Game #9 | Důležitý divizní souboj! Detroit míří do Buffala potvrdit úspěšný vstup do sezony

Pět minut po půlnoci začíná další utkání Red Wings. Hokejisté Detroitu cestovali do asi 400 kilometrů vzdáleného Buffala, kde budou chtít navázat na výborný defenzivní výkon z duelu s Minnesotou. Sabres nám ovšem nedají nic zadarmo. Zajímavý souboj odvysílá Nova Sport 1.

Stojí za připomenutí

  • Oba týmy mají na kontě po osmi zápasech deset bodů
  • V minulé sezoně se Red Wings se Sabres potkali celkem čtyřikrát, ve všech případech jsme zvítězili, avšak jen jednou v základní hrací době, třikrát to bylo v prodloužení
  • Buffalo má silnou defenzívu, inkasovalo pouze 22 branek (6. nejmenší číslo ze všech týmů NHL)

Z kabiny Red Wings

Rudá křídla si po dvou výprascích od New Jersey Devils a Bostonu Bruins spravila náladu, když na domácím ledě dokázala vybojovat cenné dva body se zvedající se Minnesotou Wild. Perfektní defenzivní výkon a výsledek 2:1 podepřel třiceti zákroky brankář Ville Husso. Poprvé v sezoně se trefil Lucas Raymond, který vstřelil dokonce obě trefy Detroitu. 

V utkání dostal pukem do hlavy Dominik Kubalík i Matt Luff. Zatímco prvně jmenovaný dostal k uchu a do zápasu se vrátil, Luff musel vyhledat zdravotnickou pomoc a v utkání nepokračoval. Pětadvacetiletý forvard přišel o několik zubů, jeho obličej zkrášlilo 16 stehů. Druhý den byl na tréninku přítomen, takže za tuto jeho bojovnost jenom respekt. 🙂 

Detroit ve střetnutí s Divočáky dost možná našel způsob, jakým by se mohl v okleštěné sestavě prezentovat. Než se vrátí produktivní útočníci Tyler Bertuzzi s Jakubem Vránou, je dobrá cesta hrát zejména defenzivně. Naši hokejisté čistili prostor před vlastním brankářem, zblokovali spoustu střel soupeře a povedlo se jim příkladně bránit naší modrou čáru. Přes ní se moc Minnesotě nedařilo zakládat útoky jinak, než nahozením do pásma. Zvládala to pravidelně kombinací snad formace s Kirillem Kaprizovem. 

Otázkou je, zda tento styl praktikovat i pro utkání s Buffalem Sabres, kde ač jsme outsideři, bychom mohli mít více ze hry. Minnesotu jsme také okamžiky tlačili, ale nebylo to tak výrazné. Co bude každopádně zajímavé sledovat, je situace v našem brankovišti. Bude znovu chytat skvělý Ville Husso? Nedostane prostor Alex Nedeljkovic? To zjistíme až večer. 🙂 Něco mi ale říká, že vítězná sestava se nemění…

V zápase se Šavlemi bude s určitostí chybět Michael Rasmussen, který si odpykává poslední duel ze svého trestu. Na marodce je zatím stále Oskar Sundqvist, o Bertovi s Kubou byla řeč. Mimo je stále Mark Pysyk a Robby Fabbri (oba do ledna) a Jake Walman (návrat zhruba v polovině listopadu).

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Husso – Seider, Chiarot, Hronek, Määttä, Oesterle, Hägg – Raymond, Larkin, Erne – Perron, Copp, Kubalík – Luff, Veleno, Zadina – Smith, Suter, Söderblom.

Aktuálně od soupeře

Na utkání s Buffalem se každý rok těším speciálně, protože tento tým mám díky jejich československému fanklubu a webu sabres.cz o trochu raději než ostatní soupeře. Tak si je pojďme představit. 🙂 

Sabres jsou v rebuildu, přes léto nijak nebláznili a posílili tam, kde je tlačila bota. Vstup do sezóny se jim celkově povedl, nejprve na úvod porazili Ottawu (4:1), poté podlehli Floridě těsně 3:4. Na to navázali velmi úspěšným kanadským tripem, na jehož konci zaznamenali šest bodů s velmi dobrými výsledky – 4:2 na Edmontonu, 6:3 na Calgary a 5:1 na Vancouveru. Duely se Seattlem (1:5) a Montrealem (2:3) naopak Buffalu nevyšly, naposledy Sabres zdolali Chicago 4:3 po prodloužení, když museli duel ze stavu 1:3 po druhé třetině otáčet.

Přesilová hra Šavlí je o něco lepší (20,7 %) než naše (19,4 %), ale stejně se v žebříčku NHL nachází až na 17. příčce. Naopak v oslabení oproti svému soupeři kralujeme my (84 %, 7.), Buffalo má 78,6 % (19.). Na branku soupeře pošlou průměrně na zápas 31,5 střel, naopak 34,8 jde na klec Sabres. Tým bodově tahá zejména obránce Rasmus Dahlin, který měl šílený vstup do nového ročníku, když skóroval v úvodních pěti zápasech, což je rekord mezi beky NHL historie. Mladý Švéd posbíral již 10 bodů (5+5) a zatím nebodoval v jediném klání – s Canadiens. Nejlepšími střelci jsou šestigóloví Victor Olofsson a Alex Tuch. 

V brance se točí dvojice Eric Comrie (5 zápasů) a Craig Anderson (3 zápasy). Mnohem lepší čísla má druhý jmenovaný veterán, který průměrně inkasuje 1,66 gólů na zápas a jeho úspěšnost zákroků činí 94,6 %. Mezi tři tyče se ale podívá Comrie (3,41; 90,9 %). V sestavě oproti duelu s Chicagem bude chybět Vinnie Hinostroza, mimo je i Ilja Ljubuškin (zranění v dolní části těla) a Riley Sheahan. Naopak se do čtvrté formace zřejmě vrátí Rasmus Asplund.

Sabres mají po ranním rozbruslení, které absolvovali ve složení Dahlin, Bryson, Power, Clague, Fitzgerald, Pilut – Okposo, Thompson, Skinner – Olofsson, Mittlestadt, Quinn – Tuch, Cozens, Peterka – Asplund, Girgensons, Krebs. První na ledě byl Comrie, z toho soudím, že střetnutí odchytá.

Hvězda v týmu soupeře

Rasmus Dahlin. Netrvalo to dlouho a dvaadvacetiletá jednička draftu 2018 patří k největším hvězdám ligy. Dahlin pomáhá svému celku nejen v ofenzivním směru, ale také v defenzívě. Je suverénně nejvytěžovanějším hráčem Buffala a vede v týmové statistice zblokovaných střel, druhý je v hitech. Um usměvavého Švéda je však opravdu předně směrem dopředu, pět branek a stejný počet asistencí po osmi odehraných zápasech je výborné číslo. Mezi zadáky je produktivnější pouze Erik Karlsson, který vstřelil o jeden gól navíc, ale má také o tři utkání více. Pokud bude Dahlin v podobných výkonech pokračovat, klidně může Buffalo coby štiku NHL dotáhnout až do play off. V našlapané divizi to ovšem budou mít Šavle velmi těžké.

Sestava Sabres z minulého zápasu:
Anderson – Dahlin, Bryson, Power, Clague, Fitzgerald, Pilut – Tuch, Thompson, Skinner – Hinostroza, Cozens, Peterka – Olofsson, Mittelstadt, Quinn – Okposo, Girgensons, Krebs.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Robert Hägg, Mark Pysyk
Buffalo Sabres Eric Comrie, Riley Sheahan

Statistiky Red Wings (hráči) | Statistiky Red Wings (brankáři)

Statistiky Sabres (hráči) | Statistiky Sabres (brankáři)

(zdroj: eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhl.com, nhlportal.cz, FB stránka československého fanklubu Buffala Sabres; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *