Game #2 | Home-opener proti silné Tampě

Hokejisty Detroitu čeká v rámci nového ročníku NHL premiérové utkání na domácím ledě. Soupeřem hráčů s okřídleným kolem na hrudi bude Tampa Bay.

Pro Detroit nebude vůbec snadné získat první letošní body právě v zápase proti Tampě. Lightning byli loni vyřazeni v prvním kole, když nestačili na Maple Leafs. V týmu je však stále dost hráčů, kteří klub dovedli k nedávným úspěchům.

Pikantní souboj to bude také pro generálního manažera Stevea Yzermana, neboť bude mít příležitost vidět tým, který pomohl vybudovat a porovnat jej tak se svým současným týmem, v němž působí na pozici generálního manažera již pátým rokem.

Z tábora Red Wings

Jak už jsme Vás informovali (ZDE), počínaje tímto ročníkem doprovodí každou vstřelenou branku domácího týmu staronový klakson a my jako správní fanoušci samozřejmě doufáme, že se v dnešním utkání rozezní nesčetněkrát!

Detroit má za sebou premiérové utkání, jenž svěřenci Dereka Lalondea odehráli na ledě New Jersey. I přes řadu nadějných příležitostí (zejména v první třetině) však odjeli domů s prázdnou. Šanci na reparát tak mají právě dnes před domácími příznivci.

Hlavnímu kouči se i přes prohru 3:4 výkon celku docela zamlouval, přesto ho prohra při zpětné analýze u videa stále mrzí.

„Bylo velmi frustrující dívat se na zápas takto zpětně, protože podle mého jsme si za většinu předvedeného výkonu zasloužili alespoň bod, ale nestalo se. Musíme být lepší než minule,“ říká odhodlaně hlavní kouč. „První zápas je vždycky složitý, protože nevíte, co máte čekat,“ pokračoval Lalonde. „Nevím, jestli jsme mohli odehrát první třetinu ještě lépe. Mám pocit, že jsme je přestříleli v poměru 10:2. Trefili jsme dvě tyčky a minuli odkrytou branku, ale i přesto jsme se neocitli ve vedení a druhou třetinu nezvládli příliš dobře. Líbilo se mi však, jak hráli v té třetí. Bylo to vyrovnané, zápas na soupeřově ledě, čtyři minuty do konce… potřebovali jsme bod. V zápase byly pasáže, v nichž jsme byli o dost lepším týmem. Pak byly chvíle, kde jsme byli soupeři v patách. Udělali jsme spoustu pro to, abychom byli úspěšní, ale nakonec to zkrátka nebylo dost dobré. Potřebujeme víc,“ hodnotil Lalonde.

„Myslím, že jsme cítili, že pokud jsme někde zaostávali, byla to naše hra s pukem,“ dodal svůj pohled na věc Dylan Larkin. „Nebyli jsme tolik precizní při ofenzivních výpadech. Nebyli jsme tak precizní, co se týče samotného provedení a celkové struktury naší hry. Trochu je to nakoplo a vrátilo zpět do hry. Myslím, že jsou to ale všechno věci, které jsme si způsobili jen my sami, což je pro mě pozitivum.“

Speciální týmy jako pozitivum

Jestli je něco pozitivního, co si lze odnést z úvodního utkání sezóny, je to určitě počínání speciálních formací. Řečí čísel: 2 využité početní výhody ze 4 a také 5 ubráněných oslabení ze 6. Navrch můžeme přidat premiérovou branku letošní hlavní posily v podobě Alexe DeBrincata, jenž vyrovnával na 2:2.

„Loni jsme odehráli řadu skvělých zápasů po týmové stránce, ale nedokázali jsme vstřelit branku takovéhoto typu. Potřebujeme branky i v pozdějších fázích zápasu a on nám právě tohle dokáže poskytnout,“ poznamenal v souvislosti s DeBrincatem hlavní kouč. „Bohužel jsme to nedotáhli do konce.“

Raymond v elitní formaci, Fabbri nenastoupí

Od svého nejnebezpečnějšího dua Larkin – DeBrincat očekává trenér ještě mnohem víc.

„Při hře 5 na 5 si vytvořili jen jednu šanci. Teoreticky máte za to, že to bude fungovat a oba toho už v lize spoustu ukázali. Líbí se mi, jak oba nakládají s pukem, oba jsou ofenzivně ladění… ale byl to jen jeden zápas a pár přípravných… ještě si to úplně nesedlo.“

Možná i to je důvod proč se k již zmíněné dvojici připojí švédský šikula Lucas Raymond, který v ní nahradí Davida Perrona. „S touto pozici můžeme různě šachovat. Máme na ní dostatečnou hloubku, čímž se nám otvírá řada možností,“ prozradil Lalonde.

„Mám pocit, že už mezi sebou nějakou chemii máme,“ řekl DeBrincat o spojení s detroitským kapitánem. „(Larkin) má velkou rychlost a vytváří tak spoustu prostoru pro mě a našeho dalšího spoluhráče. Pokud v tom dokážeme pokračovat, myslím, že můžeme pak hrát trochu více s pukem v útočné třetině, získat víc puků zpět na své hokejky a vytvořit si tak mnohem více šancí.“

Robby Fabbri, střelec třetí branky v minulém utkání podle všeho do dnešního utkání nezasáhne. Hráč oblékající číslo 14 se podle všeho zranil v samotném závěru utkání a v pátek netrénoval. Podle hlavního kouče však nebude Fabbriho indispozice dlouhodobá a hned v pondělí (v zápase proti Blue Jackets) by útočník mohl být zpět v sestavě.

Vzhledem k situaci Lalonde připustil také možnost, že do dnešního zápasu nastoupí 11 útočníků a 7 obránců.

Přetlak v obraně – bude hrát Määttä?

Následně se hlavní trenér vyjádřil, že by se Olli Määttä mohl objevit v sestavě. V úvodním utkání, se finský obránce do sestavy nevešel.

Holl hrál dobře. Nejsem nadšený z toho, že byl Olli mimo sestavu. Měl jsem občas pocit, že bychom ho měli využít, ale celkově to byl od našich obránců dobrý výkon,“ řekl Lalonde.

V brance Detroitu by měl stejně jako v prvním utkání sezóny nastoupit Ville Husso.

Aktuálně od soupeře

Na rozdíl od Red Wings dokázala Tampa v úvodním utkání přehrát na svém ledě Nashville poměrem 5:3. Lví podíl měli na konečném výsledku zejména tříbodoví Nick Paul (2+1) a Brayden Point (0+3) a další dvougólový střelec Nikita Kučerov.

Vasilevskij mimo hru

Na startu nové sezóny se musejí Bolts obejít bez své brankářské jedničky Andreje Vasilevskiho. Ruský gólman se poměrně nedávno podrobil operaci zad a mimo hru by měl být zhruba dva měsíce.

Z pohledu Detroitu je to nejspíš dobře, neboť se právě ruskému brankáři proti Red Wings v celé kariéře nadmíru daří – statistika: 14-2-0 hovoří více než jasně.

„Vím, že nejlepší hráč v lize je mimo hru, ale jejich počínání v první třetině (proti Nashvillu) byla úžasná, hráli fenomenálně,“ vysekl Lalonde poklonu dnešnímu soupeři. „Je to opravdu dobrý tým. Mají našlápnuto ke 100 bodům. Pokud budeme mít 6 vyloučených jako posledně, nebudeme mít proti Tampě žádnou šanci.“

V úvodním utkání proti Nashvillu nastoupil v brance Tampy Jonas Johansson (připsal si celkem 28 úspěšných zákroků), který podle všeho dostane důvěru, než se již zmíněný Vasilevskij plně zotaví.

Do dnešního utkání nezasáhne také útočník Tyler Motte, jenž si v utkání proti Predators přivodil zranění ruky. 

Vzájemná bilance

V minulé sezóně se oba celky utkaly celkem čtyřikrát. Dvakrát se radovali z vítězství Red Wings, dvakrát Lightning. Je však pravdou že v obou prohraných utkáních vyšel Detroit střelecky naprázdno (0:3 a 0:5). V posledních 10 utkáních (přičemž poslední zápas se datuje do května 2021) vyhráli Red Wings ve čtyřech případech, zatímco šestkrát se radoval soupeř.

Utkání začíná přibližně v 1:05 SEČ. Pokud nevíte, kde utkání sledovat, vše potřebné najdete s blížícím se utkáním na našem Facebooku, případně si můžete zápas pustit na Nova Sport 1.

(zdroj: mlive.com,  freep.com, redwings.nhl.com, x.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *