DRAFT 2023 SPECIÁL – kde sledovat draft, hráči pro Detroit, žebříčky prospektů, informace

Tak to tu zase máme. Konečně. Draft NHL po roce přichází. Hurá! Tradičně jsem pro vás nachystal SPECIÁL, ve kterém si představíme největší kandidáty na zisk, srovnáme si žebříčky zámořských expertů a celkově se dozvíme zase něco víc o jedné z největších událostí roku.

Draft začíná ve čtvrtek 29. června od jedné hodiny ranní našeho času. Druhé až sedmé je naplánováno na ten samý den odpoledne. Detroit má k dispozici celkem deset voleb, ale počet se může měnit podle toho, zda budeme trejdovat. Z toho pohledu se nejcenněji logicky tváří volby číslo 9, 17 a posléze tři výběry v řadě ve druhém kole – 41, 42, 43.

Kolo Číslo volby
1. 9
1. 17 (NYI)
2. 41
2. 42 (STL)
2. 43 (VAN)
3. 73
4. 117 (MIN)
5. 137
6. 169
7. 201

Jak to bude s výběry v prvním kole draftu?

Steve Yzerman na tiskové konferenci před několika dny uvedl, že v tuto chvíli je rozhodnut, že bude z obou míst – 9. a 17. – draftovat. Ale znáte to, za ten týden se toho v NHL může stát na pozadí tolik, že tomu pravda být nemusí. Tento draft je velmi silný zejména svou hloubkou. Když se nebudeme dívat jen na generační talenty jako jsou Connor Bedard a teoreticky i Adam Fantilli, kteří nápadně připomínají dvojici Connor McDavid a Jack Eichel, lze opravdu kvalitního prospekta s ohromnou budoucností nalézt i v TOP20. Proto mám za to, že o náš výběr číslo 17 zájem napříč některými týmy bude. Ale jak to dopadne? To si teď neodvážím tipovat, proto v tomhle článku naleznete možné kandidáty na draft na obou pozicích. Byť bych byl skutečně raději, kdybychom pick číslo 17 obětovali v rámci výměny za Alexe DeBrincata, o čemž se také široce spekuluje. 

Možnosti pro draft – 9. místo

COLBY BARLOW

Barlow

Kapitán Owen Sound Attack byl v uplynulém ročníku tím nejproduktivnějším hráčem celku i nejlepším střelcem. Svými góly dotáhl mužstvo až do play off, kde to ovšem na žádný větší úspěch nestačilo. Co se průměrů bodů na zápas týče, tak v celé lize mu patřila třetí pozice mezi nedraftovanými borci, což je velmi dobrá vizitka. 

Barlow je dle většiny expertů nejlepším dostupným hráčem z ontarijské ligy na tomto draftě. Má konzistentní schopnost střílet góly, vždyť už v nováčkovské sezoně se dostal na metu 30 branek. Už nyní má střelu na úrovni NHL, protože má vynikající přesnost, umí se skvěle uvolnit. Kromě solidní rány z dálky se nebojí dostávat i do prostorů před brankou, kde to bolí. Má rychlé, šikovné ruce, takže je výbornou volbou do přesilové hry. U tohoto hráče ale platí, že i když v řadě vlastností dominuje, stále má potenciál růst velmi rychle. 

Hlavní skaut webu Draft Prospects Hockey Jared Brown o něm řekl: „Barlow má předpoklady pro to, aby měl v NHL dlouhou kariéru. Působí jako snajpr, který do sestavy přinese intenzitu a soutěživost. Má chuť střílet góly a hrát fyzický hokej. Góly dává různými způsoby, ať už to je v přesilové hře, předbrankovém prostoru či po skvělém uvolnění. Jeho rána je rychlá, svižná. Kromě toho je vynikajícím lídrem, který za sebe nechává mluvit svou hru. Skutečně bych se nedivil, kdyby měl jednou na dresu NHL týmu písmeno A či C.“

ZACH BENSON

Zach Benson je jedním z nejvíce podceňovaných útočníků v tomto draftu. Vždyť v bodování Western Hockey League byl mezi hráči, kteří půjdou na draft, druhý za Connorem Bedardem. Kanaďan vyhrál produktivitu svého týmu Winnipeg Ice, přestože tento silný celek oplývá řadou hráčů, kteří již draftováni byli. Všeobecně se mezi skauty věří, že v předchozích třech draftech by byl Benson volen v TOP 5 celého draftu. V letošním silném jej toto umístění (pravděpodobně) mine.

Benson se v obranném pásmu zapojuje do hry, jeho defenzíva není na špatné úrovni. Je důrazný a soutěživý, což z něj dělá atraktivního hráče. Jeho intenzita, drajv a chtíč vyhrát každý souboj o puk je něco, co všichni chtějí. Největší devízou jsou přihrávky, má neuvěřitelný přehled a na hráče svého věku velké hokejové IQ. Dokáže bez problémů přihrát přes soupeře skrz pásmu, hru vidí dopředu, u hokeje evidentně přemýšlí. Vytváří díky tomu šance, které vedou ke skórování. Hrou připomíná Mitche Marnera.

Ben Jordan ze SmahtScouting o něm napsal: „Nevidím v něm superhvězdu typu Tavares, Kane nebo Stamkos. Každopádně Benson je pro mě základní stavební kámen organizace, která si ho vybere. Přitahuje mě na něm několik jeho skvělých vlastností, zejména těch ofenzivních. Má skvělý přehled, je neustále v pohybu, technicky velmi zdatný. Benson má v sobě motor, který zkrátka nikdy nepřestane běžet. Dokáže hluboko forčekovat, bojovat o puky, následně je distribuovat spoluhráčům. Jeho defenzivní schopnosti jsou velmi dobré. Bude zajímavé sledovat, zda jej tým v NHL nechá na pozici centra, nebo přesune na křídlo, které také dokáže bez problémů zahrát.“

GABE PERREAULT

Syn bývalého hokejisty NHL Yanica Perreaulta je neuvěřitelně ofenzivně laděný křídelník. Stačí se podívat na kvanta bodů, která v uplynulé sezoně posbíral. V nejlepší americké juniorské soutěži USHL se dostal téměř na dva kanadské body za utkání. Šílenost! Korunu tomu nasadilo mistrovství světa do 18 let, kde se svými spoluhráči ve formaci naprosto ničil soupeře, aby se mohl radovat ze zlaté medaile. Na turnaji byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů svého týmu a zaznamenal nejvíce asistencí. 

Nebudeme si nic nalhávat. Přednosti tohoto hokejisty jsou skutečně zejména v ofenzivním pojetí hry. Dokáže přesně střílet a ještě lépe přihrávat. Na přesilové hře je démon, tu si vyloženě užívá. Je dobrý ve čtení hry a dělá chytrá (a hlavně rychlá) rozhodnutí s kotoučem v útočném pásmu. Obvykle navíc správná. Perreault je kreativní v práci s holí, nebojí se napadat a jeho rychlé ruce umožňují dostat se ze situace pod tlakem do možnosti ke skórování. Střílí často, ale hlavně z pozic, z nichž si je jistý, že dokáže vstřelit branku. Každopádně svým stylem hry je to spíše tvůrce. 

Evan Pace z Dobber Prospects o něm uvedl: „Před začátkem sezony jsme jej vnímali předně jako tvůrce hry, ale Perreault ukázal velmi rychle, jak je talentovaným střelcem. Jeho schopnost skórovat, přihrávat a celkově hrát komplexně mu umožnila poskočit v žebříčku o několik míst. Gabe je útočníkem, kterého by chtěl mít každý tým, protože dokáže ovlivnit na ledě každou situaci. Jeho progres je skutečně solidní, během sezony dokázal hrát po boku nadaného tvůrce hry Smitha a ryzího střelce Leonarda a byl jakýmsi lepidlem, které je spojovalo.“

DAVID REINBACHER

Během ročníku 2022/2023 se neuvěřitelně vyšvihl a nyní je dle expertů na prospekty všeobecně nejpřipravenějším zadákem na draftu. Reinbacher je pravák, má solidní parametry a ofenzivní skill. Popsat se dá jako typický oboustranný bek. Hokejově nevyrůstá v Rakousku, ale v sousedním Švýcarsku, kde jsou přeci jen větší možnosti. Kloten jej vyzkoušel a rozhodně udělal dobře, protože teprve v 18 letech dokázal posbírat skoro půl bodu na zápas. Odměnou mu byla účast na mistrovství světa dospělých, v kategorii do 20 let dělal asistenta kapitána. 

Reinbacher by byl okamžitě po draftu jedním z nejlepších prospektů, které bychom v obraně měli. Na pravé straně určitě. Má totiž neuvěřitelně vysoký defenzivní skill na svůj věk. S největší pravděpodobností nikdy nebude sbírat kvanta bodů v NHL, protože se očekává, že ještě vylepší činnost vzadu. To ovšem nevadí. David agresivně vytlačuje soupeře z předbrankového prostoru, dokáže číst hru a má smysl pro to dostávat se do správných pozic. Občas předvede solidní hit, ale vyloženě se za nimi nežene. Hraje stylem, že si nejdříve splní obranné povinnosti a když je prostor, vyrazí dopředu. Není to žádný snajpr, ale nějaké body za asistence mít bude, protože si libuje v nahazování puku od modré čáry.

Šéf skautingu pro střední Evropu Miroslav Šimůrka z NHL Entry Draft o něm říká: „Je velký, silný, dobře bruslí a umí hrát pod tlakem. Je to komplexní obousměrný obránce s mnoha nadprůměrnými vlastnostmi. Je dobrým bruslařem, dokáže se na ledě dobře pohybovat. Reinbacherovou výhodou je jeho klid, schopnost správně rozehrávat a případně podržet puk, aby dopřál spoluhráčům čas. Když vjíždí útočník do pásma, už ho skenuje pohledem a staví se takovým způsobem, že je těžké ho objet. V obranném pásmu se proti němu hraje opravdu těžko, protože aktivně brání. Jeho dovednosti s pukem nejsou elitní, nikdy nebude vymýšlet zázračné kličky, ale je ho urostlý bek, který tvrdě bojuje na obou stranách kluziště a má dostatek dovedností a chytrosti, aby hrál v NHL spoustu minut.“

Možnosti pro draft – 17. místo

SAMUEL HONZEK

Honzek byl vybrán na 10. místě v importním draftu CHL v minulém roce a ihned po svém příchodu do Vancouveru Giants se stal jejich hlavní ofenzivní zbraní. Slovenský útočník hrál ve všech herních situacích, ať už to byla přesilová hra či oslabení, spoustu minut měl i při hře pět na pět. Přestože kvůli zranění musel vynechat 18 zápasů, tak byl druhý v produktivitě celého týmu a sedmý v průměru bodů na zápas mezi hráči, kteří jdou na draft ve WHL. Velmi solidní. Není se čemu divit, že po něm Rudá křídla pošilhávají, zájem potvrdil samotný hráč. 

Slovenskému forvardovi silně vyhovuje fyzický styl hry. Musí trochu zapracovat na bruslení, ale jinak patří k nadprůměrným v tomto ohledu, jeho rychlost je skutečně vysoká. Díky svým parametrům je pro obránce soupeře poměrně obtížné krotit jeho ofenzivní choutky, což je samozřejmě žádoucí. Skrz svou výšku dosáhne hokejkou daleko, takže umí dobře vypíchnout puk soupeři. Nevadí mu jít bojovat před branku, do prostor, kde to bolí. Daří se mu tečovat puky a dorážet je v předbrankovém prostoru. Sám o sobě má tvrdou a přesnou střelu, takže lze využívat v hodně herních činnostech. 

Scott Wheeler, expert The Athletic o něm uvedl: „Na své fyzické parametry bruslí docela dobře, má dobré ruce a obratnost, skvělý cit a smysl pro tlak, který na ledě prostě je. Podle všeho je to skvělý spoluhráč a člověk, vhodný do kabiny, který se chce neustále zlepšovat a věnuje pozornost detailům hry.“

NATE DANIELSON

Naprostý lídr svého týmu, kapitán, nejproduktivnější hráč, nejlepší střelec a nejlepší nahrávač. Nate Danielson dělal v tomto ročníku všechno pro to, aby se jeho celek dostal do play off. Nepovedlo se. Každopádně individuální statistiky skvělé, tahoun Wheat Kings splnil, co před draftem měl. 

Tenhle rychlý a inteligentní centr je sázkou na jistotu. Není to rozhodně nejkvalitnější hráč na draftu, ale nemá vyloženou chybu, která by mu bránila, aby nastoupil do NHL. Dle některých skautů je Danielson jakýsi „safe bet“. Prostě v nejlepší lize světa bude, odvede si svoje a jeho tým bude spokojený. Nate je hráčem, který ke střele potřebuje dobrou pozici, nerad odevzdává puk soupeři nepřesnými pokusy, takže hledá nejlepší příležitosti ke skórování. Každopádně přímo od gólů není, mnohem raději branky připravuje, je typickým tvůrcem. Umí poslat rychlou přihrávku přes pásmo, přebruslit do útočné třetiny. Zároveň je nebezpečným útočníkem díky své schopnosti rychle se pohybovat a rychle přihrávat. Skutečně jedna ze sázek na jistotu. V jiném draftu by určitě svými schopnostmi skončil v TOP 10, nicméně letos je k dispozici mnoho dalších centrů, což nejspíše bude znamenat jeho pád mezi 15.-20. místo. 

Expert z The Athletic Corey Pronman o něm píše: „Danielson je dobře stavěný centr, který má spoustu vlastností, aby hrál v NHL. Má špičkové dovednosti a hokejový cit, díky čemuž dokáže hrát skvěle v útočném pásmu. Má postavu a bruslařské schopnosti pro ligu, věřím, že na vyšší úrovni bude předvádět stejnou hru. Tento forvard je neuvěřitelně chytrý, řídí hru a dá se na něho spolehnout v každé situaci. Pro mě je to jasně potenciální centr do druhé formace.“

ANDREW CRISTALL

Naprosto skvělý útočník, který je i díky obrovské konkurenci odhadován až na druhou polovinu prvního kola. Cristall = sběrač bodů. V minulé sezoně to dokazoval v Kelowně naplno, vždyť byl suverénně nejproduktivnější, nasázel nejvíce branek a přidal nejvíce asistencí z celého týmu. V play off pohasl a na Rockets to bylo znát, vypadli hned v prvním kole. Přesto vypadá šestý nejproduktivnější hráč juniorské WHL jako solidní volba. 

Cristall je jedním z nejlepších rozehrávačů puku v celém draftu. Je velmi kreativní, obratný a má špičkové ofenzivní IQ. Jeho pohyb je poměrně obratný, přestože se nejedná o nejrychlejšího bruslaře a všeobecně bruslení je na něm celkem kritizováno. Každopádně jeho skill rukou je solidní, překonává soupeře jeden na jednoho přehozením puku okolo, či různými kličkami. Jeho chytrost je právě to, co ho dělá tím, čím je. Definuje ho. Přesné pasy posílá právě na základě jeho chytrosti. Skauti na něm také hodně oceňují to, že přestože nepatří k nejvyšším hráčům, čímž se dostává pod tlak, dokáže díky výbornému postavení čelit všemu, co se na ledě děje. Bude potřebovat nabrat trochu svalů, ale i tak umí hrát do těla. 

Austin Gareth ze SmahtScouting o něm říká: „Nepochybně se na draftu najde názor, že není příliš vysoký, nemá elitní rychlost bruslení nebo nejlepší styl. To mu sebere několik pozic. Za mě je to ale nejlepší tvůrce hry na celém draftu. Ano, na celém draftu. Od modré čáry, která je v obranném pásmu až k brance soupeře není žádný hráč, který by mě s pukem na hokejce svým skillem těšil více, než právě Cristall. Jeho schopnost posunout výkony spoluhráčů mi dávají důvěru, že to bude ofenzivní dynamo v NHL.“

OTTO STENBERG

Co by to bylo za draft, kdybychom si nezvolili Švéda? A proč rovnou nevzít kapitána reprezentačního týmu do 18 let? Stenberg má za sebou úchvatnou sezonu, kdy bral stříbrné medaile na mistrovství světa U18 i na Hlinka Gretzky Cupu. Zároveň pomalu nakoukl v sedmnácti do dospělého hokeje a užíval si kvanta bodů, která sbíral v mládežnických kategoriích. V příštím ročníku bude ve Frölundě pokračovat a i jeho role v týmu by měla vzrůst.

Stenberg má strašně vysoký potenciál, který se nedá přesně definovat. Jeho herní dovednosti jsou působivé, stejně tak vůdčí schopnosti. Ne nadarmo byl kapitánem švédského výběru do 18 let. Ačkoliv nemá přímo skill, v němž by byl superstar, hraje tak nějak silně všestranně, což znamená, že se na něj dá spolehnout v mnoha ohledech. Vyhrává souboje o puk, dobře čte hru a často je o krok napřed před obránci soupeře. Přestože nemá bůhvíjaké parametry, tak dokáže hrát fyzicky, nebojí se zapojovat do soubojů o puk. Přestože jeho obranná činnost z něj nedělá nejpozoruhodnějšího hráče na draftu, dokáže ji „maskovat“ vysokým napadáním i ve vlastní třetině. Jeho schopnost vyvážet kotouče z vlastního pásma bude jednou velmi cenná. Musí zapracovat na konzistentnosti. 

Tony Ferrari z The Hockey News o něm tvrdí: „Stenberg má všechny schopnosti, které od draftovaného hráče chcete. Je to výborný bruslař, který si umí vytvořit prostor. Rád střílí a ránu má přesnou a často smrtící. Má opravdu skvělé ruce, přestože je jeho rozehrávka poněkud nekonzistentní. V průběhu sezony zlepšil motoriku a ochotu hrát na obou stranách kluziště. Proti dospělým v nejvyšší švédské lize se naučil hrát lépe na puku, vyhrávat souboje a využít bruslení ve svůj prospěch.“

Můj tip, jak to dopadne

Pořád trochu doufám, že volbu číslo 17 využijeme pro výměnu za nějakého top six forvarda ve věku kolem 25 let… Jo, myslím Alexe DeBrincata. 😀 Každopádně pokud budeme volit z obou výběrů, tak za mě by byla nejlepší dvojice Reinbacher Danielson. Rakouský zadák by se výhledově dostal za Moritze Seidera na pozici pravého beka druhého páru. Danielson mě oslovil z hlediska jeho kvalit, přestože je to centr, jehož otázku máme snad vyřešenou Marco Kasperem. Pokud nedopadne ani jeden z nich, tak alternativou by byli vůdčí střelec Barlow a sběrač bodů Cristall. Skutečně si myslím, že alespoň jeden z těchto čtyř u nás skončí. 

Jak to bude s výběry ve druhém až sedmém kole draftu?

Těžko odhadovat, je to čistá loterie. Do hry vstupuje mnoho faktorů. Předně draft vede náš šéf klubového skautingu, kterým je Kris Draper. Steve Yzerman mu do této práce moc často nevstupuje, výjimkou byl například Moritz Seider. Toho Red Wings vybrali právě na žádost generálního manažera. Během toho, jak přicházejí na řadu třetí kola a vyšší, nemá GM Detroitu šanci vůbec odhadovat, kdo by mohl být vybrán. Jednoduše kvůli tomu, že dané hráče nezná. Proto se spoléháme na lokální skauty. Nejznámějším je asi Håkan Andersson či Jesse Wallin. Právě oni a jejich další kolegové mají o mladých hráčích největší informace a povědomí. 

Je velmi těžké odhadovat, koho by tak Detroit mohl od druhého kola preferovat. Vzhledem k tomu, že disponujeme výběry číslo 41, 42 a 43, můžeme klidně jeden nebo dva vyměnit. 

Žebříčky expertů

Predikce všech známých tváří, které se věnují prospektům naleznete na webovém portálu Elite Prospects. Aktualizovaný a poslední žebříček renomovaného experta Boba McKenzieho si můžete přečíst zde

Kde sledovat draft 2023?

Draft začíná ve čtvrtek 28. června od 01:05. Dívat se můžete na OnHockey. Na našem Facebooku (KLIK ZDE) přidáme odkaz na stream někdy zhruba deset minut před jeho začátkem. Kromě sledování draftu na OnHockey také doporučuji zapnout Youtube kanál Oh My Hockey, kde budou čeští a slovenští skauti a NHL srdcaři v jednom rozebírat každého draftovaného hráče v živém přenosu. V minulém roce navíc byla v komentářích plodná diskuse. Je to zábava, můžete se tam v komentech potkat i se mnou a navíc o hráčích uslyšíte mluvit skutečné odborníky. 🙂

Pokud se na draftu stane nějaká bomba událost ohledně Red Wings, tak je možné, že s Markem okamžitě zapneme na stránce stream a real time se o všem pobavíme! LGRW!

Cením každého, kdo tenhle článek přečetl! 🐙

(zdroj: eliteprospects.com, The Hockey Writers, osobní poznámky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *