Game #13 | Přidají Red Wings čtvrtou výhru v řadě? Proti budou Canadiens

Detroit se po návštěvě Madison Square Garden vrací na dvě utkání domů před tripem po západním pobřeží USA. Nejprve se v noci z úterý na středu střetne v 01:05 středoevropského času podruhé v tomto ročníku s kanadským Montrealem.

Stojí za připomenutí

  • Montreal v listopadu ještě nevyhrál. Ve třech odehraných zápasech tento měsíc zapsal porážku v Minnesotě (1:4), nezvládl prodloužení ve Winnipegu (2:3) a neporadil si ani s Vegas (4:6). Red Wings budou chtít naopak prodloužit sérii tří dvoubodových zisků. Jedno je jisté, jedna série bude ukončena
  • Půjde o druhý souboj těchto týmů z Original Six. V tom prvním Ville Husso vynuloval střelce Habs v pro nás prvním utkání tohoto ročníku a zapsali jsme vítězství 3:0. Řádila především lajna obrů Söderblom – Rasmussen – Sundqvist
  • V sezóně 2021/2022 jsme se s Canadiens utkali třikrát a dvakrát tahali za kratší konec provazu. Behěm těchto zápasů jsme dokázali vstřelit soupeři pouze čtyři góly a sami jsme inkasovali jedenáctkrát

Z kabiny Red Wings

Detroit po úspěšných domacích oslavách proti Capitals (3:1) a Isles (3:0) přehrál i Rangers (3:2 po prodloužení) na jejich kluzišti. V listopadu tedy doposud nepoznal hořkost porážky a co víc, inkasoval v těchto třech střetech pouze tři góly. Výborná vizitka obou našich brankářů. Rudá křídla navíc v těchto utkáních prokázala i silnou mentální stránku, jelikož jak v utkání proti Washingtonu, tak proti New York Rangers, tým sestavený Stevem Yzermanem prohrával. V posledním zápase šli v první třetině do dvougólového trháku domácí. Ve druhé části se hokejistům z Michiganu podařilo srovnat a velký obrat dokonal v prodloužení při početní výhodě český ostrostřelec Dominik Kubalík. V souboji se zaskvěl brankář Alex Nedeljkovic, který hasil 27 pokusů soupeře z celkových 29 střel a přidal tak přijemné starosti kouči Dereku Lalondemu. 

Poměrně povedený start našeho týmu do aktuálního ročníku kanadskoamerické soutěže poněkud zkazila početná marodka. Trenéru Lalondemu stále nebudou k dispozici útočníci Tyler Bertuzzi, Robby Fabbri, Jakub Vrána, Oskar Sundqvist ani Filip Zadina. Dále chybí také obránci Jake Walman a Mark Pysyk. Tato situace samozřejmě nabízí příležitost hráčům, kteří by se jinak na soupisku Red Wings dostali horko těžko. Po Mattu Luffovi se podobná šance naskytla také Austinovi Czarnikovi, který v našem dresu debutoval proti Rangers. Start to však nebyl příliš výrazný, protože si ve statistikách připsal pouze dvě střely a jeden hit, a to přesto, že dostal prostor i při přesilové hře.

Nutno podotknout skvělou domací bilanci v probíhající edici NHL. V Little Caesars Arena jsme odehráli doposud sedm klání, z nichž pouze jedinkrát jsme vyšli bodově na prázdno a v jednom dalším případě jsme získali pouze bod. 

Podle webu dailyfaceoff.com se do branky Red Wings postaví Ville Husso. 

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, Chiarot, Hronek, Määttä, Lindström, Oesterle – Raymond, Larkin, Suter – Perron, Copp, Kubalík – Erne, Rasmussen, Czarnik – Söderblom, Veleno, Luff.

Aktuálně od soupeře

Montreal nezažívá povedený vstup do sezóny a léčba slovenskou jedničkou posledního draftu Jurajem Slafkovským zdá se nezabírá. Tým se nachází na předposledním místě Atlantické divize a na Buffalo před sebou ztrácí tři body. Jako jediný tým v divizi mají hráči Habs zápornou bilanci gólů, a sice -6. Poslední tým divize, Ottawa, má bilanci vyrovnanou, všichni ostatní jsou v zelených číslech. 

V posledním utkání přivítali Canadiens na svém ledě Vegas Golden Knights. Ze souboje odešli poraženi 4:6 a navíc přišli o útočníka Joshe Anderssona, který dostal trest do konce utkání za velmi tvrdý hit na obránce Rytířů Alexe Pietrangela. Disciplinární komise mu za tento zákrok vyměřila dva dny odpočinku, Red Wings tedy neohrozí. V utkání s Vegas se předvedl především Kirby Dach, který zapsal tři gólové přihrávky. Dále stojí za zmínku dvougólový Nick Suzuki.

Týmu trenovaném bývalým skvělým útočníkem Martinem St. Louisem chybí brankářská hvězda Carey Price, dále obránce Mike Matheson či útočník Paul Byron. V případě ruského veterána Jevgenije Dadonova není jisté, zda do utkání nastoupí. Twitterem nejprve ráno kolovala informace, že se tým před utkáním s Detroitem zaměřil na hru v početní převaze. Toto však bylo v průběhu dne dementováno a naopak se rozšířilo sdělení, že se Martin St. Louis zaměřil spíše na hru v oslabení. 

Do branky hostů se postaví Jake Allen, který doposud nastoupil do osmi utkání, pětkrát prohrál a třikrát se radoval z úspěchu. Úspěšnost zásahů má přesných 90 % a pustí v průměru 3,28 branky na zápas. 

Hvězda v týmu soupeře

Nick Suzuki. Mladý útočník, který byl historicky druhou volbou Vegas Golden Knights v draftu NHL (13. volba celkově v roce 2017), roste ve skutečného lídra hrdého kanadského klubu. Třiadvacetietý hráč působí v NHL čtvrtou sezónou a postupně se zlepšuje. V posledním ročníku zapsal své maximum v počtu bodů (61) a přehoupl se poprvé také přes metu 20 vstřelených gólů – nakonec jich vstřelil celkem 21. V aktuálním ročníku má po 12 odehraných zápasech bilanci 8+7. Suzuki se navíc nachází ve skvělé formě, jelikož před utkáním s Red Wings zaregistroval ve čtyřech soubojích tři přesné zásahy a dalších pět jich připravil pro své kolegy. On a Cole Caufield jsou velkou údernou silou Montrealu a právě tyto dva hráče bude teba uhlídat. V našem posledním vzájemném souboji se nám to podařilo, neboť jde o jediný letošní případ, kdy oba vyšli bodově naprázdno.

Sestava Canadiens z minulého zápasu:
Allen – Savard, Guhle, Xhekaj, Edmundson, Harris, Wideman – Dach, Suzuki, Caufield – Gallagher, Dvorak, Hoffman – Dadonov, Monahan, Drouin – Armia, Evans, Slafkovský.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Ben Chiarot
Montreal Canadiens

Statistiky Red Wings (hráči) | Statistiky Red Wings (brankáři)

Statistiky Canadiens (hráči) | Statistiky Canadiens (brankáři)

(zdroj: eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhl.com, nhlportal.cz, mcubed.net; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *