Game #3 | Detroit přijíždí na led Columbusu. Který z týmů si připíše druhé vítězství v sezóně?

Po první sezónní výhře proti Tampě čeká hokejisty Detroitu v pořadí třetí utkání nového ročníku. Tentokrát změří Larkin a spol. síly s Blue Jackets. Modrokabátníci budou chtít navázat na poslední utkání, kdy si na vlastním ledě poradili s newyorskými Rangers.

Oba celky pojí na začátku ročníku jistá podobnost. Oba týmy mají v sezóně shodnou bilanci – 1 výhra, 1 porážka. Obě mužstva prohrála svůj premiérový zápas a shodně v něm také čtyřikrát inkasovala.

Fantastický Jenner se blýskl hattrickem, Jiříček vstřelil premiérový gól v NHL

Podobně jako Red Wings proti Lightning, si užili nervy drásající utkání také Blue Jackets proti Rangers. Domácí si vzali v první třetině hned dvě trenérské výzvy a v obou případech uspěli. Zásluhou Boonea Jennera, který vstřelil 3 branky, vedl Columbus ve druhé třetině 3:1, když následně vstřelil svou první branku v NHL český obránce David Jiříček, zdálo se vše být na dobré cestě.

Perličkou je jistě fakt, že brankář Blue Jackets Elvis Merzlikins nastoupil do utkání s chřipkou, a tak se klub rozhodl, že ho pro třetí třetinu stáhne z ledu. Merzlikinse nahradil v brance Spencer Martin a nutno podotknout, že měl spoustu práce. Rangers přestříleli v závěrečné dvacetiminutovce svého soupeře 17:2 a nakonec přišlo také snížení z hole Willa Cuylleho. Na to však Columbus znovu gólově odpověděl, a nakonec utkání ovládl poměrem 5:3

Sluší se dodat, že ona trefa z hole českého obránce nebyla jen jeho první trefou v National Hockey League, ale jak se později ukázalo, byla také tou vítěznou!

Rekordman Laine

Už v prvním utkání sezóny byli fanoušci Blue Jackets svědky přepisování historie. Ve třetí třetině proti Philadelphii se gólově prosadil finský útočník Patrik Laine. Prohru svého týmu sice odvrátit nedokázal, jistou satisfakcí mu však může být jiný fakt. Díky vstřelené brance v závěru utkání totiž Laine dokázal bodovat již v osmém otevíracím utkání sezóny po sobě, což se zatím nikomu jinému nepovedlo!

Tímto husarským kouskem Laine překonal dosavadní lídry v této statistice: Matse Sundina – 7 bodů v rozmezí ročníků 1990/91 až 1996/97, Joea Sakica – 7, 1988/89 – 1994/95 a Waynea Gretzkyho – 7, 1979/80 – 1985/86.

Werenski mimo, rošády v brankovišti

Chybět týmu bude i nadále hvězdný obránce Zach Werenski, jenž se od úvodního utkání proti Philadelphii potýká se zraněným kolenem. Naštěstí by však podle všeho nemělo jít o nic vážného.

Co se týče brankoviště, tak to vypadá, že gólmanská jednička Blue Jackets Elvis Merzlikins ještě není úplně fit, neboť byl z farmy povolán brankář Jet Greaves. V brance tak můžeme dnes očekávat pravděpodobně Spencera Martina.

Z tábora Red Wings

Po vítězném utkání proti Tampě jsou příznivci města z Motor City jistě plni naděje a očekávání, co jim jejich oblíbenci předvedou tentokrát.

Na druhou stranu, i když byl Detroit v obou zápasech více než vyrovnaným soupeřem, tak jak říká jedno staré přísloví: „jedna vlaštovka jaro nedělá.“ I přes to všechno je však hlavní kouč Red Wings Derek Lalonde počínáním svých svěřenců v obou zápasech povzbuzen.

„Pořád mám trochu pachuť v ústech z toho, že jsme si neodvezli ani bod, a to i přesto, jak jsme hráli,“ vyjádřil se Lalonde po úvodním vítězství 6:4 proti Tampě, přičemž měl na mysli úvodní zápas sezóny proti New Jersey. „Hráli jsme však proti dvěma elitním týmům. Věděli jsme, že to bude těžké.“

Podle mínění hlavního kouče musí tým podat mnohem lepší výkon než posledně: „Zlepšit by se měl i postoj gólmana. V minulém utkání jsme tam měli tři nebo čtyři situace, které jsme mohli snadno vyřešit. Nestalo se, a poté jsme se nemohli dostat ven z pásma. Doufám, že se v těchto situacích budeme cítit komfortněji a vyřešíme je s chladnou hlavou.“

Fabbri v sestavě chybí. Z farmy povolán Czarnik, chytat bude Reimer

Co se týče Robbyho Fabbriho – jeho stav je stále veden jako „day-to-day“ a není blíže specifikován. Pozitivní zprávou však je skutečnost, že se útočník objevil na ledě.

Z farmářského celku Grand Rapids Griffins byl do hlavního týmu povolán forvard Austin Czarnik. Opačným směrem putuje útočník Zach Aston-Reese, jenž byl povolán před duelem s Tampou Bay, do něhož však nakonec nezasáhl a na premiérový start v novém působišti si tak bude muset ještě počkat.

Oproti minulému utkání proti Tampě do dnešního utkání půjde Detroit se 12 útočníky a 6 obránci. Do sestavy se tentokrát nevešel Jeff Petry. V brance se představí James Reimer. Pro 35letého harcovníka se tak bude jednat o debut v novém dresu.

Vyrovnaná bilance vzájemných utkání

V loňské sezóně na sebe oba týmy narazily čtyřikrát – dvakrát se z výhry radovali Red Wings, dvakrát Blue Jackets. Když zapátráme hlouběji, zjistíme, že situace je totožná. V posledních deseti zápasech (nejstarší se datuje do března 2021) se oba soupeři rozešli smírně – pětkrát se radoval Detroit, pětkrát jeho dnešní soupeř.

Zápas na ledě Columbusu začíná zhruba od 1:05 SEČ.

(zdroj: redwings.nhl.com, mlive.com, x.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *