Game #4 | Detroitu se naskýtá další šance bodovat, míří na led podceňovaného Chicaga

Po pár dnech volna čeká naše hokejisty další utkání. Před týdnem v sobotu soutěž startovali, dnes odehrají již čtvrtý duel. A bilanci zatím mají skvělou, vždyť Rudá křídla dosud ze všech zápasů získala minimálně bod, dvakrát dokonce vyhrála. Úvodní vhazování je naplánováno ve 2:35 našeho času.

Stojí za připomenutí

  • Oba celky se v minulém ročníku potkaly dvakrát a byly z toho pořádné přestřelky. Nejprve slavil Detroit (6:3), poté Chicago (8:5)
  • Detroit má pořád slabou přesilovou hru (využití 9,1 %), naopak patříme ke čtyřem celkům, co stále neinkasovali v oslabení (společně s Sharks, Blues a Islanders), Chicago má desátou nejlepší početní výhodu v lize (28,6 %), oslabení je naopak páté nejhorší (66,7 %)
  • Blackhawks hráli naposledy téměř před týdnem, Detroit před třemi dny

Z kabiny Red Wings

Detroitu se povedlo bodovat i ve třetím zápase sezony. Po dvou vítězstvích naši hokejisté dokázali uhrát bod s nepříjemnými Los Angeles. Králové nás v určitých pasážích přehrávali a přestože v zápase vstřelili hlavně šťastné branky, dokázali si dlouho náskok hlídat. Do prázdné branky mohl skórovat Arvidsson, ale Larkin ho o puk trestuhodně obral a později jsme opravdu srovnali. V prodloužení byli šťastnější hosté, ale kapitánův moment bojovnosti oběhl právem svět.

Velkou a hodně nepříjemnou novinkou bylo oznámení o léčení Jakuba Vrány v asistenčním programu NHL a hráčských odborů. Český útočník nám bude nějakou dobu chybět a logicky nenastoupí ani dnes. Během týdne chyběli na jednom tréninku Robert Hägg a Adam Erne, kteří měli volno, aby zahojili bolístky po blokování střel ze zápasu s Kings. Oba se v dalších dnech připojili a v sestavě budou. 

Trenér Derek Lalonde uvedl, že je s kádrem spokojený a že není důvod, aby kohokoliv momentálně povolával z farmy. V případě nutnosti máme Jordana Oesterleho na tribuně a dokázali bychom hrát systémem 11 útočníků a sedm beků. Tak jsme již v několika zápasech hráli i minulou sezonu. Navíc se pomalu vrací Jake Walman, který už konečně na tréninku odložil bezkontaktní dres a pomalu se zapojuje i do soubojů. 

Drobně se nám proměnily formace. Vypadá to, že by mohl nastoupit u kapitána Larkina Perron, jemuž se vyvedlo utkání proti Los Angeles. Trénoval s nimi Dominik Kubalík. Do druhé řady se zřejmě propadne Lucas Raymond, hrát bude s Filipem Zadinou a Andrew Coppem.

Naposledy chytal Fin Ville Husso a bude zajímavé sledovat, který brankář dostane přednost dnes. Pokud to bude opět posila ze St. Louis, je možné, že Alex Nedeljkovic dostane nedělní zápas proti Anaheimu Ducks, jenž začíná ve 23:05 našeho času. LGRW! 🐙

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, Chiarot, Hronek, Määttä, Lindström, Hägg – Raymond, Larkin, Kubalík – Zadina, Copp, Perron – Sundqvist, Rasmussen, Söderblom – Erne, Veleno, Suter.

Aktuálně od soupeře

Chicago Blackhawks vstoupilo do sezony dvěma porážkami od Colorada (2:5) a Vegas (0:1). Naposledy však svěřenci trenéra Luka Richardsona pokořili ve vyrovnaném duelu San Jose Sharks pěti góly a zvítězili 5:2. Hlavní roli sehráli Žraloci v početní výhodě. Nejenže se jim nepovedlo pět přesilovek využít, ale oni v nich od Jestřábů dvakrát inkasovali. Na to si určitě budeme muset dát pozor.

Blackhawks provedlo přes léto rozsáhlou přestavbu, zbavilo se řady zajímavých hráčů jako Alexe DeBrincata či Kirbyho Dache a staví tým od základů. Veteráni Patrick Kane a Jonathan Toews zůstali, i když je otázkou zejména u prvního jmenovaného, jak dlouho to bude trvat. Na papíře rozhodně sestava Chicaga velký respekt nebudí, musíme si však uvědomit, že ani slabší tým se nevzdá jen tak a naopak řada hráčů bojuje o další kontrakty a má zvýšenou motivaci.

Příkladem budiž lídr produktivity a nejlepší střelec organizace Sam Lafferty. Podotknu, že obě branky i asistenci zaznamenal ve zmíněném utkání se San Jose. Pokud to myslíme vážně s útokem na pozice play off, musíme tyto zápasy proti papírově slabším týmům bezpodmínečně zvládnout.

Momentálně by soupeři nikdo ze zdravotních důvodů chybět neměl. V brance mají dvojici Petr Mrázek – Alex Stalock, přednost zřejmě dostane český gólman.

Hvězda v týmu soupeře

Patrick Kane. Přes léto se horečně spekulovalo, zda po 15 sezonách v dresu Blackhawks odejde. Nechápal kroky vedení a dost možná ho srdce táhlo za možností jednoho z posledních úspěchů v jeho jinak velmi bohaté kariéře. Nakonec se rozhodl prozatím zůstat a start sezony má velmi vlažný. Ve třech duelech si třiatřicetiletý křídelník připsal jeden jediný bod za asistenci. Doufejme, že se bude zkušený útočník bodově trápit ještě v utkání s našim celkem. Jinak jeho 1110 zápasů v NHL a 1181 bodů (430+751) budí obrovský respekt. 

Sestava Blackhawks z minulého zápasu:
Mrázek – S. Jones, J. Johnson, Murphy, Tinordi, C. Jones, McCabe – Kane, Domi, Athanasiou – Raddysh, Toews, T. Johnson – Lafferty, Dickinson, Kurashev – Blackwell, Entwistle, Khaira.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Olli Määttä, Jordan Oesterle, Dominik Kubalík, Pius Suter
Chicago Blackhawks Petr Mrázek, Andreas Athanasiou

Statistiky Red Wings (hráči) | Statistiky Red Wings (brankáři)

Statistiky Blackhawks (hráči) | Statistiky Blackhawks (brankáři)

(zdroj: eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhl.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *