TRH S VOLNÝMI HRÁČI 2023 – Koho přivedeme? Slovák do brány, cílem bek Bostonu a rváč do útoku

Máme po draftu, ale velmi zajímavá část roku pokračuje. Je tu otevření trhu s volnými hráči! To proběhne již zítra v sobotu 1. července od 18:00 našeho času. Detroit bude aktivní, protože potřebuje zalátat pálivá místa v sestavě. Čekám příchod dvojky, dvou obránců na pravou stranu a útočníka do bottom six. 

Neskromně mohu říct, že na světě asi není povolanějšího člověka, který by Stevu Yzermanovi viděl do hlavy, než já. 😀 V minulosti jsem dokázal trefit příchod útočníka i obránce v letech 2021 a 2022. Svou úspěšnost se pokusím prodloužit nadále, tak se podívejte, kdo bude k dispozici a koho můžeme reálně získat.

Rudá křídla mají aktuálně podepsaných 10 útočníků pro hlavní tým – Dylan Larkin, Andrew Copp, David Perron, Robby Fabbri, Kailer Yamamoto, Dominik Kubalík, Filip Zadina, Jonatan Berggren, Lucas Raymond, Michael Rasmussen. Mezi podpisy figurují i Marco Kasper, Austin Czarnik či Elmer Söderblom, ale s těmito hráči zatím počítám na farmu. Na kontrakt s Detroitem čekají Joe Veleno a Klim Kostin. Pokud se s nimi domluvíme, budeme mít 12 útočníků. Počítám tedy s tím, že minimálně jedno jméno do ofenzívy přivedeme. 

Co se týče obrany, tak zde je situace o něco složitější. Končí velká porce hráčů, z RFA na podpis je snad jen Gustav Lindström, u něhož ovšem nevěřím, že novou smlouvu dostane. Pokud ano, tak bude sedmým bekem. Každopádně na pravou stranu máme momentálně jen Moritze Seidera. Hrát tam může i Ben Chiarot, ale to je tragédie. Ten je spíše levák, stejně tak Jake Walman a Olli Määttä, ti všichni pokračují. Smlouvu má i Simon Edvinsson. Na pravou stranu by to proto chtělo dva zadáky přivést. 

Detroit bude aktivní i co se gólmanů týče. Momentálně máme v celé organizaci (včetně farem) podepsané jen dvě jména – Ville Husso a Sebastian Cossa. První jmenovaný bude pokračovat zřejmě jako jednička, druhý bude sbírat zkušenosti v AHL. Podle vyjádření Steva Yzermana chce sehnat kvalitní dvojku k Hussovi a dalšího brankáře pro farmu. Řekl bych teda, že nakonec minimálně jednoho gólmana seženeme.

V Red Wings pravděpodobně nebudou pokračovat: Alex Nedeljkovic, Magnus Hellberg, Jordan Oesterle, Mark Pysyk, Robert Hägg, Pius Suter, Alex Chiasson, Adam Erne a možná přijde nějaká obměna u Griffins. 

Jak by prozatím mohla vypadat sestava Red Wings?

Útočníci

Kubalík Larkin Raymond
Rasmussen Copp Perron
Berggren Fabbri Yamamoto
Kostin Veleno Zadina

Obránci

Walman Seider
Määttä ???
Chiarot ???

Brankáři

Husso ???

BRANKÁŘI NA TRHU

Situace na brankářském trhu není zrovna nejlepší. Kvalitních gólmanů je jako šafránů, navíc většina z nich bude chtít být pravděpodobně v novém týmu jedničkou. Steve Yzerman předeslal, že bude hledat k Hussovi dvojku. Ale víte jak, Steve míní a Pán Bůh (taky Steve) mění. Podle mého názoru si určitě nesáhneme na gólmana, který odchytal v uplynulém ročníku více než 40 zápasů. Takovými jsou Martin Jones (48 zápasů), Tristan Jarry (47), James Reimer (43) a Jonathan Quick (41). K dispozici budou brankáři z Caroliny Frederik Andersen (34) a Antti Raanta (27). Prvně jmenovaný asi zůstane Hurikánem, u druhého už to může být jinak. Nejlepší varianty pro Red Wings jsou dvě, ale myslím, že z říše snů. Joonas Korpisalo (39) má za sebou povedený ročník a byl by levnou variantou, Adin Hill (27), vítěz Stanleyova poháru, asi podepíše zase ve Vegas.

Všechny dostupné brankáře na trhu volných hráčů naleznete ZDE.

Moje tipy na brankáře:

Joonas Korpisalo, 29 let

Uplynulá sezóna: Columbus Blue Jackets a Los Angeles Kings; 39 zápasů; 2,87 gólů na zápas; úspěšnost zákroků 91,4 %; poslední smlouva: 1 300 000 dolarů

Rodák z finského Pori začal sezonu v Columbusu, kde napříč tragické obraně měl velmi dobrou úspěšnost zákroků, kterou po přechodu do Los Angeles Kings ještě vylepšil. O rok mladší Husso se s ním moc dobře zná. V sezoně 2015/2016 vychytal Lake Erie Monsters titul v AHL a od té doby dospěl v kvalitního brankáře, jenž má na svém kontě 221 startů a dlouhá léta byl zvyklý dělat u Blue Jackets dvojku.

Mohl by podepsat tříletý kontrakt s platovým ohodnocením někde kolem dvou milionů dolarů za rok.

Antti Raanta, 34 let

Uplynulá sezóna: Carolina Hurricanes; 27 zápasů; 2,23 gólů na zápas; úspěšnost zákroků 91,0 %; poslední smlouva: 2 000 000 dolarů

Další finský brankář, tentokrát rodák z Rauma. Ve čtyřiatřiceti letech je již zkušeným veteránem, který ale rozhodně balit kufry vstříc Evropě nehodlá. Loňská sezona se mu za silnou obranou Hurricanes povedla a s Andersenem vytvořil silnou dvojici. Navázal tak na předminulou sezonu, kde v dresu Caroliny taktéž zářil. Otázkou je, jak by mu to šlo za poněkud slabšími zadáky. Nemusela by to být ovšem tragédie, protože i v Arizoně v minulosti předváděl pěkné výkony. Ve finské lize vyhrál co šlo i co se týče individuálních cen, Stanley Cup nemá. Je tak možné, že podepíše levně u nějakého favorita, případně taktéž zůstane v Carolině.

Mohl by podepsat dvouletý kontrakt s cenovkou 2 250 000 dolarů.

Jaroslav Halák, 38 let

Uplynulá sezóna: New York Rangers; 25 zápasů; 2,73 gólů na zápas; úspěšnost zákroků 90,3 %; poslední smlouva: 1 500 000 dolarů

Jako třetí varianta se přikláním ke zkušenému veteránovi ze Slovenska. Jaroslav Halák i ve svých 38 letech rozhodně nechce vyklidit scénu a jeho agent potvrdil, že minimálně ještě jednu sezonu jeho klient zvládne. Kde to bude? To je otázkou. Každopádně rodák z Bratislavy by nebyl krokem vedle. Poslední čtyři sezony působil v roli backupu v Bostonu, Vancouveru a právě New Yorku Rangers. Na svém kontě má téměř 600 zápasů v NHL a pokud by nebylo zbytí, tak já bych po něm rozhodně šel.

Mohl by podepsat roční kontrakt v rozmezí 1 000 000 – 1 500 000 dolarů.

Odvážná predikce: Insideři v NHL nedávno přišli se zprávou, že se některé týmy pokusí získat Logana Thompsona (26 let) z Vegas Golden Knights. Kanadský brankář má smlouvu ještě na dva roky za 766 667 dolarů ročně a byl by rozhodně skvělou volbou. Podle mé odvážné predikce jej Steve Yzerman získá trejdem a budeme tak mít na čtyři pět let vyřešenou dvojici brankářů, než se některý z prospektů dostane do NHL (Cossa, Augustine).

OBRÁNCI NA TRHU

Jak už jsem předtím psal – Detroit nemá kromě Seidera žádného čistokrevného pravého beka. Proto mi dává smysl přivést do kádru dva. A i kvůli tomu úplně v tomto článku vynechám levé zadáky. Nejlepší dostupnou variantou by byl určitě John Klingberg, nicméně to nijak neřeší naše problémy vzadu, neboť o švédském bekovi je všeobecně známo, že se cítí jako ryba ve vodě spíše směrem dopředu. Naše potřeby by mohl vyřešit třicátník Scott Mayfield z New Yorku Islanders, jenž je tvrdý jako skála a zároveň dokáže stabilně přispívat 15 až 20 body za sezonu. Nejvíce na něm ale oceníme hity, bloky a celkově důraznou hru. Další zajímavý zadák by mohl být 28letý Connor Clifton i s výhledem do budoucnosti. Ten se mi líbí asi nejvíce, prožil průlomový ročník v Bostonu a já bych po něm skočil hned.

Všechny dostupné obránce na trhu volných hráčů naleznete ZDE.

Moje tipy na obránce:

Connor Clifton, 28 let

Uplynulá sezóna: Boston Bruins, 78 zápasů, 23 bodů (5+18), 208 hitů, 120 zblokovaných střel, poslední smlouva: 1 000 000 dolarů

Z Cliftona se stal můj největší oblíbenec z hráčů, kteří budou na volném trhu z beků. Nemyslím si, že zůstane v Bostonu, protože jejich finanční situace a celkově výhled je velmi bídný. Z nabídek si bude moci vybírat, protože hraje důrazně, obětavě a zažil parádní ročník po individuální stránce. Přestože jeho ice-time značně kolísal, tak třiadvacet bodů je velmi pěkné číslo u beka, u něhož byste hledali především defenzivní schopnosti. Pokud bych si měl tipnout, osobně si myslím, že toto jméno má na svém seznamu vysoko i Steve Yzerman. Přestože není Clifton žádný pořez, přitvrdí hru, což je věc, jakou zoufale potřebujeme.

Mohl by podepsat tříletou smlouvu s ročním výdělkem mezi 2 300 000 – 3 000 000 dolarů.

Scott Mayfield, 30 let

Uplynulá sezóna: New York Islanders, 82 zápasů, 24 bodů (6+18), 107 hitů, 168 zblokovaných střel, poslední smlouva: 1 450 000 dolarů

Všechny sezony v NHL strávil v dresu Ostrovanů, ale nadále by tomu tak být nemuselo, byť věřím, že námluvy z jejich strany budou. Mayfield je poctivec, za posledních pět ročníků nikdy nešel pod 100 zblokovaných střel soupeři za sezonu. Rodák ze St. Louis ze státu Missouri k tomu dokáže přidat i pěkný bodový zisk a díky defenzivní hře si myslím bude velmi žádaný. Rozhodně je to jeden z beků, kteří by naši obranu zpevnili. V NHL má na svém kontě již 428 zápasů, čímž by se u nás řadil ke zkušenějším hráčům. Kdyby to bylo na mně a vše by ideálně vyšlo, šel bych po něm a Connoru Cliftonovi.

Mohl by podepsat tříletou smlouvu s ročním výdělkem mezi 2 000 000 – 3 000 000 dolarů.

John Klingberg, 30 let

Uplynulá sezóna: Anaheim Ducks a Minnesota Wild, 67 zápasů, 33 bodů (10+23), 55 hitů, 84 zblokovaných střel, poslední smlouva: 7 000 000 dolarů

Už jsem psal, že by Klingberg neřešil naše defenzivní starosti, ale pořád si dokážu představit, že po něm na trhu půjdeme. Bude nejspíše hledat dlouhodobější smlouvu, což může být důvod, proč u nás narazí a nevyjde to. Na druhou stranu je do ofenzívy výborný a mohl by řídit naší druhou přesilovou hru. Švédský bek v uplynulé sezoně vystřídal dva celky, předtím byl dlouho věrný Dallasu a je velmi pravděpodobné, že se v rámci své kariéry podívá do další destinace. V naší sestavě by mohl být spárovaný s Olli Määttou, což by mohlo fungovat. Tato severská dvojice by doplňovala defenzivní činnost s tou ofenzivní. Nicméně je fakt, že si bude moci vybírat z více nabídek a ta z celku v přestavbě nemusí být zrovna nejlepší variantou.

Mohl by podepsat tříletou smlouvu s ročním výdělkem mezi 5 000 000 – 6 000 000 dolarů.

ÚTOČNÍCI NA TRHU

Útočníků je na trhu požehnaně, ale i jejich kvalita je samozřejmě různorodá. Je otázkou, zda budeme chtít přivést někoho produktivního, když reálně čtyři solidní křídla mít budeme – Kubalík, Raymond, Perron, Rasmussen. Za nimi navíc číhají Berggren a Yamamoto. Pokud se navíc povede dlouho očekávaný trejd s Alexem DeBrincatem, pak je jasné, že se nemusíme hnát vyloženě za posilou. První dva centry máme také pořešené, takže bych očekával spíše hráče do middle six či možná až do bottom six. Přesto do svých tipů nezahrnu jen je, neboť takový příchod Kostina (pokud jej podepíšeme) bude znamenat výrazné zesílení spodní šestky. 

Všechny dostupné útočníky na trhu volných hráčů naleznete ZDE.

Moje tipy na útočníky:

Alex Killorn, 33 let, LW/RW

Uplynulá sezóna: Tampa Bay Lightning, 82 zápasů, 64 bodů (27+37), poslední smlouva: 4 450 000 dolarů

Dobře, tenhle hráč zrovna nesplňuje definici bojovníka do bottom six, ale chápete mě, že nejproduktivnějšího dostupného forvarda nemůžu nechat stranou. Killorn již vyhrál Stanleyův pohár, takže se za ním nemusí hnát jako mula za mrkví. Navíc se zná se Stevem Yzermanem, což by při námluvách mohlo hrát rozdílovou roli. Pokud se mu nějak krásně představí náš projekt, nevidím důvod, proč bychom rodáka z Halifaxu nemohli získat. Je navíc paradoxem, že svou statisticky nejúspěšnější sezonu zažil až ve svých 33 letech. Každopádně v našem kádru by jasně patřil do top six.

Mohl by podepsat dvouletou smlouvu v rozmezí 4 000 000 – 5 000 000 dolarů.

Michael Bunting, 27 let, LW

Uplynulá sezóna: Toronto Maple Leafs, 82 zápasů, 49 bodů (23+26), poslední smlouva: 950 000 dolarů

Trvalo mu poměrně dlouho, než se do NHL usadil, ale stojí za to. V součtu za poslední dva ročníky v dresu Toronta Maple Leafs posbíral ve 161 zápasech 112 bodů (46+66) a 183 trestných minut. Kromě bodového příspěvku umí i přitvrdit. Není bez zajímavosti, že ze zmíněných 112 bodů jen patnáct z nich udělal v přesilové hře. Bunting soutěžil s Moritzem Seiderem o Calder Trophy, nakonec neuspěl, ale určitě je momentálně jedním z nejlepších útočníků na trhu s volnými hráči. A finančně by si měl rozhodně polepšit. Možná bude žádat dlouhodobou smlouvu, čehož není náš GM zrovna fanoušek.

Mohl by podepsat tříletou smlouvu v rozmezí 3 000 000 – 4 500 000 dolarů.

Nick Ritchie, 27 let, LW

Uplynulá sezóna: Arizona Coyotes a Calgary Flames, 74 zápasů, 26 bodů (13+13), poslední smlouva: 2 500 000 dolarů

Pro tohohle hráče mám strašnou slabost a zařadil jsem ho do svého výběru i v roce 2021, kdy odcházel z Bostonu Bruins. Předloňskou sezonu rozdělil mezi Toronto a Arizonu, tu loňskou právě mezi Kojoty a Calgary. Bývalá desítka draftu z roku 2014 zvládne produkovat někde na úrovni mezi 22 – 30 body za sezonu, ale k tomu přidá spoustu tvrdosti, umí shodit rukavice a hlavně rozdat spoustu hitů a zblokovat střely soupeře. Obětavost je jeho doménou. V minulém ročníku měl neuvěřitelných 218 hitů. To je na útočníka opravdu zběsilé tempo. Každé střídání jede naplno. Jako doplněk do třetí formace by z mého pohledu byl ideální. Rozhodně lepší volba, než drtit v bottom six hubeňoury typu Zadina či Veleno.

Mohl by podepsat tříletou smlouvu v rozmezí 2 500 000 – 3 500 000 dolarů.

Jak by vypadala moje ideální sestava po posílení?

Útočníci

DeBrincat Larkin Raymond
Kubalík Copp Perron
Berggren Rasmussen Yamamoto/Fabbri
Ritchie Veleno Kostin

Obránci

Walman Seider
Määttä Klingberg
Chiarot Clifton

Brankáři

Husso Korpisalo

(zdroj: Capfriendly.com, eliteprospects.com; foto: nhl.com)

One Comment on “TRH S VOLNÝMI HRÁČI 2023 – Koho přivedeme? Slovák do brány, cílem bek Bostonu a rváč do útoku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *