Game #22 | Čas na odplatu! Detroit se na domácím ledě utká o body s nepříjemným Buffalem

Po porážce s Torontem Maple Leafs se pokusí naši hokejisté vrátit na vítěznou vlnu, v cestě ovšem stojí Buffalo Sabres. Jistě máme v myslích náš poslední vzájemný duel, který skončil obrovskou ostudou (3:8). Rozhodně máme co napravovat, začínáme v 01:05.

Stojí za připomenutí

  • Ve své aréně jsme dvakrát v řadě dokázali Buffalo porazit (3:2p, 4:0). Jejich poslední výhra u nás se udála 12. ledna 2020 (5:1)
  • Hned třikrát z posledních pěti vzájemných duelů se nerozhodlo v základní hrací době
  • Osmkrát za sebou jsme soupeři vstřelili alespoň jednu branku

Z kabiny Red Wings

Rudá křídla po čtyřech vítězstvích v řadě padla. Na svém ledě nestačila v posledním vystoupení na Javorové listy z Toronta a prohrála 2:4. Zápas ovlivnily dvě hrubky brankáře Villa Hussa, na druhou stranu soupeřův gólman chytal fantasticky i přes naší obrovskou aktivitu. Není třeba finského gólmana nijak křižovat, vychytal nám spoustu bodů a určitě ještě vychytá. Třeba mu ale pauza pomůže. 

Tým okolo kapitána Dylana Larkina ovšem nemusí smutnit. Po 21 odehraných zápasech máme solidních 26 bodů, což momentálně stačí na čtvrtou pozici v Atlantické divizi a sedmou v rámci celé Východní konference, přičemž všech šest celků nad námi odehrálo více utkání. 

Trenér Derek Lalonde po výsledkově neúspěšném zápasu s Torontem Maple Leafs sáhl do sestavy a na tréninku to bylo znát. Do branky proti Buffalu se postaví Alex Nedeljkovic. Nastoupíme také se zcela novou druhou formací, ve které kromě Tylera Bertuzziho najdeme na centru Michaela Rasmussena a vpravo Davida Perrona. Lucas Raymond se vrací do jedničky a Andrew Copp se propadl do třetí brázdy.

Aktuálně má Detroit využití přesilových her (22,4 %), což stačí na 15. místo v rámci celé NHL. Fantasticky funguje hra v oslabení (81 %), která je 11. Na naší branku jde průměrně každé utkání 30,9 střel (12. nejmenší číslo), my naopak klec soupeře ohrozíme průměrně 30 střelami za zápas (25. místo v NHL). Tato statistika je vyrovnaná, například desátý Pittsburgh má průměrně o tři střely více.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Husso (29. Nedeljkovic) – Seider, Chiarot, Hronek, Määttä, Oesterle, Walman – Perron, Larkin, Kubalík – Raymond, Copp, Bertuzzi – Sundqvist, Rasmussen, Erne – Suter, Veleno, Berggren.

Aktuálně od soupeře

Sabres mají zoufale slabý listopad, který se podepsal na jejich umístění. Od našeho posledního vzájemného zápasu, kdy se jim povedlo vyhrát vysoko 8:3, sehráli 13 zápasů. Vyhráli pouze tři z nich, dalších devět prohráli v základní hrací době a naposledy s Tampou Bay Lightning 5:6 po prodloužení.

V šesti ze zmíněných deseti porážek inkasovali minimálně pět branek, což je poměrně zajímavá informace – 3:5 s Carolinou, 3:5 s Tampou Bay, 4:7 s Vegas, 4:5 s Vancouverem, 2:5 s Torontem a právě 5:6 po prodloužení s Tampou Bay. 

Ani výhry ale nebyly nikterak nízké – 7:2 na Montrealu a 6:2 ve své hale nad St. Louis Blues. Rozhodně bychom měli být v pozoru, přestože se špatné období – jak už bylo zmíněno – podepsalo na tabulku Atlantické divize. S 19 body po 22 zápasech jsou Šavle předposlední, ve Východní konferenci jim patří 14. místo z 16 celků. Na Detroit aktuálně ztrácejí sedm bodů, přičemž mají o utkání více.

Buffalo má osmou nejlepší přesilovou hru v celé soutěži (25,6 %). Defenzivní činnost při oslabení zatím tolik nefunguje, 70,4 % ubráněných početních výhod soupeře znamená až 28. pozici v rámci NHL. Ze statistik také stojí za to zmínit, že směrem na klec Sabres míří každý duel průměrně 31,9 střel, naopak Buffalo pošle na branku soupeře 32,5 střel.

Šavle se úplně na své brankáře spoléhat nemohou. Pravda, veterán Craig Anderson má dobrá čísla, avšak jeho kolegové se takovými nemohou ani zdaleka pyšnit. Anderson nastoupil do devíti zápasů (úspěšnost 91,67 %; průměrně inkasuje 2,75 gólů na zápas), Eric Comrie již do 11 (úspěšnost 88,69 %; průměrně inkasuje 3,62 gólů na zápas), Ukko-Pekka Luukkonen do tří (úspěšnost 85,71 %; průměrně inkasuje 3,93 gólů na zápas). Trenér Don Granato nemůže počítat s několika zraněnými hráči, jmenovitě to jsou brankář Comrie a obránce Jacob Bryson. Možná bude chybět i Ilja Ljubuškin.

Hvězda v týmu soupeře

Tage Thompson. Pětadvacetiletý arizonský rodák se definitivně zařadil mezi špičku NHL. V minulém ročníku prožil průlom, když v 78 zápasech posbíral parádních 68 bodů (38+30) a téměř se dostal na čtyřicetigólovou hranici, kterou překonávají pouze elitní střelci. Leckdo si mohl myslet, že půjde o sezonní záchvěv, ale to rozhodně není pravda. Nesmírně šikovný forvard produkuje ve velkém i v ročníku 2022/2023 a je momentálně nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem svého Buffala. Po 22 duelech má na svém kontě 14 branek a stejný počet asistencí. Pokud vás zajímá, jak se mu vede v kontextu celé ligy, pojďme si to uvést. Aktuálně je desátým nejproduktivnějším hokejistou NHL, až za ním můžeme najít jména jako Kirill Kaprizov, Jack Hughes, Auston Matthews, Jack Eichel, Matt Barzal či Sebastian Aho. Um Thompsona jsme ostatně zažili již v prvním vzájemném střetnutí, když šestibodovou nadílkou (3+3) naprosto zničil Detroit (3:8). Pokud chceme uspět, musí naše defenzíva dostat nejlepší útočná esa soupeře mimo hru, speciálně to platí právě o nejlepším útočníkovi Sabres.   

Sestava Sabres z minulého zápasu:
Luukkonen – Dahlin, Samuelsson, Jokiharju, Power, Ljubuškin, Fitzgerald – Tuch, Thompson, Skinner – Quinn, Cozens, Peterka – Asplund, Mittlestadt, Olofsson – Okposo, Jost, Girgensons.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Robert Hägg, Mark Pysyk
Buffalo Sabres Eric Comrie

Statistiky Red Wings (hráči) | Statistiky Red Wings (brankáři)

Statistiky Sabres (hráči) | Statistiky Sabres (brankáři)

(zdroj: eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhl.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *