24, což je 12,5 %. V sezoně se to chce určitě dostat výš, hráče na to máme. Pravda je, že se to během zápasů celkem střídalo, protože ne vždy hráli hráči z hlavního týmu. Každopádně je to tristní, když vezmeme v potaz, že dvě přesilovky ze dvou jsme využili v prvním zápase s Penguins. Následně jsme v dalších sedmi duelech dokázali skórovat v jediné z 22 pokusů. 

Skladba druhé přesilovky vypadala ryze na českou čtveřici s doplněním v podobě Rasmussena či Söderbloma. Na posledním tréninku z ní ovšem vypadl Zadina a složená byla takto: Hronek, Vrána, Kubalík, Copp, Söderblom. První přesilovka je jasná, hrát ji budou Seider, Larkin, Bertuzzi, Raymond a Perron.

Jestli to opravdu bude fungovat, ukáže až čas. Je fakt, že to potřebujeme jako sůl, protože poslední roky ta přesilovka nevypadala vůbec dobře.

Co se týče oslabení, tak na tom jsme byli obdobně. V prvním zápase jsme ubránili všech devět přesilovek Penguins, poté jsme inkasovali sedm branek z 18 početních nevýhod. To je strašně moc. Dohromady to dělalo úspěšnost v celé přípravě pouhých 74,1 %. Obě tyto činnosti jsou klíčové pro úspěch a v obou je třeba se rapidně zlepšit. Znovu doplňuji, že je to jenom příprava a hráči se zde střídali.

Kdo v přípravě nejvíce překvapil?

Nechci říkat, že by překvapil, ví se o něm, že je to skvělý hokejista, ale já bych řekl, že velký progres udělal Filip Zadina. Musím to zopakovat. Ze všech hráčů v přípravě na mě udělal nejlepší dojem. Po něm bych určitě zvolil i Elmera Söderbloma, ten musí hodně zajímavě motat hlavu trenérovi. Jinak klasika, vyčnívali naši nejlepší hráči jako Bert, Larks nebo Seider. O Vránovi netřeba se bavit, má velký vliv na své spoluhráče. Tři branky nastřílel Kubalda a ještě bych zmínil Rasmussena. To byl náš nejproduktivnější hokejista v předsezónním období.

Zajímavý příběh psal obránce Jeremie Biakabutuka. Dvacetiletý zadák přišel na turnaj prospektů na poslední chvíli, vůbec se s ním nepočítalo. On zazářil, zahrál skvěle ve všech duelech a vysloužil si pozvánku na kemp. I v kádru Red Wings vydržel až do posledních škrtů, naprosto neuvěřitelná pohádka z jeho pohledu. 

Bohužel to nevyšlo, byl propuštěn a Detroit s ním nakonec nováčkovskou smlouvu neuzavřel. Každopádně mladý bek nemůže být zklamaný, protože po něm mohou, a já bych to ocenil, sáhnout v Grand Rapids a podepsat s ním smlouvu na úrovni AHL. Na druhou stranu přetlak obránců je i na farmě, takže uvidíme, jestli se to povede. Co včera proběhlo Twitterem, tak Biakabutuka už má na stole nabídku z AHL od Chicaga Wolves. Nebude asi dlouho trvat, než se někomu upíše.

Jak jsou na tom marodi?

Robby Fabbri a Mark Pysyk jsou indisponovaní až do ledna, naopak Andrew Copp bude na začátek ročníku připraven. Oskar Sundqvist vynechal celý kemp, ale na listině zraněných hráčů není a je možné, že i on bude ready. Následující dny ukážou. Co se týče Jakea Walmana, tak tam byla predikce polovina listopadu, ale vypadá to, že by se mohl vrátit o něco dříve.

Jaké bude mít Dylan Larkin asistenty?

Máme tak mladý tým, ve kterém navíc hráče nemáme moc dlouho, když vezmeme v potaz, že Rasmussen je jedním ze služebně nejstarších. Myslel jsem si, že áčko dostane Moritz Seider. Vím, má za sebou jen jeden ročník a určitě mu také hrozí syndrom druhé sezony, byť si to teda nemyslím. Vidím v něm Nicklase Lidströma a v budoucnu se právě minimálně tomu áčku nevyhne. Co se druhého asistenta týká, tak očekávám jednoho ze zkušených nově příchozích Ben Chiarot nebo David Perron. Oba áčko v přípravě měli, ale to oblékl například i Filip Zadina.

A přesně tohle uvedl trenér Derek Lalonde. Detroit momentálně nespěchá na to určit asistenty, takže je možné, že se to bude na začátku sezony točit, než se praví tahouni a lídři ukážou. 

Můj tip se ale nemění, Chiarot, Perron nebo Seider. Dva z této trojice by to za mě měli být.

Jaké budou formace Detroitu?

Nedokážu momentálně vůbec odhadnout, jak to Derek Lalonde poskládá, i když nějaké indicie máme. Podle posledního trenérova vyjádření stihne Andrew Copp začátek sezony, po operaci se dal dohromady dříve, než se předpokládalo. 

Je hodně pravděpodobné, že náš kouč ponechá první formaci beze změn tak, jak jsme zvyklí. Tyler Bertuzzi, Dylan Larkin a Lucas Raymond mají mezi sebou zajímavou chemii a myslím si, že se velmi dobře doplňují. Kdyby šlo všechno podle plánu a vyhýbala se jim zranění, tak by mohli všichni překonat třicet branek za sezonu, což by bylo určitě fajn. Uvidíme, jak Lucas během druhého ročníku, ten se mi upřímně v přípravě chvílemi moc nelíbil, ale rozhodně mu věřím. Když jsem tohle loni psal o Larkinovi, tak měl pak super ročník, takže asi tak s mými odhady. 

Co se druhé formace týče, tak ta vypadá taky celkem jasně. Ještě před začátkem otevření trhu s hráči jsem si myslel, že by se tam mohl prodrat Berggren nebo Söderblom, ale to se zřejmě nestane. Budou zde posily Andrew Copp a David Perron, které doplní Kuba Vrána. Bude to fungovat? Spíše ano, Perron umí gól vstřelit, ale tady by mohl plnit roli jakéhosi tvůrce, branky čekám hlavně od Vrány. Copp to za ně odbruslí, asi bude mít i defenzivnější pokyny oproti předchozím dvěma kolegům. Jsem na něho hodně zvědavý, loňská sezona se mu povedla a má tak na co navazovat. Smlouvu obdržel dlouhou, Steve Yzerman mu hodně věří a nebudu se plést, když řeknu, že my zase věříme Stevovi. 😀

Bottom six se mi opravdu těžko predikuje. Nejprve jsem si myslel, že na křídlech budou Češi Dominik Kubalík a Filip Zadina. Oba předváděli v přípravě velmi dobré výkony, zejména Filip se začal probouzet s produktivitou a já vím, že je to jen příprava, ale například i ve vzájemném souboji Red vs. White byl nejlepší na ledě. Jeho kontrakt by pro nás mohla být velká výhra, pokud se mu začne dařit střílet branky a přidávat asistence, mít pozitivní dopad na spoluhráče, tak za ten rozumný peníz, co bere? Fuh, kdo to má? No, rozhodně se je nač těšit. Jako centra třetí brázdy jsem viděl jasně Piuse Sutera. Ten nezvládl úplně roli druhého středního útočníka v loňském ročníku, ale teď by mu mohla ta trojka sednout. Nebude na něho tak velký tlak a pořád bude mít okolo sebe velmi kvalitní spoluhráče. 

Čtvrtá lajna bude mít za úkol zejména neinkasovat, ale i tak se dá poskládat zajímavě, aby se mohla prosazovat. Na centru by se mi líbil Michael Rasmussen, kterému nevadí hrát tvrdě, je to silový typ hráče, dokáže vyhrát souboje u mantinelu, trefit soupeře, ale zároveň umí vstřelit branku nebo přihrát na gól. Jeho progres byl v loňské sezoně značný a bude jen dobře, pokud v tom bude pokračovat. Do checking line se svou hrou výborně hodí Adam Erne, který má pravidelně velké množství hitů a nějaký bod taky nasbírá. K tomu na druhé křídlo asi Oskar Sundqvist. Po jeho příchodu jsem si ho hodně oblíbil, nahrál nějaké body, hrál do těla. Proč ne. Jenže to mě vede právě k otázce, co s dalšími? 

Joe Veleno a Elmer Söderblom do této predikce naprosto hodili vidle. Příprava se jim povedla, zejména švédský obr se ukázal ve velmi dobrém světle a trenér Derek Lalonde řekl jasně před závěrečnými škrty v sestavě, že je pošle na farmu hrát co nejvíce minut, pokud pro ně nenajde smysluplnou roli v hlavním týmu. Podařilo se to? To pořád nevíme. Kouč Red Wings včera uvedl, že rozhodnou následující tréninky. Pořád je může poslat ke Griffins.

Přesto jsem částečně přesvědčen, že by se Söderblom měl dostat spíše do třetí než do čtvrté formace a vůbec bych se nedivil, ba naopak bych si to hodně přál, aby hrál i v přesilové hře. Jeho velikost můžeme využít pro stínění brankáři a vyhrávání soubojů před brankou. Elmer již v minulosti několikrát prokázal, že na hranici brankoviště je skvělý, dokáže puky tečovat či dorážet. Majstrštyk je jeho přebrání přihrávky a střela s hokejkou mezi nohama, což ukázal na juniorském mistrovství světa dokonce dvakrát na jednom turnaji.

Znamená to ale, že i Joe Veleno by mohl hrát a to rozhodně ne pouhých osm deset minut za zápas. To není ta pozice a role, kde by se nám rozvíjel. To už by opravdu bylo lepší pro něho hrát 22 minut za zápas na farmě, všechny herní situace včetně přesilovky i klidně oslabení.

Pokud bych to měl skládat já, udělal bych to následovně s tím, že bych Velena poslal na farmu a Sundqvista nechal v klidu doléčit šrámy.

Velmi mě mrzí, že nedostal od začátku příležitost Jonatan Berggren a bude si na ní muset počkat v Grand Rapids, ale zase chápu vyjádření kouče. Ten sám uvedl, že máme opravdu širokou soupisku a že na hraně sestavy bylo a (asi i pořád je) hodně hráčů. Berggren bude hrát všechny situace v AHL a v případě nějakého zranění nebo výpadku formy někoho z hlavního týmu, si myslím bude jedním z prvních, kdo se dostanou nahoru. No a to se ještě zkraje ledna má vrátit Robby Fabbri, který taktéž bude chtít hrát v prvních třech útocích, ideálně spíš v top six. Necítíte tady nějaký trejd? 

Co se zadáků týče, tak i zde vypadají první dvě obrany jasně. Napravo budeme mít ofenzivní beky Moritze Seidera a Filipa Hronka a k ním dva nově podepsaní obránci z volného trhu Ben Chiarot a Olli Määttä. Ti se budou starat hlavně o defenzívu. Třetí pár v posledním týdnu trénuje ve složení Robert Hägg – Gustav Lindström. Švédská dvojice a jako sedmý obránce připravený Jordan Oesterle.

V brance budou dvojici plnit Alex Nedeljkovic a novic Ville Husso. Můžeme se plácat po zádech, máme skvělé gólmany. Nemyslím si, že bude jasně určená jednička, spíše se budou střídat. Napovídají tomu i naše zápasy, kdy budeme hrát dvakrát ve dvou dnech. Sebastian Cossa začne v Griffins společně s Jussi Olkinuorou, ten by mu měl předat hodně a v případě nějakého zranění bude zkušený Fin určitě k dispozici i pro hlavní tým. Prioritou u Cossy by měla být co nejvyšší zápasová zátěž, takže bych se nedivil, kdyby klidně něco odchytal i v nižší ECHL za Toledo. 

Suma Sumárum má trenér z čeho vybírat. První dvě formace a obranné páry jsou asi jasné, ale u ostatních těžko tipovat. 

(zdroj: insideři Ansar Khan, Max Bultman; foto: Ansar Khan)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *