Detroit opouštějí čtyři chránění volní hráči, Yzerman jim nenabídl novou smlouvu

Týmy NHL musely své chráněné volné hráče kvalifikovat smlouvou, pokud o ně stojí i nadále. Rudá křídla měla devět takových hokejistů, pokračovat v našem kádru bude pět z nich. Čtyři se loučí a stávají se volnými hráči s tím, že můžou podepsat kdekoliv.

Veleno pokračuje, Kostin blízko podpisu

Kvalifikační nabídku od Detroitu obdržel brankář John Lethemon. 26letý rodák z Northville v Michiganu v uplynulém ročníku chytal devětkrát za Grand Rapids a dalších 33 zápasů nastřádal v Toledu (ECHL). Vzhledem k malému počtu brankářů v organizaci je tohle pochopitelný krok. Lethemon bude nadále vypomáhat farmářským celkům. 

Pokračovat ve vyjednávání o smlouvě s naší organizací bude také 25letý zadák Wyatt Newpower. Důrazný obránce je v našem klubu dvě sezony a je velmi platným hráčem Griffins. Dočkal se i jeho spoluhráč třiadvacetiletý Jared McIsaac. Někdejší ohromný talent trpěl na zranění, nicméně v uplynulých dvou ročnících nastoupil za Grand Rapids dohromady do 131 zápasů.

Z útočníků jsme poslali kvalifikační nabídku pouze jednomu. Tímto šťastlivcem je Joe Veleno. Bývalá třicítka draftu 2018 měla do NHL prorazit jako produktivní centr a nová tvář organizace. To se úplně nestalo, protože nadějný Kanaďan se vyprofiloval do pozice tvrdého hráče bottom six. A ti jsou také potřeba. Během dvou sezon zapsal v Detroitu 147 utkání, zaznamenal v nich 35 bodů (17+18), 275 hitů a 69 zblokovaných střel. 

Klim Kostin, nová posila Red Wings z Edmontonu Oilers, neobdržel kvalifikační nabídku. Zde je to ovšem důvodem to, že má v následujících hodinách podepsat s Detroitem kontrakt. Konkrétně se má jednat o dvouletý pakt, podle mého názoru někde kolem dvou milionů dolarů ročně. Umím si tohoto ruského ranaře představit s Velenem ve formaci.

Končí Lindström i Luff

Čtyřiadvacetiletý zadák Gustav Lindström se již v dresu Rudých křídel prohánět nebude. Švédského beka jsme v Detroitu mohli vidět poslední čtyři sezony. Dohromady nastoupil do 128 zápasů, ve kterých vstřelil dvě branky a na 23 přihrál. Rodák z Östervåla hrál v drtivé většině duelů ve třetím páru, jenže mu chyběla tvrdost a postupně se z nadějného beka vytrácel do šedivého podprůměru. 

Po sezoně končí též útočník Matt Luff. Oběť hitu Juraje Slafkovského rozdělila uplynulý ročník mezi farmářský a hlavní celek. Za Griffins odehrál 28 zápasů s pěknou bilancí 25 bodů (8+17). Za Detroit hrál celkem v 19 případech v bottom six, vstřelil dvě branky a na stejný počet přihrál. Obránce Seth Barton a útočník Jasper Weatherby taktéž od Rudých křídel kvalifikační nabídku neobdrželi. Oba dva odcházejí kvůli nárůstu počtu mladých prospektů Detroitu na farmě, kterým by jinak zabírali místo. 

Všem čtyřem našim bývalým hráčům přejeme hodně štěstí do jejich kariér. Děkujeme za vše!

(zdroj: detroithockeynow.com; foto: detroitjockcity.com)

One Comment on “Detroit opouštějí čtyři chránění volní hráči, Yzerman jim nenabídl novou smlouvu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *