Game #10 | Detroit slaví výročí Stanleyova poháru z roku 1997 a 1998, o půlnoci vyzve Washington

Slavíme! Na tento víkend připadá ceremoniál výročí 25 let od zisku Stanleyova poháru z roku 1997 a 1998, dnes začínáme prvním z nich. Více než 30 hráčů, trenérů a zaměstnanců ze zmíněných let bude součástí velkých oslav, které před zápasy proběhnou. K vidění na ledě budou například Jim Devellano, Tomas Holmström, Joe Kocur, Vladimir Konstantinov, Darren McCarty či Mike Vernon. I tuto událost můžeme před začátkem střetnutí s Capitals vidět. Stačí si zapnout stream hodinu před startem duelu, úvodní vhazování je naplánováno na pět minut po půlnoci.

Stojí za připomenutí

  • Oba týmy prohrály tři z posledních čtyř zápasů
  • V minulé sezoně jsme se potkali dohromady třikrát, Detroit zvítězil na ledě soupeře a doma dvakrát Capitals podlehl
  • Rudá křídla mají dva hráče, kteří překonali hranici deseti bodů, v kádru Washingtonu nikoho takového nenajdeme

Z kabiny Red Wings

Detroit si v posledním zápase na Buffalu utrhl obrovskou ostudu, když se nechal soupeřem doslova zválcovat. Podle předpokladů vyrovnaný duel měli v režii domácí a postupně nám udělili v exhibičním stylu osmigólový výprask. Za Red Wings skórovali Olli Määttä, David Perron a Dylan Larkin. 100. utkání v nejslavnější hokejové lize odehrál obránce Gustav Lindström, ale nebude na něj vzpomínat v dobrém. Připsal si tři mínusové body do tabulky pravdy a po svém návratu do sestavy podal špatný výkon. Nebyl ovšem sám. 

Po zápase si logicky hráči sypali popel na hlavu, nicméně trenér věří, že i takový výsledek může přinést něco pozitivního. Pochopitelně ani on nebyl nadšený. Hráči proto na tréninku dostali zabrat, potrénovali i přesilové hry a Derek Lalonde se je opět rozhodl přeskládat. Na druhou početní výhodu se dostal zadák Ben Chiarot, změny se týkaly i útočných formací. Všechny informace jsem přidal na naše sociální sítě. 

Do sestavy se vrátí centr Michael Rasmussen, jemuž vypršel dvouzápasový trest. Vypadá to, že povede druhou formaci. Odesláním zpět na farmu to odnesl Givani Smith, takže Matt Luff zůstává nahoře. Trenér Derek Lalonde po tréninku uvedl, že návrat beka Jakea Walmana by se měl uskutečnit do týdne. Oskar Sundqvist je stále v režimu day-to-day. 

Očekává se, že se do klece dostane finský gólman Ville Husso. Osm inkasovaných branek bylo od Alexe Nedeljkovice poměrně dost, přestože ho proti Sabres nechala obrana naprosto napospas soupeřovým útočníkům.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, Chiarot, Hronek, Määttä, Lindström, Hägg – Raymond, Larkin, Erne – Perron, Copp, Kubalík – Luff, Veleno, Zadina – Smith, Suter, Söderblom.

Aktuálně od soupeře

Washington Capitals mají na svém kontě po 11 zápasech 12 bodů. To není tak úplně oslňující start, jaký se od této organizace čekal. Stejně jako Red Wings, tak i hokejisté z hlavního města mají tři porážky z posledních čtyř duelů. Aktuálně táhnou sérii dvou ztrát.

Pro Washington půjde v listopadu již o třetí duel. Předchozí prohrané skončily vždy až v nastavení. Carolina Hurricanes na svém ledě tohoto soupeře přehrála 3:2 po samostatných nájezdech, Vegas Golden Knights 3:2 po prodloužení. Největším aktuálním problémem Capitals je rozsáhlá marodka. Týmu chybí hned sedm důležitých hráčů, jmenovitě to jsou pilíř obrany John Carlson a šestice forvardů Nicklas Backström, Carl Hagelin, Tom Wilson, Connor Brown, T.J. Oshie a Beck Malenstyn. 

Z farmy byli povoláni útočníci Sonny Milano a Garrett Pilon, s nimi také bek Lucas Johansen. Osud šestadvacetiletého forvarda Milana je přinejmenším zvláštní. Po velmi solidním minulém ročníku v dresu Anaheimu (66 zápasů, 14+20), novou smlouvu nedostal. A dlouho se nemohl dočkat ani na trhu. S Washingtonem podepsal roční kontrakt v hodnotě pouhopouhých 750 tisíc dolarů. Na farmě letos zaznamenal tři body (2+1) v pěti zápasech. 

V brance dostává výraznější prostor Darcy Kuemper. Vítěz Stanley Cupu s Coloradem nastoupil v této sezoně do osmi zápasů, jeho úspěšnost zákroků činí 92,24 %. Průměrně inkasuje pouze 2,38 branek na zápas. Jeho kolega Charlie Lindgren se do klece dostal třikrát, čísla má o něco málo horší. 

Hvězda v týmu soupeře

Dylan Strome. Trojka draftu z roku 2015 je po Arizoně Coyotes a Chicagu Blackhawks ve třetí organizaci během své kariéry. Strome se rychle ve Washingtonu zabydlel, po 11 zápasech má na svém kontě devět bodů za dvě branky a sedm asistencí. Je tak na děleném prvním místě v týmové produktivitě, zároveň je nejlepším nahrávačem Capitals. V minulé sezoně se v dresu Jestřábů utkal s naším celkem dvakrát a vždy bodoval. V prvním zápase si připsal přihrávku, v tom druhém vstřelil hattrick a navrch přidal i asistenci. Naše defenzíva si bude muset rozhodně dávat na pětadvacetiletého útočníka pozor. 

Sestava Capitals z minulého zápasu:
Lindgren – van Riemsdyk, Orlov, Jensen, Féherváry, Irwin, Gustafsson – Mantha, Kuzněcov, Ovečkin – Sheary, Strome, Johansson – Protas, Eller, Snively – Hathaway, Dowd, Malenstyn.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Jakub Vrána
Washington Capitals Nick Jensen, Anthony Mantha

Statistiky Red Wings (hráči) | Statistiky Red Wings (brankáři)

Statistiky Capitals (hráči) | Statistiky Capitals (brankáři)

(zdroj: eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhl.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *