Čtyři sezony a dost! Zadina končí v Detroitu, s organizací se domluvil na rozvázání smlouvy

Třiadvacetiletý útočník Filip Zadina opouští Red Wings. Odchovanec pardubického hokeje měl zájem o výměnu, kterou mu generální manažer Steve Yzerman dopřál. Žádná nabídka na něho ovšem nepřišla a zdarma z waiver listu si ho taktéž nikdo nestáhl. Nyní přichází rozvázání kontraktu.

Dává to smysl. Šestka draftu 2018 se bohužel nerozvinula takovým směrem, jakým si v Detroitu přáli. Výborný juniorský střelec se po přechodu do dospělého hokeje gólově spíše trápil a jeho vizitka v barvách naší organizace vypadá následovně – 190 utkání, 28 gólů a 40 asistencí. V uplynulé sezoně se i vinou zranění dostal pouze ke třiceti startům, ve kterých nastřádal tři branky a čtyři přihrávky. To je málo. A když k tomu připočítáme vyšší konkurenci po letních příchodech, dravé mládí na farmě a mezi prospekty, nebylo už pro českého forvarda v kádru místo. 

Zadina se ale rozhodl pro velmi riskantní krok. Jeho smlouva byla podepsaná před minulým ročníkem na tři sezony a ročně nám z cap hitu ukrajovala 1,825 milionů dolarů. K takové částce se ale český křídelník ani nepřiblížil. Pro ročník 2022/2023 inkasoval částku 915 000 dolarů před zdaněním. Pro sezonu 2023/2024 měl dostat 1,83 milionů dolarů a 2024/2025 dokonce 2,73 milionů dolarů.

Rozhodnutí nechat se zapsat na unconditional waivers kvůli vzájemnému ukončení kontraktu pro Zadinu znamená, že není klasicky vykoupen ze smlouvy a přijde o jistých 4,56 milionů dolarů, které by inkasoval v našem dresu v následujících dvou sezónách. Insider Frank Seravalli to označil za odvážně. Český forvard tím na sebe vsází. Nyní může podepsat kdekoliv například na rok za minimální gáži a lepšími výkony si vydobýt lepší kontrakt. Nebo se vrátí na další sezonu do Evropy.

Ať to bude jakkoliv, v naší organizaci už si pravděpodobně nezahraje. 

Tak ať se daří, Filo! 🐙 Držíme ti palce. 

(zdroj: Frank Seravalli; foto: nhl.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *